Finska sjuksystrar
Dom finska sjuksyrrorna tackade igår allmänheten för det stöd de fått i samband med strejkvarslet
(Bild: Iltalehti.fi)
Dom stod på torget i Helsingfors klockan sju och serverade morgongröt, varm saft och pepparkakor! Fniss, ganska festligt tycker jag..
På tal om mat lagade jag härom dagen en gryta.
Jag brukar göra storkok och frysa färdigkokta grytbitar i sin egen buljong.
Sen kan man variera kryddor och tillbehör beroende på vad man har hemma.
Min gryta bestod av
600 g färdigkokta grytbitar i buljong
Jag hade i 2 msk kalvfond och 1 msk balsamvinäger, 1 tsk krossade fänkålsfrön och 1dl grädde. Grönsaker man gillar kan man antingen ha i eller servera vid sidan om.
Resultatet blev vrålgott! Prova gärna en lite annorlunda men mild och god kryddning!
Mia
Smart att göra storkok, det är inte så många som gör det numera. Det går ju lika fort som att laga till EN måltid! 😀
Mia
Blir lite avis för dom nya skorna, jag väntar på min vinterkängor. Vill ha dom NU!!!
Ingegerd
😀 Hejsan Paula! Vad har hänt med Din arm, ramlat?? Hur känns det nu?
Jag stekte bitar av högrev för att ha i frysen till grytor. Men, se det blev inte bra, eftersom en del köttsaft rann ut och bitarna blev lite torra. Låter som om det vore bättre att koka dem som Du gör. Mycket praktiskt och gott att variera med grönsaker.
Kramisar!
Kicki
Jag gjorde storkok förra veckan. Men det hamnade aldrig i frysen. Jag gillar inget vidare att laga mat som du vet, stundtals är det nästan det värsta jag vet. Så för att slippa göra det, så åt vi köttgryta fyra dar i rad.
Men den var god och gubben klagade inte.
Fänkålsfrön skulle jag aldrig våga prova. Men jag har faktiskt gjort en jättegod lammköttssoppa med fänkål en gång i tiden. Tipsad av syrran i Skåne som har får.
När hon fyllde 50 bjöd hon på mat där alla rätterna var gjorda av lamm. Och det var massor av olika. Det var både rökt och stekt och soppa och grytor.
Nu fyller hon 60 och jag tar tåget till Skåne nästa vecka.
Kramen och akta dig för halkan.