Bloggen

Dagens ord är…

Av
den
14 februari 2019

Trots att jag läser ganska mycket, löser korsord och har uppnått “vuxen” ålder så upphör jag aldrig att förvånas över hur många ord det finns i svenska språket!
Nästan dagligen stöter jag på ord och uttryck som är helt nya och okända för mig, och eftersom jag är en “ordbajsare” så tänker jag införa ett “dagens ord” här i min egen blogg.

Mitt första dagens ord läste jag om idag: maronering
Marinering har jag hört talas om, det ordet handlar om mat som ju alla vet jag är intresserad av (!) men det här ordet är så långt ifrån mat som man kan komma..

Maronering innebär att en person blir straffad genom att bli strandsatt på en öde ö, ofta med en pistol och en kula som enda sällskap… risken för att man svälter ihjäl är då ganska stor om man inte väljer att bli hajmat eller att ta kulan..

Ja som ni förstår så är det inte en straffmetod som används längre, även om jag kan tycka att det inte vore så tokigt i vissa lägen..

Apropå öde ö så såg jag förresten en “teaser” igår om att årets upplaga av Robinson snart kommer att börja sändas

Ja, jag är en Robinson-fan och jag tyckte förra säsongen var riktigt bra. I år filmar man på Fidji.

Där ser det förmodligen så här trist och tråkigt ut…

I övrigt har jag inte så mycket att tillägga, jo förresten

Önskar alla en trevlig vänskapsdag som vi kallar denna dag i Finland!

TAGS
14 kommentarer
 1. Svara

  "LillaSyster"

  14 februari 2019

  Aldrig hört ordet och innebörden var ju inte speciellt trevlig. Marinering är så mycket trevligare. Kollade också förra årets inspelning, får se om jag följer årets program. Ha en fin alla hjärtansdag kväll! Kram, här får man se upp så man inte blåser bort.

 2. Svara

  Mia

  14 februari 2019

  Vänskapsdag låter trevligare än Alla Hjärtans Dag, tycker jag….heja Finland!! 🙂
  Ordet maronering hade jag aldrig hört tidigare, så jag tackar för informationen och lektionen och hoppas att deltagarna i Robinson slipper kulan i alla fall 😉
  Kram på’re

 3. Svara

  ibod11 - Ingrid

  14 februari 2019

  Åh, vad kul med nya ord 😀 Jag ska med glädje lära mig alla de ord du tar upp här. Jag brukar säga att jag är språknörd men ordbajsare passar nog också in 😀 Maronering är lagrat i min hjärna nu. Kanske inte så användbart men någon gång kanske man får briljera.
  Jag gillar också Robinson men jag har inte hört att en ny omgång ska sändas. Jag får väl hålla utkik. Jag har förresten gjort som du rekommenderade och följt “Hemma igen”. Jättetrevlig serie, även om den har lite obehagliga inslag emellanåt. En viss person kunde gärna få förpassas ur serien snart 😉
  Trevlig alla-hjärtans-dag och vänskapsdag 😀

 4. Svara

  Anni

  14 februari 2019

  Maronering var ett nytt ord för mig också! Tror nog inte att det är så flitigt använt längre 😉
  Ja, någon vänskapsdag var det inte när jag var på ishockeyn! Det är klart att man ska heja på sitt lag och tjoa när det behövs, jag är minsann inte den som är tyst heller. Problemet var att barnen och deras mamma hade så gälla röster som inte riktigt gick ihop med min tinnitus. Manliga bröl är inget problem, men dessa röster var hemska. Plus att de skrek i stort sett hela tiden och även aggressivt på varandra. Undrar hur de låter när de är hemma …

 5. Svara

  Anki

  14 februari 2019

  Maronering är ett nytt ord även för mig … verkar inte så himla trevligt …
  Vänskapsdag är ett bättre namn än Alla hjärtans dag tycker jag.
  Önskar dig en fin avslutning på dagen fina Paula!
  Kram

 6. Svara

  Mormor

  14 februari 2019

  Hej,
  kul idé att ta upp spännande ord i bloggen! Maronera, maronering – det har jag aldrig hört. Men nu vet jag.
  Men du, det är nog “vändag” som vi säger i Finland. Ordet har hittills ansetts som en icke godtagbar direktöversättning av finskans “ystävänpäivä”, men ser man på, nu har guruna gett med sig. Vi “får” säga vändag! Bra. Det är språkbrukarna som fått sista ordet denna gång.
  Om du är intresserad kan du läsa en trevlig liten artikel om benämningarna alla hjärtans dag respektive vändag här:
  https://www.mediesprak.fi/kar-dag-har-flera-namn

  Sköt om dig.

 7. Svara

  bpz3

  14 februari 2019

  Då har jag lärt mig ett nytt ord igen! Tackar för det!
  Robinson följde jag slaviskt när programmet sändes på svt, men sedan tappade jag intresset. Men vet du vad – jag var faktiskt väldigt nära att komma med i programmet 1998:
  https://bp-computerart.blogspot.com/search?q=Robinson

  Allt jag fick på Bosön har jag kvar som souvenir;-)

 8. Svara

  Hanneles bokparadis

  14 februari 2019

  aldrig hört ordet

 9. Svara

  uddmor

  15 februari 2019

  Nya ord är alltid kul. 🙂

 10. Svara

  Kicki

  15 februari 2019

  Maronering, ja det ordet hade man ju aldrig kunnat gissa sig till betydelsen av.
  Har just fått veta att det heter vänskapsdag i Finland. (jag spelar WF med en kvinna från Finland), låter trevligare tycker jag än alla hjärtans dag.
  Kram

 11. Svara

  Ama de casa

  15 februari 2019

  Se där! Då kommer även vi andra som hänger här att få lära oss en massa nya saker – tack för det! 🙂

  Åh Robinson… Där brukar jag alltid fastna… 😀

 12. Svara

  Mösstanten

  15 februari 2019

  Ja nu fick jag lära mig något nytt. Roligt nytt ämne för din blogg. Jag ser fram emot att lära mig mer. Ibland när jag skriver så känns det så knöligt. Visserligen kanske jag aldrig kommer att ha nytta av ordet maronering? Fast man vet inte vad böckerna jag läser kommer att handla om i framtiden. Kanske just om någon som råkar ut för detta öde. Och då har jag ju ordet där i minnet (om jag inte har glömt det förstås, sånt händer) även om det inte står i boken.

 13. Svara

  miatankar

  15 februari 2019

  Har vi läst samma artikel? Absolut jag har läst det ordet alldeles nyss, med samma innebörd vad jag minns. La dock inte ordets betydelse på minnet så därför tackar jag för lektionen 🙂

  Robinson och dylika program är inget för mig, föredrar i så fall en god bok, eller något annat trevligt.

 14. Svara

  Klimakteriehäxan

  18 februari 2019

  Maronering kände jag inte till, förstås. När jag bestämmer mina “dagens ord” brukar jag fastna för saker som är relativt aktuella, men som du påpekar: ordet är fritt! Kul om fler ägnar sig åt dagens ord, jag började med det i juli 2016 och det har snart blivit 50 stycken. Det allra första var “friluftskjol” och det senaste “tangentbordskrigare”! På min blogg är “dagens ord” en egen etikett. Kom över och kolla vetja! Välkommen!
  https://klimakteriehaxan.blogspot.com/search/label/dagensord

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 323
 • 630
 • 1 581 055
 • 4 994
 • 64 379
Sök här