Före skyfallen…

Det har regnat och regnat och regnat, i morse stod regnmätaren på 20 mm senaste dygnet.
Jag backar bandet några dagar så vi alla får njuta av hur naturen såg ut innan regnen kom och spolade bort en hel del höstfärger

Vi promenerar i kvarteren runt Carl Larsson-gården

Ända sedan i somras har jag längtat till höstens svalare väder och vackra höstfärger

En viss verksamhet finns kvar året om på gården, en visning erbjuds varje dag och grupper kan boka in sig på separata tider.

Att stå under ett träd och titta rakt uppåt ger en härlig känsla

När jag nu tittar på soliga kort tycker jag det känns så avlägset, men det var ju förra veckan!

Ber min pälskling att posera på stenen, den här gången var han lite medgörligare

På hemvägen ser jag en stor buske med stora klasar av små svarta bär. Jag som just lärt mig aroniabäret, som förresten fick bli nya header-bild, har ingen aning om vad detta är för bärbuske. Som vanligt litar jag på att jag får svar av någon av mina vänner trädgårdsexperter!

Jag köpte tidigare lammlägg från en närliggande gård och nu tyckte jag det var dags att göra en god lammrätt

Jag fräste först läggen ganska hårt i pannan för att få en bra stekyta, saltat och pepprat hade jag förstås gjort

Jag bitade ner pumpa, morot och lök i min lergryta och lade läggen ovanpå.
Kokade ur stekpannan med vatten, kryddade med balsamico och fond samt torkad rosmarin och hällde vätskan i pannan.

Sen åkte grytan in i kall ugn, tempen sattes på 160 grader och sen var det bara att vänta……i tre timmar sisådär!

Jag lovar att köttet smälte i munnen!

Och tänk, idag såg jag en annons från gården där jag handlat köttet.
Olika sorters kött fanns att köpa som lämpade sig till grytor och soppor!
Gissa om jag slog till, beställde enkelt på facebook, kassen innehåller lammbog och nötbog med ben samt fläsklägg. Det är ju stört omöjligt att få tag på kokkött med ben i affärerna nuförtiden, något jag verkligen saknar.
Jo, förresten, köttet levereras hem till min dörr imorgon klockan tre…
Det betalar jag en femtilapp extra för, och det är guld värt för mig som inte utan bil kan ta mig till gården.

Ikväll har jag suttit med mina allra äldsta kokböcker och letat gamla recept på gryträtter, nu gäller det bara att kunna välja!

2

21 Comments:

  1. Mmm vad gott det ser ut och snart har du mer storkok på gång. Perfekt att få maten hem till dörren. Fina färger och bären är väl fläder. Ha det bäst du och fina prinsen =)

  2. Härliga höstbilder på alla vackra motiv du har omkring dig, inte minst Daniel :D Jag tror att det är fläder som har de där svarta bären. Ganska säker faktiskt men kanske bara till 99 %
    Vilken lycka att du hittade ett sätt att både köpa och få hem de köttbitar du så gärna vill ha. Det blir säkert massor av goda grytor att smaska på framöver :D
    Kram

  3. Just nu sitter kissen och väntar på mat. Ska få Kitekats anka. Vi har satt upp kamera så vi ser när han kommer. Han pratar tyvärr inget.
    Vilken fantastisk försättsbild du fått till. Full av beundran för ditt “seende”. Väldigt mycke fjäsk nu, men dina bilder är super.
    Bären på fotot är Fläderbär. Vi har massor i trägårn men jag får inte till bra varken saft eller annat. Jag tycker dom är fadda i smaken, men andra gillar dem. Därimot saft på blommorna, du får testa i vår. Mycke blommor, socker och citroner. Lite Atamon. Jag skippat citronsyran, den framställs ändå bara av nån mögelart.
    Måste lära mej anrätta lamm. Ska testa din blandning. Vi har en gård som heter Smultronboda i närheten, man kan köpa direkt där.
    Jag sitter i soffan och är halvhög på Stesolid och Morfin. Lite behagligt faktiskt men jag fortsätter nog inte. Skämt åsido. Jag har varit sex tim på akuten. Provtagen, röntgad och tappad på ca 2 dl kladd från sårområdet. Haft 40 i temp ett par dagar i v. som gick. Nu hoppas vi på snar bättring, ska tillbaka i slutet av veckan.
    Kram till fina gulleplutten, och till dej också :o).

    • Men snälla rara, hur går det för dig? Hoppas du inte får inflammation i såret, jag fick in basilusker i mitt operationssår på magen en gång. Hann vara hemma ett par dagar innan det blev färd till lasarettet o intravenös antibiotika under en vecka. Ujuj, så tråkigt efterspel på en annars lyckad operation. Kyra-kram!

  4. Vacker ny header, Och väldigt höstfin. Jag njöt av promenaden i dina vackra omgivningar.Vilken lycka att ha detta fina helt nära-
    Perfekt att beställa kött från gårdsbutiken och få det hemlevererat. Och roligt att nu leta lite mer gammaldags recept. Är säker på att du kommer att lyckas.
    Det du lagat nu såg verkligt gott ut. När kan jag komma och få smaka.
    Kram

  5. Yummie, yummie! Gott! Har en lergryta och den har inte använts på år och dag. Men inte utan lite stolthet kan jag berätta att min lokala ICA faktiskt säljer “grytkött”. Å lammlägg/fläsklägg är en självklarhet, liksom grytbitar av biff. Själv föredrar jag lamm.

    Å du har såååå rätt! Att få köttet eller andra livsmedel framkört till dörren är guld värt om man inte har bil.

    Nu har jag bil, men ifjol när Covid-19 härjade som värst utnyttjade jag också hemkörningen av ICA för 49,90. Ingen lyx, utan en rättighet tyckte jag då och det tycker jag nu.

    Ditt lammlägg med Couscous såg gudomligt god ut. Påminner om marockanskt mat tillagad i en tagine, vilket är ungefär samma sak som en lergryta, men ser lite snyggare ut;-)

    Svar: Köpte inte Cima di rapa. Tyckte namnet var alldeles för motbjudande – hahaha:-)

    • Glad att höra att det finns handlare som köper in köttdetaljer som tar lite tid att tillaga! Jag kan nog hitta en del i frusen form på Willys i stan har jag sett, men har ännu bara besökt den affären en gång. Men det kommer att bli flera..
      Det plingade på dörren idag och leveransen kom prick på utsatt tid. Förutom beställda varor fick jag även smakprov på egentillverkad salami…har inte smakat ännu.
      Bryr du dig om vad varorna heter? Det struntar jag blankt i, haha

  6. Och nu har facebook världsvida problem… Hann din beställning gå fram? Inte en gnutta regn här på länge, det regnväder ni nu drabbas av tycks ha tagit en nordligare riktning än vanligt. Idag har jag svettats med alla krukor som skall in för vintern. Vid fyratiden kom jag in, temperaturen var då +14,9, solsken, lite blåst, torrt… Lite små droppar skall visst drabba oss i morgon på eftermiddagen… Ack så skönt att inte behöva frysa när höstarbetena skall göras! Ha det gott!

    • Japp, beställningen gick fram, betalningen gick fram och en glad quinna plingade på dörren idag med leverans plus lite extra smakprov! Fantastisk service.
      Jag ställde ut en massa tomma krukor på min uteplats när jag flyttade i början av juni, för en vecka sen flyttade jag samtliga krukor, tomma fortfarande, ner i källaren. Inga odlingar, inga sommarblommor, nada! Hade så mycket att se och titta på runt omkring mig så jag hade inte tid! Det kommer en vår….eller?

  7. Vilka underbara höstfärger!
    Gott med gryta – fast jag tycker du kunde ha skippat morötterna… ;-) Perfekt att få leveransen till dörren. Vi hämtar i och för sig hellre själva, men då har vi ju bil och dessutom är dom inte så bra på att hålla utlovade tider här i Spanien och det är inte kul att drabbas av husarrest…

    Ha det gott!

  8. Din header år ursnygg, likaså dom andra bilderna – men bäst är ändå den på Daniel-.
    KRAM/Susie

  9. Såg ju jättegott ut det där Vilken tur du har som kan köpa lokalodlat och även få det hem till dörren Aroniabär så gott till gele och saft Har gjort det många gånger

    • Ja det tog mig några månader innan jag hittade gården och fick till det på facebook. Nu blir det nog lite då och då, vill helst äta svenskt och närodlat när det är möjligt. Kram

  10. Vacker header!
    Påminns om att jag ska använda min lergryta, eller tajinen från Marocko, oftare, det blir ju så gott med långkoken.
    Kanske biten jag har med vildsvinskött och rotfrukter kan vara nåt.
    Kramen

    • Det tycker jag lät som en utmärkt idé! Jag har inte ätit vildsvin på bra länge, har inte sett det i butik heller. Det är lätt att man glömmer bort lergrytor och annat som står längst in i skåpets skrymsle…
      Kramen

  11. Underbara bilder som vanligt. Aroniabär har jag aldrig smakat men de ser jättegoda ut. Liksom lammläggen. Det har jag heller aldrig ätit. Men en lergryta äger jag och har inte använt den på massor med år. Kanske dags att damma av den. Jag tycker du är grym med din matlagning. Min matlagningslust har inte kommit tillbaka riktigt men lagar mer än vad jag gjorde i våras och i somras i alla fall.
    Vad lämpligt att få köttet hemkört och inte var det dyrt heller.
    Vad mycket regn ni fått. Visst har det regnat här men inga mängder. Idag har vi faktiskt haft lite sol också och vips var grannarna ute med gräsklipparna men inte jag inte. :-) Jag har tagit det lugnt idag för jag körde hårt med kroppen igår och putsade fönster.
    Kramen.

    • Men du, räcker det inte att putsa fönster en gång per år?? Jag ser hur skitiga mina är efter alla flugor och getingar som jag smällt ihjäl under månaderna här, men jag låtsas som ingenting…tänker inte putsa dem förrän i vår. Basta.
      Jag har knappt lagat mat på hela sommaren, om jag får tag på roliga råvaror är det betydligt trevligare att ställa sig i köket och bli inspirerad. På Coop blir jag aldrig det!
      Mat i lergryta är ju så enkelt, i med allt och in i ugnen några timmar, inget matos, bara goda smaker.
      Kramen

  12. Underbara höstbilder!
    Aroniabär är superbär. Svärsonen har torkat mängder. Jag har kokat lite sylt. Saft är också gott. Lite beskt möjligen…
    Men, som sagt, supernyttigt!
    Lamm, det har jag knappast aldrig tillrett. Inte ens ätit så ofta. Lammen är för söta för att ätas..
    Kram!

  13. Nä men du, så kan man inte tänka, kalvar är söta, kycklingar är söta, vad ska man då äta? Det viktiga tycker jag är att de har haft ett bra liv innan slakt. Därför köper jag nästan bara närodlat gårdskött numera. Mitt lilla bidrag till klimatet…Kan bli dyrt för en hel familj, men som ensamstående går det åt såpass lite. Och jag äter inte kött varje dag…
    Kram

  14. Du har så vackra omgivningar att promenera i. Har njutit av alla fantastiska färger.
    Lammlägg är så gott och det finns några affärer i Växjö om jag kan få tag i lammkött.
    Ica har en del fläsklägg och ibland oxsvans. Gillar grytor där man kan stoppa i lite av varje.
    Daniel är favoriten

Kommentera