Matrecept och kökstips

Finsk leverlåda

Av
den
26 maj 2020

Hur i hela friden kan man komma på idén att tillaga leverlåda i slutet av maj, en rätt som normalt serveras på julborden i Finland?
Ja säg den som vet, jag får väl skylla på coronan som kanske grusat mitt omdöme..

Jag har inte lagat leverlåda sedan vi serverade den på julborden i Kloten i mitten av 90-talet där den gjorde sig mäkta populär.
Nu har jag flera i frysen, för gott är det!
Om du gillar lever och har lust att prova så kommer receptet här:

Koka upp 5 dl lättsaltat vatten, lägg i drygt 2 dl grötris och koka tills vätskan dunstat, ca 10-15 min.
Hacka 1 lök och fräs mjuk i 1 msk smör i en stor kastrull. Lägg därefter i 500 g tinad (finns i frysdisken)eller färsk nötleverfärs , 1 tsk salt, 1 dl russin, 2 msk sirap, 1 tsk salt, ½ tsk vitpeppar, 1 tsk mald ingefära, 1 ägg och 7 dl mjölk samt det kokta riset. Blanda ihop till en slät smet, den blir mycket lös, ingen fara, den ska vara så!
Nu häller du över smeten i smord ugnsform eller som jag gjorde, i aluminiumformar (mycket praktiskt om du inte tänkt äta upp allt på en gång), och steker i 180-200 grader ca en timme.

Servera med skirat smör och rårörda lingon! Så gott även om julen är avlägsen!

Till dig som hatar lever och ändå varit modig att titta in, till dig ger jag ett fång

söta kabbelekor som kanske gör dig lite gladare till sinnes!

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  26 maj 2020

  Älskar lever så kanske jag försöker göra leverlådan. Tyvärr är det svårt att få tag i lever men hittar jag brukar det bli några paket till frysen.
  Kramar

 2. Svara

  Kicki

  26 maj 2020

  Jag äter definitivt inte lever, ändå kunde jag inte låta bli att läsa receptet 😉
  Det såg t.o.m. gott ut om jag bortsåg från att det var lever.
  Kram/Kicki

 3. Svara

  tanthuset

  26 maj 2020

  Jag älskar lever men inte i form av färs! Det gör däremot syster, så jag sparar receptet och gör till henne, då blir hon glad 😀 Leverbiff älskar hon och ditt recept påminner lite om det, tack fina Paula <3 Kram på're

 4. Svara

  LillaSyster

  26 maj 2020

  Tack för sista bilden =) Jag äter nästan allt men inte inälvsmat ( bara blodpudding) Njut av kvällen!

 5. Svara

  BP

  26 maj 2020

  Hahaha! Jag gillar lever, men bara kalvlever gärna tillagad à la “lever anglais”. Har sett finsk leverlåda strax före jul ifjol hos den lokala ICA, men har aldrig ätit den. Och så lärde jag mig nåt nytt. Har aldrig sett leverfärs, visste ärligt talas inte ens att det fanns. Lever säljs nästan inte längre, tyvärr.
  Så tack för smakupplevelsen och blommorna:-)

 6. Svara

  Ditte

  26 maj 2020

  Vad gäller lever så avstår jag det sedan länge. Ja, all inälvsmat. Men jag har, när jag var liten ätit kalvlever, men visste nog inte då vad det var. Då var det stekt kalvlever som sedan kokades och serverad med lingon och gräddsås. Och med tanke på att jag i Norge också som liten åt “valbiff” utan att fundera så var dte inte så konstigt att levern slank ner.
  Jag förstår dock att du var nöjd med att få leverlådan gjord. Kan dock tillstå att om du bjudit mig på den så hade jag ätit. Absolut!
  Just nu tar jag dock de vackra blommorna till mig.
  kram

 7. Svara

  ibod11 - Ingrid

  27 maj 2020

  Man behöver inte följa regler om när man ska äta vissa rätter. Känner man för leverlåda så är det väl helt ok att laga och äta en sådan. Hoppas att det smakade riktigt gott. Jag tyckte att lever var helt ok när jag åt kött men det var inget jag använde i min egen matlagning. Men dina lådor ser väldigt frestande ut.
  Kabbelekorna är alltid efterlängtade och en fin färgklick i naturen.
  Kram

 8. Svara

  Gun-San

  27 maj 2020

  Nu börjar snålvattnet rinna! Precis som du säger är det en rätt på julbordet och även på vårt i Finland, mamma var en duktig matmamma, alltid god husmanskost på bordet.
  Det är du med, i ett ensamhushåll dessutom! Här är det alltid mannen som lagar mat, jag beställer, det växlar mellan husmanskost, asiatiska rätter, ibland riktigt lyxiga rätter som i kväll då blir det gratinerad hummer…

 9. Svara

  LillaSyster

  27 maj 2020

  Godmorgon! Men jag äter ju leverpastej…..med inlagd gurka på, så jag äter ju lever =) Ha en fin dag! Nu mot jobbet

 10. Svara

  Ama de casa

  27 maj 2020

  Leverlåda låter inget vidare, men leverpastej och patéer gillar jag så man ska väl aldrig säga aldrig 🙂

  Tack för dom glada blommorna också 😀

 11. Svara

  Karin

  27 maj 2020

  Leverlådan påminner om vår korvkaka, som inte har något alls med korv att göra. Inte kakor heller för den delen. Lite som leverlådan, men med korngryn i stället för risgryn och lite annorlunda kryddning. Rätt gott, till och med för en leverskeptiker. Kanske skulle våga mig på leverlådan?

 12. Svara

  Marja

  28 maj 2020

  Tack för receptet på leverlådan! Jag brukar göra både morotslåda och kålrotslåda till jul, men leverlådan köper jag, Jag var och åt julbord på Finska Föreningen här i Umeå och de hade gjort en gudomligt god leverlåda och då fick jag tipset om fryst lever. Min dotter älskar leverlåda, så jag ska kanske överraska henne med en hembakt sådan. Jag tycker också om den och brukar alltid köpa med mig hem när jag är i Finland.

 13. Svara

  Anki

  28 maj 2020

  Mums! Ser fantastiskt gott ut! Tack för receptet! Jag har aldrig sett leverfärs i min affär … får fråga efter det kanske …
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 258
 • 438
 • 1 719 692
 • 4 913
 • 63 223
Sök här