GemsWeekly

Gems weekly photochallenge # 10

Av
den
9 mars 2019

Tema: brons

 

Länge trodde jag att jag skulle gå bet på veckans tema, hur jag än vände och vred på temat så hittade jag ingen lösning.

Tills…

Jag började fundera på vad man gör av brons…och kom fram till att smycken och skulpturer tillhör de vanligaste.

Skulpturer, hmmm dåligt med såna här på landet.

Då tog jag hjälp av google, och tadaa, när jag åkte till stan i ärenden så kutade jag runt en speciell rondell..

 

 

Trots att jag visste var skulpturen skulle ligga hade jag enorma problem med att hitta den!

 

 

Att hitta en vinkel som visade konstverket i all sin prakt var inte det lättaste..

 

 

Bättre än så här blir det inte en disig blöt vinterdag i Ludvika!

Jag hittade nämligen denna brons-skulptur bland Ludvikas offentliga konstverk på Wikipedia.

Skulpturen kallas Blixten och den är skulpterad i brons av Richard Brixel år 2002.

Den är 7 meter hög och symboliserar Ludvikas elektriska arv. Järnproduktionen startade hör 1900, ASEA bildades och omvandlades till ABB 1988.

ABB anses vara världscentrum för kraftöverföringstekniken.

 

 

Jag kan inte låta bli att ge er en betydligt vackrare vy av denna skulptur, bilden tagen sommartid. Till installationen hör också som kan anas på bilden en 2 meter hög gräsbevuxen kulle och en vasskantad liten sjö.

Puh, men, som grädde på moset:

 

 

så hittade jag ett Kalevala-smycke i brons som jag fick av min dotters pappa en gång på 70-talet

 

Flera tolkningar av temat hittar du när du klickar här

 

 

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  9 mars 2019

  Det där fixade du ju bra!! Vilken häftig skulptur
  Kram på’re

 2. Svara

  Ingrid

  9 mars 2019

  Vilken häftig rondell. Vi har en rondell i Visby som fick behålla en installation efter en utställning för många år sedan. Den är också reslig, men hur hög den är har jag inte koll på.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

 3. Svara

  Violen på Brandholmen

  9 mars 2019

  Bra gjort! Det var en svårfångad rackare. Kul att få se den uppåtsträvande skulpturen ur olika fotovinklar. Bronssmycket är riktigt vackert. Hoppas du använder det!

 4. Svara

  Ama de casa

  9 mars 2019

  Haha! Det är intressant att se vad dom här utmaningarna på bloggarna kan få oss att göra – underbart tycker jag! 😀 Dessutom blev det en alldeles förträfflig tolkning av det hela 🙂

 5. Svara

  Mösstanten

  9 mars 2019

  Det var nog inte lätt att fånga den där skulpturen på bild. Den ser ut att försöka smita iväg någonstans. Men ett kalevalasmycke har jag också hemma. Synd att de är så tunga.

 6. Svara

  MargaretaG

  9 mars 2019

  Häftig skulptur, jag gillar de där som inte är vackra och säkert också skapat någon diskussion om vara eller inte vara. I Luleå har vi rostbollen som jag älskar, då även vi har ett järnverk. Men här är det många som inte gillar.
  Ett vackert bronssmycket som också känns mycket 70-tal. Har ju några här hemma som jag inte ens tänkte på.

 7. Svara

  Kicki

  9 mars 2019

  Jag som trodde att skulpturen föreställde en orm, en kobra, men den verkade ju i så fall vara ganska malplacerad.
  Kram

 8. Svara

  byblixtra

  9 mars 2019

  Det där var en annorlunda skulptur och fick fundera på vad den föreställde tills jag läste att det var en blixt. 🙂

 9. Svara

  "LillaSyster"

  9 mars 2019

  Snyggt jobbat! ?

 10. Svara

  Ditte

  9 mars 2019

  Så bra du lyckades och envisheten och uthålligheten i dessa sammanhang är bra att ha. Skulpturen är jättefin och så även symboliken. Fina bilder!
  Kram!

 11. Svara

  BP

  9 mars 2019

  Du har verkligen jobbat hårt för veckans tema. Bra där! Inte alls dumt att då och då tar sig till storstaden. Blixten är fin, inte att skulpturen direkt liknar en blixt, men jag tycker den är mäktig och häftig.
  Kalevala smycket är inte så dumt heller. Påminner om ett fickur med den tjocka kedjan.

 12. Svara

  ibod11 - Ingrid

  9 mars 2019

  Vilken kämpaglöd och vilken möda du har lagt ner på dina bilder. En ganska kul staty av vad jag trodde var en orm. Men en blixt är det ju så klart 😀
  Jag hade också ett Kalevala-halsband i brons som barn. Men jag förstod mig inte riktigt på det och gillade det aldrig. Tyvärr kommer jag inte ihåg vad som hände med det men jag tror inte att jag någonsin använde det. Nu skulle jag ha uppskattat det mycket mer.
  Kram

 13. Svara

  Helen

  10 mars 2019

  Du lyckades verkligen lösa temat, det har jag inte gjort än men har några timmar kvar så vi får se hur det går. Det är en rätt cool staty men förstår att den inte var lätt att fota en grå trist vinterdag. Smycket är riktigt snyggt!

 14. Svara

  Anki

  10 mars 2019

  Det fixade du ju hur bra som helst! Den som söker, den finner sägs det! Häftig skulptur, men smycket är ännu finare! Riktigt bra jobbat!
  Ha en fin söndag!
  Kram

 15. Svara

  Ingrid Käfling (@Musikanta2)

  10 mars 2019

  Så roligt att du inte bara fixade temat utan även fick en upplevelse till på köpet. NU vet du i alla fall var skulpturen står :-). Den är väldigt säregen och en sån man inte glömmer i första taget om man skulle få syn på den. Dessutom hittade du ju ett äkta bronshalsband. Inte dåligt!
  Ingrid

 16. Svara

  kajsalisasblogg

  10 mars 2019

  Kul att du gav dig ut på skulpturjakt och den var minst sagt annorlunda.

 17. Svara

  Anne-Mari

  11 mars 2019

  Kjempefin løsning på ordet denne vek.
  Spektakulær skulptur !!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 538
 • 562
 • 1 610 436
 • 5 044
 • 65 064
Sök här