Bloggen

Jag har läst…

Av
den
28 november 2022
De kom från öar Bokomslag De kom från öar
Malin Haawind
roman Gotland 1940-tal
Piratförlaget
2021
367

"Kräva liv av livet. Att inte bara andas och arbeta och sköta sig, utan också dra ned hela andetagen i lungorna, dra ned livet i lungorna, i kroppen, och låta det sippra ut igen. Låta livet flöda över till någon annan."

1945. Artonåriga Dagmar har sitt arbete som spritkassörska på hotellet i Slite, hon har sina tre systrar, hon har en pappa som blir alltmer grå och en mamma som börjat förlora kontakten med verkligheten. Hon har havet och hon har sin dröm om att livet ska börja på riktigt. Men skulle hon ha modet att ta del av det som erbjuds?
En dag lägger ett fartyg till i Slite hamn, och besättningen inkvarteras på hotellet. Sjömannen Holger från Tjörn börjar samtala med Dagmar, han ser henne på ett sätt som ingen annan gjort och Dagmar får de konturer som hon alltid känt att hennes personlighet har saknat. Men kan hon hänge sig åt förälskelse nu när så många runtomkring henne har det svårt?

Det här är första delen i trilogin om Dagmar och Holger, tre romaner som formar berättelsen om en familj med det svenska folkhemmet som bakgrund, från små kustsamhällen till nybyggda höghus i industristaden.
Del två har utkommit och heter Och havet gav igen

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  BrittMarie+Bengtsson

  28 november 2022

  Hej Paula! Det låter spännande! Den ska jag nog försöka låna när jag läst ut de jag har på gång.

 2. Svara

  Anna-Lena

  28 november 2022

  Låter toppen. Sen är det det fär med att hinna läsa. Men det kommer sådana dagar också… Krsm

 3. Svara

  Ditte

  28 november 2022

  Tack för fint och gott smakprov. Antecknat. Ännu en bok och författare jag inte kände till. Men jag blev intresserad.
  Kram

 4. Svara

  Äventyret framtiden

  28 november 2022

  Låter bra den boken, lite vemodigt stuk kanske? Tiderna var ju sådana då. Ja, de är det nu också men på annat sätt. Jag har noterat boktiteln och författaren. Mitt i allt så lyckas jag få tag i den.
  Pst. Nu finns en frukt på min sida, en efterlyst av dig.
  Kram från gränden!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 281
 • 437
 • 1 647 804
 • 4 698
 • 60 410
Sök här