Bloggen Livets glädjeämnen!

Jäkla skrakor!

Av
den
18 april 2023

Som jag redan berättat har mitt ornitologiska intresse ökat avsevärt sedan flytten, mest beroende på att det finns många fler arter att finna, och gissa sig till vad de är, här i sjöarna runt Falun.

Mina kunskaper i ämnet fåglar är som på bilden!
Men envis är jag och ger mig inte i första taget!
Det finns speciellt en fågel som gäckat mig i flera veckor!
Se här:

och här

och här

fågelskrället dyker varenda gång jag klickar på avtryckaren!

Men skam den som ger sig, där fick jag henne, storskraken på bild!

nu kan du ta gubben med dig och dra till….sjöss!

Vad har vi här då för spännande, undrar fågelskådaren

Visst är det en lom! Den känner jag igen från tiden i Fredriksberg, det spöklika läte den framkallade på sjön

Även lomen har hittat sin käresta!
Härom dagen då jag gick en längre runda runt sjön, och fotade dessa fåglar, mötte jag ett cyklande äldre par med kikare om halsen. Lite senare hade de stannat och stod och tittade i sina kikare ut över sjön.
Jag var ju tvungen att fråga om de sett något spännande, och det hade dom!

De hade skådat forsärlor! Jag har lånat bilden för jag såg dem inte, de är rätt små och man är chanslös utan kikare.
Plötsligt vände bägge blicken rakt upp i skyn och ropade “fiskgjusar”.
Jag såg som väntat inga…
“Jo men de ryttlar där högt upp på himlen”….Nä, inte såg jag dem i alla fall.
Vi fortsatte vår vandring, Daniel är inte så imponerad av fågelskådning och vill helst gå med nosen i backen och lukta efter tjejer, rasen har ringa betydelse i hans fall…
Plötsligt svishar det till vid min sida och cykelornitologerna trampar frenetiskt förbi allt medan gubben ropar: de flög mot Tisken!

Själv nöjde jag mig med att fota det som prasslade i fjolårslöven, är det björktrasten eller är jag ute och cyklar?

TAGS
21 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  18 april 2023

  Jisses vilka entusiaster det finns! Men med tanke på ditt växande intresse så kanske du också far fram som ett jehu på cykel med Daniel i cykelkorgen så han ska slippa springa ihjäl sig! Fina fågelbilder bjuder du på i alla fall och vad gäller lomens läte håller jag med dig, det kan vara riktigt spöklikt! Kram på’re

  • Svara

   Paula

   20 april 2023

   Oh Mia, önskar jag kunde! Köpa mig en hoj, men min balans är på tok för dålig. skulle behövas en trehjuling, helst med el, o de kostar som en mindre bil. Men vi susar vidare i vår egen takt. Såg sädesärlan idag, lycka!
   Kram

 2. Svara

  Ditte

  18 april 2023

  Vad roligt! Jag känner mig som du p första bilden. Min fågelkunskap är väldigt begränsad- Men nu, här i inlägget fick jag träna på lom- Fiskljuse kunde jag dock och björktrast. Forsärlor kände jag inte en till. “Årlor” vet jag finns men bara i form av sädesärlor.
  Kanske kan en få komma på en dagskurs i fågelskådning vad det lider
  Härliga bilder!
  Tack för promenaden. Jag och kryckorna haltade med.
  Kram

 3. Svara

  Anna-Lena

  18 april 2023

  Jag har aldrig förknippat storlommens läte med något kusligt. Tvärtom. Hos mig framkallar den bara positiva känslor.
  Det är roligt att titta på fåglar på våren. Önskar att jag hade haft en kraftfull kikare. Då skulle det bli ännu roligare. Men nu får jag nöja mig med zoomobjektivet på kameran. Kanske snart dags att gå runt fågelsjön igen…

  • Svara

   Paula

   18 april 2023

   https://lofsdalenfakta.se/storloomn-storlomen/
   ”Lommen skrek inför oväder, lomskriket bådade olycka”. (Myhr)

   ”Lommens läte sades bringa olycka”. (Axel Grinde) Det är lite så jag tolkar, mest för att jag har fått det berättat för mig att det betyder sorg och olycka

 4. Svara

  BP

  18 april 2023

  Hahaha! Härliga bilder, både dina egna och de lånade. Mina fågelkunskaper kan sammanfattas som på affischen, och då har jag faktiskt till och med fått lära mig att en måsjävlar ofta är trutar, vilket inte är samma sak. Det är Ama som lärt mig det…
  Men himla kul att du nu kan samla på dig lite mera kunskap om fåglar. Jag menar om det finns en massa ornitologer i din närhet så borde de ju kunna dela med sig av kunskaperna.
  Sedan lär det finnas en app där man fotar en blomma och Google(?) talar om för dig vad det är för sort. Vet inte om någon liknande app även finns för fåglar. Det borde det göra!

 5. Svara

  Karin

  18 april 2023

  Nämen såg du storlommen på riktigt! Och lyckades fota den dessutom. Nu blir jag svårt avundsjuk! Vi har fortfarande is på “min” sjö lite längre söderut i Dalarna och lommen kommer inte förrän det är isfritt. Men då brukar den dyka upp (och ner) senast dagen efter att sjön har sköljt. Minst ett lompar brukar det vara i vår sjö, ofta två eller tre, som har var sin bit av sjön. De brukar ha lite aftonsång då de ropar till varandra över sjön. Fint!

  Och fina foton har du tagit som vanligt – det verkar vara fågelrika trakter där hos dig!

  • Svara

   Paula

   20 april 2023

   Vet du, jag vet sällan vad jag fotar när det gäller fåglar och andra djur. Jag ser något röra sig och zoomar kameran så långt det går och sen får jag kika på resultatet i kameran! Alltid lika spännande! Såg första sädesärlan “vippstjärten” idag, den kommer med en hälsning från andra sidan, enligt mig alltså.

 6. Svara

  Äventyret framtiden

  18 april 2023

  Forsärlan har vi här i vår ribeira som flyter längs vår gränd. Den brukar sitta här på vår terrass nu och då och lämna små visitkort åt oss. Lommen hade vi i Geta, så vacker den är. Det låter som om den blåser i en flaska ungefär. Skraken ja, haha…men du lyckades ju till slut. Så roligt Paula att du håller på att bli “orrentilog” precis som i Tjo vad det var livat…
  kram från gränden där det finns forsärlor

  • Svara

   Paula

   20 april 2023

   Jag misstänker att mitt fågelintresse svalnar när sommaren kommar, då går jag över på växter och blomster som jag får lära om var je år då minnet är skralt. Då har jag appen som hjälp, fota och leta. Funkar oväntat bra.
   Kram

 7. Svara

  LillaSyster

  19 april 2023

  Nä du cyklar inte =) En äkta Björktrast – skräniga fåglar.
  Snyggt jobbat med kameran!
  Ha nu en ny härlig promenad dag!

 8. Svara

  Anki

  19 april 2023

  En cykel med cykelkorg och en kikare … det är allt du behöver! Sen kan du åka ikapp med de andra fågelskådarna! Härliga bilder … och jo, jag är lite avundsjuk på att du lyckades fota lommen!
  Kram

 9. Svara

  Anna i Portugal

  19 april 2023

  Det är så kul med fåglar, jag kan inte heller många till namn, men det går att njuta av dem ändå. Kanske du snart hänger på entusiasterna och jagar motiv 🙂 Fina bilder, dina och de andras.

 10. Svara

  Anna-Lena

  19 april 2023

  Hade ju gissat på dopning. Men nu har jag lärt mig något nytt! Storskrake !
  Forsärlan har jag aldrig sett! Så vacker.
  Sädesslag kom för några dagar sedan. Också favorit!
  God eftermiddag! Kram

 11. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  19 april 2023

  Jag blir så glad för din skull att du har hittat ett nytt och roligt intresse. Det är klart att tillgången på fina fåglar peppar till att lära sig mer. Jättekul och vad duktig du börjar bli. Väldigt fina bilder på alla fjäderfän fick du också och jag ser fram emot många fler fågelskådarbilder från dig 😀
  Jag skulle säga att det är en björktrast på sista bilden, precis som du tror. Men jag är bara 99% säker.
  Kram

  • Svara

   Paula

   20 april 2023

   Nyfunnet intresse kan bli kortvarigt. När sommaren är här är inte fåglarna lika lockande, då kikar man mer på blomster. Och där har man stor hjälp av appen. MInns med glädje våra fina blomsterfynd uppe hos dig ifjol!
   Kramen

 12. Svara

  Minton

  19 april 2023

  Jag är ganska duktig på fåglar. Forsärlan har jag sett ett flertal gånger när jag flugfiskade i strömmande vattnet. Men lom och skrakor har ja inte sett. Måsjävlarna har börjat bygga bo på taken och skränar ??
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   20 april 2023

   Tråkigt nog hade jag ingen guide till naturen när jag var barn. bodde mitt i storstan, fick nöja mig med ekorrar och lite fåglar och de som lärdes ut i skolan som man snabbt glömde bort. Det enda jag verkligen fastnat för är dock svampar, där har jag försökt förkovra mig genom åren. Forsärlan är ju så vacker, kul att du stiftat bekantskap med den! Kram

 13. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  20 april 2023

  Vackra fågelbilder. Mitt fågelintresse kom när vi flyttade hit för snart 20 år sen. Det är så kul att spanna in alla fåglar vid fågelbordet. idag såg jag faktiskt linärlan, heter väl sädesärla på svenska. Så nu är dem här. Alla flyttfåglarna har anlänt. Nu ska jag dricka mitt kaffe, så ska jag ut och hänga tvätt. Kram på dig.

  • Svara

   Paula

   20 april 2023

   Men så kul, jag såg också första sädesärlan idag,jag kallar den vippstjärt då den är så lätt attkänna igen på stjärten som rör sig hela tiden. Såg en stackars kanin idag som försökte ta sig upp på motorvägen för att komma över. Tack o lov ångrade den sig efter en stund och sprang åt motsatt håll,. Hoppas den inte gör fler dumma försök.
   Hänga tvätt ute kan jag inte längre göra, vi har ingen innergård här, lite småtvätt kan jag ju hänga på balkongen men lakan får inte plats.
   Kram från pörtet

 14. Svara

  byblixtra

  23 april 2023

  Kul att du börjat intressera dig för fåglar. Det är riktigt roligt att titta på fåglar. 🙂 En forsärla har jag aldrig sett eller hört talas om tidigare men de övriga känner jag till och visst är det en Björktrast.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 196
 • 363
 • 1 626 590
 • 5 069
 • 65 363
Sök här