Finsk leverlåda

Hur i hela friden kan man komma på idén att tillaga leverlåda i slutet av maj, en rätt som normalt serveras på julborden i Finland?
Ja säg den som vet, jag får väl skylla på coronan som kanske grusat mitt omdöme..

Jag har inte lagat leverlåda sedan vi serverade den på julborden i Kloten i mitten av 90-talet där den gjorde sig mäkta populär.
Nu har jag flera i frysen, för gott är det!
Om du gillar lever och har lust att prova så kommer receptet här:

Koka upp 5 dl lättsaltat vatten, lägg i drygt 2 dl grötris och koka tills vätskan dunstat, ca 10-15 min.
Hacka 1 lök och fräs mjuk i 1 msk smör i en stor kastrull. Lägg därefter i 500 g tinad (finns i frysdisken)eller färsk nötleverfärs , 1 tsk salt, 1 dl russin, 2 msk sirap, 1 tsk salt, ½ tsk vitpeppar, 1 tsk mald ingefära, 1 ägg och 7 dl mjölk samt det kokta riset. Blanda ihop till en slät smet, den blir mycket lös, ingen fara, den ska vara så!
Nu häller du över smeten i smord ugnsform eller som jag gjorde, i aluminiumformar (mycket praktiskt om du inte tänkt äta upp allt på en gång), och steker i 180-200 grader ca en timme.

Servera med skirat smör och rårörda lingon! Så gott även om julen är avlägsen!

Till dig som hatar lever och ändå varit modig att titta in, till dig ger jag ett fång

söta kabbelekor som kanske gör dig lite gladare till sinnes!

4

13 Comments:

  1. Älskar lever så kanske jag försöker göra leverlådan. Tyvärr är det svårt att få tag i lever men hittar jag brukar det bli några paket till frysen.
    Kramar

  2. Jag äter definitivt inte lever, ändå kunde jag inte låta bli att läsa receptet ;)
    Det såg t.o.m. gott ut om jag bortsåg från att det var lever.
    Kram/Kicki

  3. Jag älskar lever men inte i form av färs! Det gör däremot syster, så jag sparar receptet och gör till henne, då blir hon glad :D Leverbiff älskar hon och ditt recept påminner lite om det, tack fina Paula <3 Kram på're

  4. Tack för sista bilden =) Jag äter nästan allt men inte inälvsmat ( bara blodpudding) Njut av kvällen!

  5. Hahaha! Jag gillar lever, men bara kalvlever gärna tillagad à la “lever anglais”. Har sett finsk leverlåda strax före jul ifjol hos den lokala ICA, men har aldrig ätit den. Och så lärde jag mig nåt nytt. Har aldrig sett leverfärs, visste ärligt talas inte ens att det fanns. Lever säljs nästan inte längre, tyvärr.
    Så tack för smakupplevelsen och blommorna:-)

  6. Vad gäller lever så avstår jag det sedan länge. Ja, all inälvsmat. Men jag har, när jag var liten ätit kalvlever, men visste nog inte då vad det var. Då var det stekt kalvlever som sedan kokades och serverad med lingon och gräddsås. Och med tanke på att jag i Norge också som liten åt “valbiff” utan att fundera så var dte inte så konstigt att levern slank ner.
    Jag förstår dock att du var nöjd med att få leverlådan gjord. Kan dock tillstå att om du bjudit mig på den så hade jag ätit. Absolut!
    Just nu tar jag dock de vackra blommorna till mig.
    kram

  7. Man behöver inte följa regler om när man ska äta vissa rätter. Känner man för leverlåda så är det väl helt ok att laga och äta en sådan. Hoppas att det smakade riktigt gott. Jag tyckte att lever var helt ok när jag åt kött men det var inget jag använde i min egen matlagning. Men dina lådor ser väldigt frestande ut.
    Kabbelekorna är alltid efterlängtade och en fin färgklick i naturen.
    Kram

  8. Nu börjar snålvattnet rinna! Precis som du säger är det en rätt på julbordet och även på vårt i Finland, mamma var en duktig matmamma, alltid god husmanskost på bordet.
    Det är du med, i ett ensamhushåll dessutom! Här är det alltid mannen som lagar mat, jag beställer, det växlar mellan husmanskost, asiatiska rätter, ibland riktigt lyxiga rätter som i kväll då blir det gratinerad hummer…

  9. Godmorgon! Men jag äter ju leverpastej…..med inlagd gurka på, så jag äter ju lever =) Ha en fin dag! Nu mot jobbet

  10. Leverlåda låter inget vidare, men leverpastej och patéer gillar jag så man ska väl aldrig säga aldrig :-)

    Tack för dom glada blommorna också :-D

  11. Leverlådan påminner om vår korvkaka, som inte har något alls med korv att göra. Inte kakor heller för den delen. Lite som leverlådan, men med korngryn i stället för risgryn och lite annorlunda kryddning. Rätt gott, till och med för en leverskeptiker. Kanske skulle våga mig på leverlådan?

  12. Tack för receptet på leverlådan! Jag brukar göra både morotslåda och kålrotslåda till jul, men leverlådan köper jag, Jag var och åt julbord på Finska Föreningen här i Umeå och de hade gjort en gudomligt god leverlåda och då fick jag tipset om fryst lever. Min dotter älskar leverlåda, så jag ska kanske överraska henne med en hembakt sådan. Jag tycker också om den och brukar alltid köpa med mig hem när jag är i Finland.

  13. Mums! Ser fantastiskt gott ut! Tack för receptet! Jag har aldrig sett leverfärs i min affär … får fråga efter det kanske …
    Kram

Lämna ett svar till tanthuset Avbryt svar