GemsWeekly

Gems weekly photochallenge # 24

Av
den
13 juni 2019

Tema: fodral

Som vanligt så kan jag inte hålla mig, det blir en hel blogg idag också, hihi, för jag fick ju till temat som av en händelse..
Så här var det, exmaken ska flytta och har börjat röja i förråden. När vi skiljde oss och jag flyttade så var jag inte så noga med att kontrollera vad som låg i förråden utan tänkte att grejerna låg bra där dom låg eftersom förråden där var mycket rymligare.

En dag kom exet med en plastkasse till mig och när jag kikade in i den fick jag nästan en chock, för där låg alla mina silverbestick!
Hela släktförmögenheten, hihi, som jag inte ägnat en tanke åt på år och dar..

Som ni förstår såg de inte alltför roliga ut, ingen (jag) hade putsat dem de senaste fyrtio åren..
Googlade och hittade tips på hur man kunde få dem rena med bakpulver, foliepapper och vatten.
Tror ni det funkade? Nej verkligen inte!

Sen tog det lång tid innan jag kom mig för att beställa hem silverputs på nätet, och så klickade jag förstås fel och fick hem metallputs istället, suck!
Nåväl, till slut så fick jag hem rätt medel och nu skulle silvret putsas!

Nu började det äntligen hända något, jag blev ju nästan bländad!

Det är skoj att ha originalfodralen kvar där man ser var besticken är inköpta, dessa i Lovisa

Guldsmedsaffär i Joensuu

Jag hittade både teskedar och små mockaskedar i samma design, de får ligga tillsammans i det fina fodralet, nu känner jag mig riktigt rik!

En bonusbild, visst är de anskrämligt fula, kniven och gaffeln som min mor fick som dopgåva 1933!

Nu har jag också bestämt mig för att börja använda både teskedar, soppskedar och efterrättsskedar, grejerna är ju faktiskt avsedda för att nyttjas!

Flera tolkningar på temat hittar du när du klickar på hjärtat

TAGS
25 kommentarer
 1. Svara

  ibod11 - Ingrid

  13 juni 2019

  Men, vad kul att du fick dem levererade och att du har putsat allt och tänker använda dem 🙂 Men hade du använt hushållssoda, tillsammans med aluminiumfolie och kokande vatten, i stället för bakpulver så hade du fått ett bättre resultat. Jag var inte lika duktig som du. Jag tröttnade på att besticken bara låg där utan att användas så till sist gjorde jag mig av med dem. Tacka vet jag rostfria bestick. Men jag hade inga fina fodral till mina bestick. Hade det funnits sådana kvar hade jag kanske sparat besticken bara för fodralens skull 😉
  Kram

 2. Svara

  kersko

  13 juni 2019

  Så fina de blev när du putsat dem. Klart att de ska användas. Vi har en hel del arvesilver som vi använder inte varje dag men tämligen ofta. Vi har fodral som min svärmor sytt åt dem så de håller sig ganska fina och man behöver sällan putsa. Tur är det.
  Kram

 3. Svara

  miatankar

  13 juni 2019

  Så häftigt att du fick dem i din hand, uppskattar dem, putsat och fejat så de är redan för att användas. Samtidigt kom jag på att jag har nog några silvergrejer, tårtspade och några bestick efter mamma. Hon gick bort 1985 och jag har aldrig gjort något med dem…. Dags att kolla dem… 🙂

 4. Svara

  bpz3

  13 juni 2019

  Hahaha! Är det sådär glömda skatter och arv ska levereras.Helt underbart ju! Å alla bestick i originalförpackning dessutom.
  Minns att mina föräldrar hade liknande bestick som dom du visar inklusive fiskkniv och mockaskedar med mera. Ärvde rubbet tillsammans med en hel uppsättning av Rosenthal porslin. Behöll porslinet (som aldrig har använts) men slängde silverbesticken. Dumt gjort kanske…

  Men vilket bidrag till fodral. Du lyckas då alltid med tur och skicklighet att få fram suveräna inlägg till olika teman:-)

 5. Svara

  Mariadne

  13 juni 2019

  Oj, vilket hästjobb att putsa upp allt detta försummade silver! Och som ens händer ser ut efteråt! Men roligt att duka med så vackra bestick, och fodralen som de förvaras i är något av det elegantaste jag sett. Sådana finns inte att få ens för pengar idag. Kände igen kaffeskedarna med rosenskaft; sådana har jag fått som gåva av min österbottniska släkt. Glöm nu inte att använda denna silverskatt!

 6. Svara

  Ditte

  14 juni 2019

  Vilken jättebra tolkning! Tänk att silvret dök upp så här. Med fodral dessutom. Visst är det lika bra att använda det- Känns knasigt att bara låta det ligga. Och om det används och diskas behöver det heller inte putsas så ofta.
  Men jobbigt för din axel med att putsa.
  Kram!

 7. Svara

  Carina Larsson

  14 juni 2019

  Vilka fina bestick! Och fodralen var då inte fy skam heller. Bra att du ska använda en del av dem i alla fall. Tråkigt om de bara ska bli liggande.
  Kram.

 8. Svara

  Anki

  14 juni 2019

  Underbart Paula! Viken skattgömma! Har en del gammalt oputsat silver liggandes, men inte några så vackra gamla etuier.
  så klart det ska användas! Jag ska nog leta reda på min ärvda silverskatt också 🙂
  Kram

 9. Svara

  Kicki

  14 juni 2019

  Men så kul att dina silverbestick dök upp så där. Vackra är dom också, det är klart att dom ska användas. Problemet med teskedar är ju att nästan ingen använder såna längre.
  Jag är ganska ensam om att fortfarande ha en sockerbit i kaffet, då behövs det i.a.f. en sked.
  Kram

 10. Svara

  Klimakteriehäxan

  14 juni 2019

  Verkligen stiliga bestick, och fodral! Jag har också en del silverskedar. Det fick man ju i present, år efter år, som barn. Tror att det var “fint” …

 11. Svara

  Ama de casa

  14 juni 2019

  Vilka vackra fodral! Vackrare än själva besticken kan jag tycka faktiskt 🙂 Silverbestick är inget för mig – det räcker med att diska 😀

  Ha en fin dag!

 12. Svara

  Klara Ovida

  14 juni 2019

  Här har du fått till allt som livet rymmer i livet själv och silvret – plastkassen som de förvarats i när de ligger som de lagts. Exmannen som dyker upp med finsakerna.
  Men de låg i sitt fodral, ett etui eller rättare sagt flera.
  Tumme upp för denna tolkning – putsa på du Paula i Pörtet 🙂

 13. Svara

  Mirjam Elisabet Halvarsson

  14 juni 2019

  Wow!!! Ja för jisse namn, använd dom!! Dom är jättefina, tycker jag, lite udda design på dopgåvan men häftig 🙂
  Kram på’re

 14. Svara

  "LillaSyster"

  14 juni 2019

  Ja, det är dags att de får se dagens ljus efter år i ett förråd. Snygga fodral och kul att du har dem kvar. Önskar dig en fin helg! Kram

 15. Svara

  Beppan

  14 juni 2019

  Fantastiskt!Vilken skatt!! Och i vackra originalfodral dessutom.
  Lite pyssligt att hålla dem fina, men det tar väl inte 40 år till nästa gång du putsar dem. Som du skriver – de är till för att användas 🙂
  Snygg lösning på veckotemat!

 16. Svara

  Ingrid Käfling (@Musikanta2)

  14 juni 2019

  Fantastiskt fina fodral till alla dina silverbestick! Bra att du fick tillbaka dem – du hade tydligen glömt bort dem?
  Ingrid

 17. Svara

  Stare Ström

  14 juni 2019

  Vilket jobb! Men klart du ska använda dem!

 18. Svara

  byblixtra

  14 juni 2019

  Så fina silverbestick du har och visst ska du använda dem! Snygga fodral till också.

 19. Svara

  Vilt og vakkert

  14 juni 2019

  Heisann, helt enig med deg, slike flotte bestikk bør benyttes, brukes oftere, ikke ligge i en skuff og bli svart. Og så fine fodral de har med silkestoff i sarte farver. De er ikke så fine nå… ikke for det, det er lenge siden jeg har kjøpt noe som dette…. fint med de gamle i alle fall!

 20. Svara

  Anni

  15 juni 2019

  Så bra att du ska använda dem, liggandes i sina vackra fodral gör de ju ingen nytta. Tänk så viktiga silverbesticken var förr, de får mig att tänka på krusade örngottsband och broderade linnehanddukar. Idag är det få som uppskattar det som förr var så viktigt.

 21. Svara

  Violen på Brandholmen

  15 juni 2019

  Höjdartolkning! Silver är såå vackert och det är synd att inte använda det också i vardagen. Lite jobbigt att putsa men numera finns genvägar. Läckra fodral förhöjer ju skönhetsvärdet väsentligt! Tack för vackra bilder!
  Trevlig helg!

 22. Svara

  Anne-Mari

  15 juni 2019

  Så utruleg fantastisk å lese innlegget ditt.
  Og FOR ein skatt du fekk tilbake.
  Flotte sølvbestikk.
  God helg.

 23. Svara

  Eva-Lena

  16 juni 2019

  Jag tycker att din mors dopbestick var coola, och hela fyndet var så vackert och välbehållet! Och din tolkning är lysande, som vanligt!!!

 24. Svara

  kajsalisasblogg

  16 juni 2019

  Håller med om attdom är jättesnygga, själv föredrar jag rostfritt och diskmaskin 🙂

 25. Svara

  Helen

  17 juni 2019

  Vilken rolig överraskning att få tillbaka de där fina besticken! Så klart du ska använda dem, det är de ändå till för. Jättefina fodral till besticken också.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 370
 • 369
 • 1 608 598
 • 5 041
 • 65 037
Sök här