Fem en fredag

Fem en fredag: Minnen

Av
den
8 februari 2019

Minnen

1/ På vilket/vilka sätt ser du tillbaka på dina minnen?

Väldigt mycket genom att kolla i min blogg som jag har haft sedan 2005!
Det är ju så himla kul att läsa vad man skrivit för x antal år sedan!
Här ett exempel från 2006
och här firar vi jul 2012

Äldre minnen finns förstås i t.ex fotoalbum. Minnessaker har jag inte speciellt många av, kanske beroende på att jag inget har kvar från mitt barndomshem …fast nu kom jag på att jag har några oljemålningar, tavlor som numera ligger i förrådet för att jag inte tycker de passar in..

2/ Vad är ett minne från när du var 10 år?

Då skrevs 1964 och Beatles slog igenom! Då skrev jag dagbok förresten, och det skulle jag förstås ha svarat på fråga ett! För mina gamla dagböcker har jag kvar minsann! Något specifikt minne från det året har jag inte.

3/ Vilket minne värdesätter du mest?

Här ska man förstås skriva sina barns födelser. Nu har ju jag bara fått ett barn, och när hon föddes sussade jag gott! Fast innan vi kom så långt så hade jag lidit alla tänkbara kval under ca 10 timmar med krystvärkar utan att få krysta! Till sist konstaterade man att det behövdes ett kejsarsnitt för att dottern skulle komma till världen! Året var 1976 Men, istället har jag fått vara med under förlossningen då min dotter födde sitt första barn Simon! Året var 1994 och det glömmer jag förstås aldrig!

4/ Hur minns du din barndom?

Jag växte upp med min mamma och mormor från det jag var 8 år. Då hade min mamma skilt sig för andra gången. Lite ensamt var det jämfört med andra eftersom jag saknade syskon och jag önskade mig en storebror! Livet i förorten var okej, min mamma var på tok för sträng och som motvikt var mormor för snäll….Mamma jobbade på försäkringsbolag och vi levde ganska enkelt men jag upplevde inte att jag saknade något. Somrarna tillbringade jag med min mormor i Lovisa, en liten kuststad i Finland. De var jättefina somrar men även där minns jag att jag mest umgicks med vuxna.

5/ Är du glömsk av dig

Förlåt, hur löd frågan? Haha, ja jag är disträ, glömsk och ofokuserad!

Vill du delta eller läsa andra svar, klicka här

TAGS
12 kommentarer
 1. Svara

  Elisa

  8 februari 2019

  Det är kul med gamla dagböcker, de har jag också kvar från när jag skrev som liten. Ibland hittar jag lådan jag lagt dem och roar mig med vad jag skrivit. 🙂
  Vad fint att du fick vara med på ditt barnbarns förlossning! Det måste ha varit häftigt.

 2. Svara

  BP

  8 februari 2019

  “Minnessaker har jag inte speciellt många av”. Alltså nu har jag iofs inte följt dig alltför länge, men jag minns att du la upp massvis med gamla brev (tror jag det var) i samband med flytten;-) Men kanske minns jag fel.
  Ibland har jag en känsla av att jag måste vara den enda tjejen – okej då “kvinnan” över 60 – som aldrig skrivit dagbok.
  Har heller inga syskon, men kände mig aldrig ensam. Jag fick ju all uppmärksamhet;-) Trots det fick jag också en rätt så sträng uppfostran, som jag verkligen uppskattade senare i livet och än idag.

  PS. Bästa sättet att föda barn på är med kejsarsnitt. Om jag hade blivit gravid hade jag krävt kejsarsnitt. Varför lida i onödan liksom.

  En toppen lista!

 3. Svara

  Anki

  9 februari 2019

  Kul att läsa … och många minnen har du 🙂
  Kram

 4. Svara

  Mia

  9 februari 2019

  Visst är det härligt att luta sig tillbaka och minnas vissa saker???
  Kram på’re

 5. Svara

  Kicki Fredlund

  9 februari 2019

  Jag kollar också bakåt emellanåt. Jag har massor av dagböcker, har skrivit sen jag var 13. Har också otroligt många fotoalbum.
  Med stigande ålder blir man nog mer och mer nostalgisk.
  Kram

 6. Svara

  Ditte

  9 februari 2019

  Vad roligt att läsa om dina minnen. Jag tittar också bakåt i bloggen då och då och gjorde det idag och har lagt in ett inlägg från 2009 då jag i februari väntade på våren i Peking men det kom snö.
  Minnessaker har jag nog rensat bort men jag har kvar några som betyder något för mig. Vad roligt att du har dina dagböcker kvar för där har du det mesta samlat. Tror bara jag sparat ett par men har några reseböcker från långresor i lådorna.Syskon har jag heller inga och har bara ibland tyckt det varit lite tomt. Men också ganska skönt.
  Minns också Beatles och 1964. Minns också att jag såg dem “live” när jag var på besök i tvprogrammet “Drop in”. Kanske var det 1965. Osäker på årtalet.

 7. Svara

  Mias Mix

  9 februari 2019

  Rolig utmaning det här. Och kul som du skrev hos mig att vi är i olika åldrar vilket ger lite olika svar. Verkligen speciellt att få vara med när barnbarnet föddes. Visste inte att du kom från just Lovisa. Där bor ju Carita om du följer hennes blogg. Och så har jag en annan kompis från Gnesta som bor där sen ett tiotal år tillbaka.
  Mina föräldrar hade konditori i Gnesta sen 1958. Så huset på bilden är från Gnesta. De flyttade till säfsen 1987 och öppnade Vildmarksbagarn.

 8. Svara

  Ama de casa

  9 februari 2019

  Oj vad länge du har bloggat! Själv började jag 2009. Kul att läsa dom där gamla inläggen också – jag önskar verkligen att jag hade “träffat” dig tidigare, älskar dina betraktelser och ditt sätt att skriva 🙂

  Ha en härlig dag!

 9. Svara

  miatankar

  9 februari 2019

  Minnen, allra helst barndomsminnen sysslar jag med ibland. Tror det kommit med stigande ålder, förmodligen beroende på att som pensionär så har jag tid att fundera över allt jag varit med om, upplevt.

  Som 10-åring, 1960, var jag på en klasskamrats 10-årskalas och skadade foten så de fick bära mig därifrån. Minnessaker, använder aldrig det ordet om mina saker – kanske är en tavla från mitt barndomshem en sådan pryl!? Minnestankar däremot har jag massor 🙂

  Trevlig helg till dig!

 10. Svara

  ibod11 - Ingrid

  9 februari 2019

  Roligt att få läsa om dina minnen. Mina dagböcker slängde jag för många år sedan. Jag vill inte att mina barn ska läsa dem och jag tyckte inte att de var särskilt roliga heller 😉 Jag tror t o m att jag eldade upp dem i kaminen. Däremot har jag kvar min mans “kärleksbrev” till mig. De hamnar inom citationstecken eftersom de var mer roliga än något annat. Han nödrimmade sig igenom allihop 😀 Men det fanns romantik inklämd där också.
  Bloggen fyller många behov och som dagbok är den nog bäst. Det är inte ofta jag går tillbaka och läser men ibland händer det. Du har haft din några år längre än jag har haft min så du har säkert massor av fina minnen där. De bästa minnena är nog ändå de som bara finns i ens egen hjärna 🙂
  Kram

 11. Svara

  ? Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ?

  9 februari 2019

  Så roligt att läsa :D. Så tråkigt att du i barndomen saknade en bror så där. Dagbok skrev jag också 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 363
 • 450
 • 1 638 530
 • 5 097
 • 65 701
Sök här