Bloggen Matrecept och kökstips

Finsk julmat i pörtet!

Av
den
13 december 2006

Ja det ska det bli, men först måste jag berätta:
Idag i lokaltidningen läser jag om en gammal farbror som levt som en eremit långt ut i Dalaskogarna.
Nu när han avlidit visade det sig att han hade en förmögenhet värd ca 13 miljoner som han nu testamenterat till Hjärnfonden!
Vilken solskenshistoria, men, vad får en civilingenjör att efter pensioneringen bosätta sig ensam ute i skogen, sova på en tältsäng, äta på tidningspapper i brist på tallrikar, o samtidigt placera sina pengar i aktier?
Han hade kontakt per telefon några gånger med Hjärnfonden men nämnde inget i förväg om testamentet!
Denna notis väckte en del minnen hos mig.
Jag har ju under tjugotalet år arbetat inom bankväsendet, och därmed haft insyn i många människors privatekonomi.
När jag började på bank i mitten av sjuttiotalet hade jag gamla bankkunder som åt kattmat samtidigt som dom sparade nästan hela sin pension!
Dom hade upplevt krigen och var besatta av att se till att dom hade pengar till en anständig begravning. Inga arvingar hade dom, så deras pensionspengar som dom ärligt och med hårt arbete förtjänat under en hel livstid föll i slutänden tillbaka till statens allmänna arvsfond!
Visst, pengarna gjorde säkert nytta där dom hamnade, men nog hade väl dessa gamlingar gjort sig förtjänta av att kunna unna sig lite på sin ålders höst!
Jag såg samma tendenser även när jag flyttat till Sverige. Visst är sparsamhet en dygd, men även det kan gå till överdrift!
Har även sett exempel på gamlingar som inte unnar sig någonting i ålderdomen, allt för att de vuxna barnen ska få ärva så mycket som möjligt, sparpengar från ett helt liv som slösas bort av ungarna på några år!
Jag kommer sannerligen inte att lämna något arv efter mig, mer än minnen!
Ja, förutom om jag vinner stålar så…

Ja så var det maten!
Igår stod jag åter vi spisen hela dagen, så idag är det vilodag i pörtet!


3 kg kålrötter bidde 6 formar kålrotslåda!

Hallå, dottern min, känner du doften? Var ju tvungen att ta ett smakprov!

Jag har under rubriken Matnyttigt lagt in en ny sida som heter just “Finsk julmat”
Där finns receptet på denna av min dotter så uppskattade läckerhet, och där finns t.ex recept på honungsmarinerad rosépepparströmming, rosolli, dvs. finsk rödbetssallad, finsk julsenap, svamp- och potatissallad och plommonstjärnor till kaffet!
Titta gärna in där om du vill testa något nytt på julbordet!
Jag gjorde också vitlöksgravad strömming, mums…samt murkelpaté för första gången

Med ett underbart gammalt julkort tackar jag för mig idag!

TAGS

13 december 2006

8 kommentarer
 1. Svara

  Lotta

  13 december 2006

  Jag blir så hungrig. Ser gott ut, det nästan doftar genom skärmen. Först kålrot sen det andra… Vi har pratat om att ha lite nya maträtter denna julen, dina recept kom som på beställning, tack.

  Ha nu en fortsatt bra Lucia //Lotta

 2. Svara

  Pialill

  13 december 2006

  Det låter tossigt. Visst, bra för fonden att få en massa pengar till forskning och dylikt. Mn kan undra varför farbrorn valde att leva på det viset han gjorde.

  Du är så flitig vid din spis. Ser gott ut. Vi har ätit rotmos och julkorv idag. Ajaj för gallan, men man får offra sig. Det är ju så gott!
  Kram och så. 🙂

 3. Svara

  Bia

  13 december 2006

  Vi har en salig blandning på vårt julbord numera, dotterns sambo och hans familj kommer ju från Finland, så den där kålrotslådan har jag smakat. Nu har en kvinna från Thailand också kommit in i familjen, så vi blandar julmat från 3 länder 🙂

  Nej åter till soffhörnet. Jag har en förkylning att ta hand om…
  Kram/Bia

 4. Svara

  Nilla

  13 december 2006

  Det där med kålrotslåda har jag hört talas om. Har en kompis vars mamma är från Finland så det serverar dom varje jul. Ska kolla dina julrecept.
  Konstigt att gamlingar ska sitta och ruva på så mycket pengar och leva i misär. Mina föräldrar har det ganska bra ekonomiskt, men unnar sig nästan ingenting. Dom tror inte att pengarna ska räcka till dom dör. Och precis som du skriver så måste det finnas kvar till begravningen.

  Nu ska jag ta en titt på dina julrecept.
  Kram 🙂

 5. Svara

  Kicki

  13 december 2006

  Otroligt det där med gubben i skogen, och även det du varit med om när du jobbat i bank, nej inte sjutton kan jag tänka mig att leva i misär, för att nån helt utomstående ska få glädje av pengarna.
  Ska kolla dina julrecept.

 6. Svara

  Gunvor

  13 december 2006

  Åhh, jag blir såå hungrig . Vad du lagar mycket gott. Kålrot tycker jag mycket om, men gubben klarar inte det för magen.
  Inte tänker vi snåla o gneta för andra , vi lever bra nu istället, och det gör våra barn också.

 7. Svara

  -Anne-

  13 december 2006

  Det som är så bra med de där lådorna är att man kan laga dem i god tid före jul. Själv är jag inte så hemskt förtjust i dem – förutom den sötade potatislådan, den är alldeles underbar.

  Jag kikade lite på dina husdjur – Loppan ser ju alldeles bedårande ut =). (Fast nog är de söta allihopa.)

 8. Svara

  "Ninni"

  16 december 2006

  Det ser jättegött ut! Kanske nåt att pröva med kålrotslåda men då får det bli efter helgerna för nu innan gör jag bara det jag absolut måste och vill…
  Kram!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 342
 • 499
 • 1 641 033
 • 5 101
 • 65 745
Sök här