GemsWeekly

Gems weekly photochallenge # 3

Av
den
15 januari 2020

Tema: tiger

Jag har som princip att inte kika på andras bidrag till veckans tema för att inte få influenser utan försöka klura ut ämnet själv.
Denna vecka var inte enkel för mig, och ganska spretigt har resultatet blivit:

“En tiger i tanken”, Essos gamna slogan från 60-talet illustreras här av rallybilar som susar genom Fredriksberg under Svenska Rallyt.
Ja det var allt några år sedan, 2014 körde man ännu rallysträckor här i krokarna.

Tiger-räkor även kallade scampi, dem ska man undvika helt. För att odla fram dem hugger man ner mangroveskog som binder kol och gör att hela ekosystem med fiskar och skaldjur försvinner.

“Hon rådde inte för att hon hörde till dem som går och moltiger när de är förbittrade på någon”.
Uttrycket hämtat ur Selma Lagerlöfs roman Anna Svärd från 1928
Moltiga tycker jag är ett kul uttryck som kan tolkas på flera sätt.

När jag satt och googlade hittade jag ett som jag förstår rätt vanligt uttryck som dock för mig var nytt, nämligen

papperstiger
Uttrycket härstammar från Kina och syftar på något som verkar farligt men i verkligheten är helt harmlöst.

Jag hittade också en jättevacker tomat som heter tigerella, den skulle jag gärna smaka!

tiger-randigt(mönstrat) går väl aldrig ur modet

Jag anser mig själv vara för gammal för att bära en tigermönstrad klänning hur snygg den än är, men

en snygg tigerhandväska kan jag mycket väl tänka mig

Flera tolkningar på temat hittar du när du klickar på hjärtat! Varför inte vara med du också?

TAGS
21 kommentarer
 1. Svara

  Kicki

  15 januari 2020

  Det blev ju mycket tiger där, din fantasi reder ut det mesta.
  Varför inte en tigermönstrad klänning eller tunika?
  Kram Kicki

 2. Svara

  Karin Eklund

  15 januari 2020

  Tigerella tomaten har jag odlat och den är God! Du fick ju till hur många tiger som helst!!

 3. Svara

  Minton

  15 januari 2020

  Du lyckades förträffligt med ordet tiger.
  Puss till Blinka

 4. Svara

  Mia Halvarsson

  15 januari 2020

  Det där fick du till bra ju 😉 Tigerväskan var snygg den kan jag tänka mig men djurmönster på kläder har jag aldrig gillat…vet inte varför. Men det finns ju andra mönster att gilla istället 🙂
  Har dom dragit om sträckningen för Svenska rallyt?? Det hade jag ingen aaaaning om! Papperstiger visste jag inte heller vad det var, du ser, man får lära sig nåt nytt varenda dag!
  Kram på’re

 5. Svara

  BP

  15 januari 2020

  Många olika tigrar du har hittat, och du nog ensam om alla bilder du lagt upp, åtminstone så här långt! Suveränt bra jobbat!

  Perfekt collage till “En tiger i tanken”.

  Inte visste jag att scampi och tigerräkor var samma sak. Det var nytt för mig. Lite synd i mitt fall, då jag ju inte tål “vanliga” räkor, men aldrig haft problem med scampi/tigerräkor…

  Tigertomaterna har jag sett hos den lokala ICA, men jag har aldrig testat.

  Tigermönstrade plagg och väskor gillar jag inte. Tycker de är riktigt fula om jag ska vara ärlig. Tur att vi alla har olika smak:-)

  Ett toppen bidrag, speciellt med tanke på att du inte tjuvtittat och ändå kom med unika exempel! Eloge!

 6. Svara

  Mias Mix

  15 januari 2020

  Det där löste du ju bra. Jag kollar aldrig heller runt hos andra innan jag har gjort mitt eget inlägg. Svenska rallyt i Säfsen är en klassiker. Vi har videoband kvar när min man blir intervjuad i ett reportage på sporten just under rallyt. Han tog min mammas spark och pappas bakade frallor och åkte runt och sålde mackor 🙂 Affärsman har han alltid varit.
  Snygg tigerklänning och visst skulle du kunna ha en sån. Tigerräkor äter jag inte eftersom jag inte äter skaldjur alls. Papperstiger hade jag aldrig hört talas om. Må så gott! Kram

 7. Svara

  ibod11 - Ingrid

  15 januari 2020

  Det var en väldig massa tigersammanhang och många festliga sådana. Papperstiger hade jag faktiskt ganska bra koll på men kollade ändå upp att det stämde. Jag trodde nästan att du skulle ha med “en svensk tiger” också för det är ett lite klurigt dubbelbottnat uttryck 😀
  Kram

 8. Svara

  bjorgnin

  15 januari 2020

  Heisann, hvem har gitt deg inntrykk av at du er for gammel til kjole i tigermønster? det er gammeldags tenking, Paula! Jeg tror du ville kle den kjolen! Jeg elsker tomater, så denne typen vil jeg smake ved første anledning. Bra innlegg denne uka ;:OD)

 9. Svara

  Ditte

  15 januari 2020

  Här lyckades du igen! Jättebra! Kul och omväxlande bidrag! Essos reklam med “en tiger i tanken” minns jag väl. Riktigt bra. Och den sitter kvar. Och tigerrräkor är ju gott men ändå knepigt eftersom det inte är bra för miljön. Men det spelar liten roll i många länder. Framförallt där de odlas och utgör människors inkomst.
  Att “moltiga” är ju ett bra uttryck. Kom tyvärr inte ihåg det trots att jag läst boken. Får skylla på åldern.
  Uttrycket “papperstiger” känner jag igen från Kina. Kul att du hade med det. “Tigerellatomater” har jag inte sett eller smakat men skulle gärna göra det.
  Vad gäller det tigerrandiga i klädväg, har jag aldrig haft det mönstret, och inte heller “leopard”. Kan höra min mammas ord där i bakhuvudet om “letzte versuch” – sista försöket . Ler när jag tänker på det. Hon var slagfärdig. Men mönstret vet jag är omtyckt av många och jag kan tycka det är fint på andra. Men för egen del så har jag alltid avstått.
  Kram!

 10. Svara

  "LillaSyster"

  16 januari 2020

  Varierande och fin tolkning du gjort!
  Tigertomaten är god, jag har odlat den några gånger – eller min kusin drev upp de plantorna, sen bytte vi plantor med varandra. På så sätt hade vi ju många sorter. Ha en bra torsdag och kanske har du fått lite snö nu? Kram

 11. Svara

  Anki

  16 januari 2020

  Det blev ett bra kollage med tigerrelaterat av dig! Jag som aldrig använder klänning eller handväska har inte så mycket till övers till de djurmönstrade grejerna. Tigerellatomater har jag odlat själv i flera år på den tiden jag odlade något i växthuset och det var goda tomater vill jag minnas!
  Tigerräkor är gott, men äts inte längre! Att moltiga är jag bra på … och gör det när jag är arg eller ledsen – och då kan jag nog vara som en papperstiger – se lite farlig ut, men ända vara totalt ofarlig.
  Kram

 12. Svara

  Helen

  16 januari 2020

  Jag tycker du lyckades bra med temat, själv har jag ingen idé än :-). Den där klänningen tycker jag absolut du skulle kunna ha och de där tomaterna är så vackra att jag inte vet om jag hade velat sätta tänderna i dem.

 13. Svara

  Ama de casa

  16 januari 2020

  Snygg tolkning! Det första jag tänkte på var “en tiger i tanken” och det andra “tigerräkor”… Jag skulle inte heller vilja bli influerad av andra, men eftersom mitt bidrag kommer i sista stund på veckan med Skyltsöndagen så skulle det innebära att jag inte skulle kunna läsa bloggar på hela veckan, och så kan jag ju inte ha det 😀

 14. Svara

  Susjos

  16 januari 2020

  Verkligen en snygg tolkning! Tigerräkor ska jag alltså fortsätta att inte köpa.
  Nu måste jag rusa till jobbet….

 15. Svara

  Carina Larsson

  16 januari 2020

  Du fick då till en massa tiger av olika slag! Det enda jag kommer på är den gamla dubbeltydiga affischen som vi hade här i Sverige under andra världskriget som jag hört berättats om från mina morföräldrar. En bild på en tiger (djuret) tillsammans med texten En svensk tiger.
  Jag tror du skulle klä i tigermönstrad klänning. Det finns inget “för gammal” när det gäller kläder. Ja det skulle vara kortkort då… 😀
  Kramen.

 16. Svara

  birgittamalmstedt

  16 januari 2020

  Haha, det där fixade du ju suveränt! Nej,tigermönstrat vill man kanske inte ha på sina kläder. Det skall vara leopardmönstrat om man är tant (som jag), men jag undviker det också.

 17. Svara

  Violen

  18 januari 2020

  En jättefint varierad tolkning! Tomaterna ser läckra ut, hoppas det finns sådana att köpa här någon gång. Jag gillar tigerrandigt, hade faktiskt en tigerrandig tunika till fest en gång i tiden.
  Så snygg din header är! Den är riktigt välkomnande!
  Ha det gott i pörtet!

 18. Svara

  Stare Ström

  18 januari 2020

  Det fixade du fint! Vilken rolig klänning!

 19. Svara

  Beppan

  18 januari 2020

  Klurigt som vanligt hos dig! Jag kolar inte heller in andras lösningar på veckotemat innan jag lägger in mitt eget.
  Tigerräkor undviker jag absolut. Om det ni hjälper mot skövlingen…
  Tigermönstrat vägrar jag sätta på mig. Tant eller ej… Skulle bli utskrattad av äkta hälften som jag skojat om detta med tanter och leopard- /tigermönster på damer i övre medelåldern.

 20. Svara

  kajsalisasblogg

  19 januari 2020

  Du hade mycket tiger hemma, snygg klänning. Moltiger var ett nytt ord. Sen gillar jag din tigertribal.

 21. Svara

  Klara Ovidia

  20 januari 2020

  Spretigt? Svårt? Tror inte riktigt på det där Paula för du leverar ju fineamangs? Eller är det just därför det blir bra att du tycker det är svårt som det blir bra?
  Moltiger gillar jag men gör det sällan – tror jag 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 407
 • 369
 • 1 608 635
 • 5 041
 • 65 037
Sök här