Bloggen

Framtiden för oss i Säfsen

Av
den
14 oktober 2019

Förr var Säfsnäs en kommun i egen regi,
men det är ganska länge sen, den tiden är förbi.

Vad man hört och anat, så var vi ganska rika
men efter vi förenats med Ludvika så börjá trenden vika

Nu är vi en belastning i kommunens yttre kant
när pengarna tog slut var vi inte lika intressan´t

De anfäder och kämpar som byggde upp vår trakt
kunde aldrig ana att de skänkte bort vår makt!

Denna text lästes upp inför den samlade publiken inklusive kommunens representanter samt de olika politiska partiernas företrädare.
Den säger en hel del om hur bybor upplever situationen.

Stormötet var välbesökt, ca 120 säfsingar bänkade sig i stora salen i Folkets Hus.
Ilska, uppgivenhet och bestörtning, alla känslor fanns där, och många var det som passade på att ta till orda.

Om två dagar klubbas med stor sannolikhet igenom det förslag som ligger, och det innebär att vårt demensboende försvinner.
Budskapet till oss ortsbor var att vi skulle vara nöjda med att “vi inte lägger ner Säfsgården, vi gör bara vissa nödvändiga besparingar…”

Missnöjet pyr starkt i stugorna, man ventilerar och funderar, ett förslag som nu lagts fram är att undersöka möjligheten att byta kommun!
Det har väl ingen ort i mannaminne gjort, den som lever får se …

Hoppet är det sista som överger människan…

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  14 oktober 2019

  Heja, heja!!! Verkligen en bra och uttrycksfull text. Kan tänka mig att många ko till mötet. Likaså att politikerna inte hade något att säga annat än prat om pengar. Bedrövligt att ni ska bli så illa behandlade för att Ludvika inte kan sköta sin ekonomi. Önskar och hoppas att ni kan byta kommun.
  Och hoppas och håller tummarna för er det gör jag verkligen. Blir så upprörd över att landsbygden inte ska få leva.
  Stor kram

 2. Svara

  Carina Larsson

  14 oktober 2019

  Bravo!!! Kämpa!
  Alfta kommun blev ihopslagna med Bollnäs kommun1974. 1977 bröt Alfta sig lös från Bollnäs och gick ihop med Ovanåkers kommun istället så ingenting är omöjligt. Det har gjorts förr så kämpa ni så ni får byta kommun även om det inte räddar äldreboendet den här gången men ni kanske kan få det tillbaka om ni allierar er med en annan kommun.
  Upp till kamp!
  Kram.

 3. Svara

  bpz3

  14 oktober 2019

  Talet/texten kunde inte har varit mera passande. Så himla tris med nedläggandet av demensboendet! Å vart ska de dementa patienterna ta vägen då? Alltså ni ska vara tacksamma för att äldreboendet Säfsgården får vara kvar och inte läggs ned. Horribelt!
  Å vilken kommun vill Säfsen/Fredriksberg tillhöra då? Och är det verkligen grönare på andra sidan då? Nej usch!

  PS. Har ett mycket svagt minne av att en ort söder om Stockholm faktiskt lyckades med att byta kommun för ett antal år sedan. Googlade, men hittade inte orten. Men minns (svagt) att Nykvarn var inblandad, men jag kan ha fel. DS.

 4. Svara

  Susjos

  15 oktober 2019

  Härligt att ni försöker säga emot, och byte av kommun kanske kan fungera? Vansbro ligger väl bra till?

  Svar på dina frågor : Ja, det var jag och min väninna (som jag åker på schlagerresorna med) som var bjudna på det irländska bröllopet. Vi har träffat John och Kevin på flera Eurovision song contest-resor, och har så kul tillsammans när vi träffas! Kevin är en äkta irländare, men John är från England. De har ett hus där uppe i norra Irland, men bor i London. Kevin är arkitekt och John jobbar som sjukvårdare på ambulansen i London. Så förvånande och roligt att vi blev bjudna på bröllopet, och det var flera där från många olika ställen i världen, har träffat så många nya roliga människor!

  Kram och godnatt!

 5. Svara

  Ama de casa

  15 oktober 2019

  Men så himla trist att kommunen bara roffar åt sig och sen lägger ned. Förstår att missnöjet pyr! Det gör nog till och med mer en så, jag anar en storbrand… Intressant idé där med att byta kommun! Heja er!!!

 6. Svara

  Gun-San

  15 oktober 2019

  Förstår att ni känner er överkörda, bra att så många reagerar. Det är hemskt då man skär ned på så viktiga saker som servicen i glesbygden, kan tänka mig att många gamla blir helt strandsatta, dom svagast drabbas alltid hårdast ??

 7. Svara

  Gun-San

  15 oktober 2019

  Förstår att ni känner er överkörda, bra att så många reagerar. Det är hemskt då man skär ned på så viktiga saker som servicen i glesbygden, kan tänka mig att många gamla blir helt strandsatta, dom svagast drabbas alltid hårdast ??

 8. Svara

  Karin Eklund

  15 oktober 2019

  Tack Paula, för att du delar med dig av det här.
  På Åland vill man slå ihop alla små kommuner till en enda stor och nu är Åland mera eller mindre i två olika läger, för och emot.
  Vi som är emot kämpar så vi blir röda och heta av inre glöd, för vi känner till att det är precis så det går för alla mindre kommuner och orter som du beskriver det hela från din hembygd, Byar och kommuner dör “sotdöden” i sakta mak. Allt centreras till de större orterna för att spara pengar. Suck och stön, hur tänker de egentligen?

  Håll på er, ge er inte….heja, heja och du som har lite extra sisu, medfödd, kanske kan heja på lite extra.
  Servicen i närområdet får inte bli sämre, men det är precis det som händer, trots fläskiga vallöften.

 9. Svara

  Mirjam Elisabet Halvarsson

  15 oktober 2019

  Så det har blivit….här kämpar vi för att behålla skolan i grannbyn. Ett stort möte hölls där ledande inom kommunen inte ens kunde svara på frågor, mer än att det måste sparas!!!! Ska det vara så svårt att spara från toppen??? Hur många tjänstemän finns det inom våra kommuner som inte behövs??? Nej, det ska alltid sparas på barn och gamla, jag blir så förbannad!!! Men en kram får du ändå

 10. Svara

  "LillaSyster"

  15 oktober 2019

  Pengar pengar pengar, alltid samma sak. När ska någon lyssna till de äldre som byggt upp vårt samhälle, när ska folk förstå: behandla andra som du själv vill bli behandlad. Vart och när försvann respekten? Jag hoppas att ni vinner den här striden!

 11. Svara

  ibod11 - Ingrid

  15 oktober 2019

  Tyvärr är det nog vanligt att det blir så. Det känns som en väldigt kortsiktig lösning på ekonomiska problem. När vi flyttade till Oviken på 90-talet fick vi höra att det tidigare var en egen kommun men innan sammanslagning var de så smarta så att de la överskottet av pengar i ett badhus bredvid skolan i Myrviken (som ingick i kommunen). Annars hade nog de pengarna försvunnit på ett liknande sätt som det sparas hos er. Man blir arg och ledsen men tyvärr hjälper sällan protester.
  Kram

 12. Svara

  BrittMarie

  15 oktober 2019

  Usch så tråkigt för de som bor och de som har sina anhöriga på demensboendet. Det kan nog bli problem för de som behöver trygghet när de ska till något okänt ställe. Jag förstår att ni protesterar. Fin vers förresten! Hoppas att det hjälper!
  Kram

 13. Svara

  Klara Ovidia

  16 oktober 2019

  Ja, jisses så det är i kommunerna – och visst har det varit glansdagar att minnas. Och hjäper det att byta kommun? Ja, inte vet jag. Dikten är toppen! “Min” kommun har tydligen skrutit med att ha lägsta skatten och sparandet är på högvarv här med. Höj skatten säger jag,väl medveten om att det ju tär hårt hårt på oss låglöne. Så ja, hur en vrider sig har en rumpan bak och ryggen är en tunn tråd som den hänger i. Tänker också på det politikerförakt som finns då det är som det är nu- och har varit länge nog – inte lätt heller att engagera sig för en vänder ju inte trenden hur fort som helst och vem vill engagera sig då? Jo, de som kämpar för – och kämpandet i sig är krut i guld! Nu får jag sluta för jag ska vidare på bloggrundan jag gör ibland. Hadet på bade sjokolade = hade i badet choklad ungefär 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 460
 • 520
 • 1 640 652
 • 5 100
 • 65 736
Sök här