Läst

Jag har läst…

Av
den
14 januari 2020
Nytt land Bokomslag Nytt land
Mathias Alm
historisk roman 1870-tal emigration finska Österbotten till Sverige
Blue Publishing
2019
263

1874 är den finska landsbygden utarmad efter år av missväxt och svält.
Aksel har sett många familjer försvinna eller gå under, och han vet att han har havet att tacka för att de ännu är vid liv. Hans älskade hustru och deras dotter.
De har ingenting annat än fisket att leva av. Drömmen om ett drägligare liv åt familjen har fått honom att blicka långt bortom horistonten. Mot Sverige.
Aksel står inför ett livsavgörande val. Ett oåterkalleligt beslut måste fattas. Ett som kommer att sätta hans envishet, hustruns styrka och deras kärlek på prov.
Han ser bara en möjlighet. Att ensam ge sig ut över havet och lämna de han älskar bakom sig.

Utdrag ur boken, sid.78

"Han satt en stund med årorna hängande över ytan, gled sakta genom vattnet och kände en märklig villrådighet komma krypande i kroppen. Hans beslutsamhet och envishet hade tagit honom hit, från Utteröfjärden över Bottenhavet och längs hela den västernorrländska kusten, genom oväder och motgångar och nu skulle den beslutsamheten ställas på ytterligare prövningar."

sid. 134

"Här, i paradiset som han skulle bygga, skulle de aldrig behöva sakna någonting alls. Han uppfylldes av att meningen med att han fanns här i livet, själva syftet med hans existens, var att se till att de hade allt vad de behövde.
Som en skata som sliter och strävar för att bygga sitt bo högt uppe i en björktopp. Stabilt och välplanerat för att stå emot stormvindar, för att sedan stolt vaka över honans rede och ivrigt samla mat till gapande munnar. Aldrig tystnande munnar."

Detta är författarens debut, en innerlig berättelse som har tillkommit efter släktforskning då huvudpersonen är författarens farmors mormors far.
En inte alls oäven debut även om det förekommer en hel del upprepningar i texten som kan upplevas lite tjatiga.
Boken handlar om en grupp emigranter som man tidigare inte beskrivit så mycket, de fattiga finländarna som sökte sig till Sverige ovetande om att svenskarna samtidigt sökte sig över till Amerika. En hel del finländare följde också efter mot den "nya världen" men många blev kvar i Sverige och fick bättre levnadsvillkor vid sågar och nystartade industrier.

TAGS
1 Comment
 1. Svara

  Ditte

  14 januari 2020

  Tack för smakprovet! Tror det är en bok jag skulle vilja läsa för att få veta mer. Ska ju på jobbresa till Finland i sommar så att få veta mer historia genom skönlitteratur känns bra.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 393
 • 450
 • 1 638 560
 • 5 097
 • 65 701
Sök här