Fem en fredag

Fem en fredag # 24

Av
den
14 juni 2019

Avslutning

-När tog du studenten/gick ut skolan?

Det blev aldrig någon student av mig! Jag fick sommarjobb på bank då jag hade ett år kvar på gymnasiet 1972 och blev sedan erbjuden fast anställning! Det var ett lätt beslut att tacka ja eftersom jag var skoltrött och ville gärna börja tjäna egna pengar och flytta hemifrån!

-När var senaste gången du hade lov?

Ja alltså jag har inte jobbat de senaste tio åren så lov har jag alltid men ändå har jag inte lov att göra vad jag vill!

-Hur såg en avslutning i grundskolan ut?

Det är ju så himmelens länge sen! Jag minns både avslutningar som vi hade i skolan med sång och stipendieutdelning men något år hade vi även avslutning i kyrkan.

-Vad brukade du göra under dina sommarlov?

Jag åkte till Lovisa där jag tillbringade största delen av lovet hos släktingar. Jag hade inte så många vänner där, men jag cyklade och badade och följde ofta med min mormor på kafferep
till hennes väninnor vilket kanske inte var så roligt alla gånger men jag lärde mig tidigt att roa mig själv. Lovisa ligger på sydkusten vid havet och jag minns också båtutflykter ut till släkt och vänner på öar i skärgården.

Vilken låt förknippar du till sommar och avslutning?

I Helsingfors sjöng vi i min ungdom samma sånger som i Sverige med några undantag.
Förutom “Du blomstertid” minns jag

och

Hos Elisa hittar du flera deltagare till Fem en fredag, häng gärna med du också!

TAGS
12 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bokparadis

  14 juni 2019

  har inga minnen av skolavslutningar… och min studentfest missade jag

 2. Svara

  ibod11 - Ingrid

  14 juni 2019

  Ja, oj vad länge sedan det var. Jag minns de flesta avslutningar som roliga men kanske var det mest för att ett långt sommarlov väntade 🙂 Bilden är verkligen talande 😀 Jättekul!
  Kram

 3. Svara

  Ditte

  14 juni 2019

  Tack för trevlig läsning! Och roligt att höra hur det var i Finland. Fint att du fick jobb och kunde hoppa av skolan om du inte hade lust att gå kvar.
  Intressant med låtar och avslutning. “Under rönn och syren” känner jag igen men inte just i avslutningssammanhang.
  Tänkte efter för mig själv i varje fråga . Fick fundera lite men kom ihåg . Och gymnasietiden var ås rolig. Ja, inte enbart studierna utan allt annat. Minns så väl min studentfest, den 13/5-1968. Ja, hela dagen. Fina minnen ! Och stolta föräldrar. Jag var den första i släkten som tog studenten. Och festen på Karlbergs slott i Solna var så rolig och för både ung och gammal. Fina minnen.
  Kram!

 4. Svara

  ? Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ?

  14 juni 2019

  Så mysig läsning detta med skolavslutningar för nog minns man dem allt :). Intressant detta med att du gick och fick jobb, sådana kontraster mot livet idag när alla tycks ska bli akademiker oavsett de vill eller ej.

 5. Svara

  BP

  14 juni 2019

  Vilket himla roligt bidrag till temat, speciellt dina notblad! Vilken kul idé att lägga ut dom. Åsså det där med Lovisa, som har dykt upp flera gånger de senaste dagarna. Varje gång jag läser om staden tänker jag på Carita och från och med nu även på dig.
  Tänkte förresten på er båda två idag. Varför?! Jo, kolla min blogg så förstår du;-)

 6. Svara

  "LillaSyster"

  15 juni 2019

  Bilden 1968/2018 – så sann! Det verkar blir vanligare och vanligare att smycka sin kropp med tatueringar – själv skulle jag aldrig komma på tanken. Det är ju nålar inblandat…… däremot tycker jag att det är kul att se på Tattofixers på 6:an – de är verkligen duktiga på att fixa till det som gått snett. Nu önskar jag dig en fin lördag! Idag är det Vätternrundan, så strax ska jag köra in maken till Motala, så får vi se om han slår nytt rekord med sin cykelgrupp målet är 30 mil på under 7 timmar. Du förstår att det har tränats både här hemma och under resorna till Gran Canaria. Kramen

 7. Svara

  Anki

  15 juni 2019

  Ett som alltid perfekt inlägg på temat! Kul frågor och bra svar – funderade på hur jag skulle ha svarat själv om jag hade varit med. Det är ju så länge sen så man blir nästan rädd!
  Kul bild med hur det ser ut numer, när alltfler har alltmer tatueringar! Hm … antar att jag är gammal, men lagom är bäst … 🙂
  Kram

 8. Svara

  Anni

  15 juni 2019

  Jisses så gammal jag kände mig när jag skulle försöka minnas något från skoltiden. Minns inte en enda skolavslutning, så här på rak arm. Imponerad av att du till och med minns vad ni sjöng!
  Kul inlägg!

 9. Svara

  Carina Larsson

  15 juni 2019

  Men vad jag blev brydd av noterna på “Under rönn och syren”. Jag fick inte ihop noterna med den melodi jag oftast hört. Men så började jag googla och ser då att de noter du lagt in är ju Mozarts menuett till operan Giovanni och den menuetten känner jag ju igen (gillar klassisk musik) men den tonsättning vi är mest vana att höra Topelius text till är ju gjord av Herman Palm. Den liknar Mozarts menuett. När jag sen lyssnade på Mozarts menuett på nätet och samtidigt sjöng med i texten så passade allt ihop. 🙂
  Kram på dig!

 10. Svara

  Tantaugusta

  15 juni 2019

  Underbar bild ?

  Jag sommarjobbade på bank i många år, det roligaste jobbet jag haft.

 11. Svara

  Helen

  16 juni 2019

  Jag kände först inte igen sånger du förknippar med skolavslutningen. Var tvungen att kolla på YouTube och upptäckte att Likt vårdagssol i morgonglöd är samma psalm som vi sjön med texten I denna ljuva sommartid. Visste inte att det fanns en annan text till den. Kul att lära sig nya saker. Under rönn och syren har jag däremot aldrig hört på någon skolavslutning.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 156
 • 505
 • 1 628 910
 • 5 076
 • 65 457
Sök här