Bloggen

Getingplåga

Av
den
13 augusti 2022

Först vill jag åter tacka mitt eminenta webbhotell NuNames som jag varmt kan rekommendera om du behöver ett nytt webbhotell.
Det händer att jag får problem med hemsidan och under många år har jag fått snabb och utmärkt service!
Jag hade problem i morse att komma in på sidan, ibland gick det bra, andra gånger fick jag veta att jag hade “internal server error”
Mejlade webbhotellet och fick efter bara några minuter följande svar: “Amerikansk ip gjorde en d-dos-attack mot min sida. Ip:n nu blockerad.
Det kanske förklarar varför jag för några dagar sedan hade osannolika 1500 besök på sidan! Någon lurade i vassen!

Men jag skulle ju berätta att med den nya värmeböljan som enligt mig var totalt onödig så dök ett annat och välbekant problem upp, nämligen getingar!!
Det var som värst härom kvällen när grannen grillade och därmed lockade hela Dalarnas getingsvärmar till oss!
Men, de har varit lömska, och byggt bon uppe på vinden för vi såg dem flyga in och ut under takkanten i skytteltrafik!

Jag har tidigare observerat att en granne haft konstiga påsar hängande från sin hängränna..

När jag beklagade mig över getingarnas ilskna surrande så berättade hon att påsarna kan hjälpa till att hålla getingarna borta. De enfaldiga insekterna tror att påsen är ett getingbo och att det därmed redan är upptaget på platsen!
Låter för simpelt, tyckte jag…

Nu frågade min snälla granne om vi skulle testa även hos mig…

Och det tackade jag förstås inte nej till! Snabbt som ögat var hon på min uteplats med påse och stege, för att sedan gå vidare till nästa granne och göra likadant!
Har jag hjälpsamma grannar?? JAAAAAA !!!
Det här är ett experiment för att se om plågan minskar något, samtidigt kontaktade jag hyresvärden om problemet.
Jag fick snabbt höra att de kontaktat Anticimex som kommer hit nästa vecka ..

Ibland går allt som smort,

Nu kunde dottern och jag sitta tämligen ostörda och glufsa i oss två kilo kräftor!

Det blev en mysig mor-dotter-kväll!

TAGS
26 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  13 augusti 2022

  Har sluppit getingar i år men brukar ha problem. Har läst att en påse skall fungera. Kräftor har jag inte ätit på många år men blev sugen när jag ser dina. Tycker inte om denna värmen och Minton bara sover.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   17 augusti 2022

   Imorgon ska Anticimex förhoppningsvis komma. Jag tror påsarna har gett lite effekt, men nu vistas jag knappast på uteplatsen, då det är på tok för varmt. Grannen stackarn får in getingar i lägenheten trots att hon har myggardin…Kram

 2. Svara

  Kersti

  13 augusti 2022

  Vi hade många bålgetingar i början av sommaren men nu är alla getingar försvunna. Nästan lite kusligt, ingen geting någonstans och tomma getingbon.
  Härligt med kräftor. Kramar från torpet.

  • Svara

   Paula

   17 augusti 2022

   Oj, det var konstigt. Vi har haft mycket få myggor, men dem har jag inte saknat, bin och getingar finns däremot. Bor med åkrar som närmaste granne nuförtiden så det är nog därför myggen inte märks. Ha en fortsatt fin vecka/Kram

 3. Svara

  LillaSyster

  13 augusti 2022

  Gott med kräftor. Knappt sett varken getingar eller myggor denna sommar. Har aldrig sett tricket din granne visar upp heller. Idag har jag suttit i skuggan och slukat 2 böcker. (den ena började jag i igår.) Får se om det blir en ny nu till kvällen eller om jag vilar ögonen =)

  • Svara

   Paula

   17 augusti 2022

   Jag tror faktiskt att påsarna kanske hjälper, men det bästa är att hänga upp dem tidigt på säsongen innan getingarna letar efter ställen att bygga bon. Imorgon torde Anticimex komma. Angående kyldynan, en snäll bloggkompis skickade mig en dylik ifjol och jag har den hela tiden framme, men min prins vägrar lägga sig på den. Antagligen känns den plastig, o han begriper inte sitt eget bästa! Kram och tack för omtanken

 4. Svara

  LillaSyster

  13 augusti 2022

  PS . När du säger det så stämmer det att jag tvingat på dig fröer =)?

 5. Svara

  Mirjam Halvarsson

  13 augusti 2022

  Det där med påsarna har jag testat med positivt resultat, så jag hoppas det går lika bra för dig 🙂
  Åhhhh kräftor! Syster äter inte kräftor men jag älskar dom, så det vete 17 om jag inte ska köpa några till mig 🙂 Kram på’re

  • Svara

   Paula

   17 augusti 2022

   Kanske har de effekt, men de ska nog helst hänga där redan i början av säsongen innan getingarna hunnit börja bygga! Hoppas du handlar kräftor, finns ju mindre förpackningar! Jag har däremot ingen kompis att käka surströmming med, så det lär inte bli av i år. Kramen

 6. Svara

  Äventyret framtiden

  13 augusti 2022

  Jag har inte testat själv detta med påsen som lurar getingarna men jag har flera vänner som har gjort det och med mycket gott resultat. Getingarna blir lurade helt enkelt.
  Härligt med mor och dotter-stund över godsaker.
  Kram

  • Svara

   Paula

   17 augusti 2022

   Nästa säsong ska vi vara bättre förberedda och hänga upp påsarna i början av säsongen så vi skyltar med att platsen är UPPTAGEN!

 7. Svara

  Ditte

  13 augusti 2022

  Så fint med hjälpsamma grannar! Och vilken smart idè med påsarna. Had inte alls hört talas om detta knep för att undvika getingar. Jag är allergisk så finns getingar i närheten är jag i fara, Kan bli så illa att halsen svullnar. Men jag jag en spruta till hands.
  Fint att Anitcimex är inkopplade och kan mota “geting i grind”.
  Så gott det låter med kräftor och fint att du och dottern kunde ses.
  Får satsa på ett gäng kräftor när jag kommer hem-
  Kram

 8. Svara

  bpz3

  14 augusti 2022

  Inga getingar alls hos oss i år, men massvis med humlor och konstigt nog spindlar.
  Är mäkta impad över er grannsamverkan – ja, du är ju som jag och bidrar inte med så mycket, men tackar för hjälpen – hahaha:-)
  Inför nästa år kan jag bara rekommendera att du sår tomater. Det gjorde vi för många år sedan. Tomaterna “höll till” oktober, men det bästa var att inte en enda geting hemsökte oss. Getingar HATAR doften av tomatplantor.

  Kräftskivan hette duga kan jag säga:-) Vi orkade bara med ett kilo delat på två ikväll. Vilket “märke” köpte du/ni? Var du/ni nöjda?

  PS. Fiskeriets svenska signalkräftor var ett väldigt dåligt skämt. Testade dom förra lördagen. Aldrig med signalkräftor kan jag säga. Kvällens “Extra stora kräftor” från samma företag var enastående. Tror det kom från Turkiet, men är inte säker… DS.

  • Svara

   Paula

   17 augusti 2022

   Vilka kräftor vi köpte har jag glömt! Två sorter var det då den ena innehöll hela och den andra hetter partykräftor o bestod av både hela kräftor och kräftstjärtar. Helt okej smak, men, hade jag orkat anstränga mig hade jag kokat en ny lag och låtit dem ligga där ett dygn o mumsa till sig. Jumbokräftor som var så vanliga förut har jag inte sett alls denna säsong. Tack för tips om tomater, hänger hellre femton påsar på hängrännan, haha, någon grönsaksodling är inte aktuell för min del. Men jag ska gärna föra tipset vidare till grannen!

 9. Svara

  Susjos

  14 augusti 2022

  Spännande med påsarna mot getingar, fortsättning följer!
  Kräftor är gott, men ett helsike att “skala” dem tycker jag, får ont i tummarna. Ser istället fram emot surströmming s småningom, lite lättare att rensa!
  Ha det fint!
  Kram

  • Svara

   Paula

   17 augusti 2022

   Det finns klotång vet du, underlättar en hel del , fast i år var skalen ganska mjuka . Sörplandet är det jag njuter mest av, o stjärten förstås. Men inget går till spillo. Du vet att det finns kräftstjärtar att köpa, de har skalet kvar men är lättskalade. Kram

 10. Svara

  Anna-Lena

  14 augusti 2022

  Getingar är inga trevliga grannar.
  Gott att de tvåbenta är det!
  Så mycket kräftor! Många år sedan jag åt. Föredrar räkor.
  Känner inte igen namnet på webbhotellet! Bra att det funkar så bra. Jag håller mig till gamla Blogger…Kram

  • Svara

   Paula

   17 augusti 2022

   alla behöver inte ha eget webbhotell, men eftersom jag har egen domän så måste jag ha det. Jag gillar också räkor, men hittar sällan andra än de färdiga frysta påsarna som inte smakar just nånting…Kram

 11. Svara

  Uddmor

  14 augusti 2022

  Getingar är för all del nyttiga insekter, men ibland bosätter dom sig på (för oss) besvärliga ställen. 🙁
  Din webbsajt har jag aldrig sett … Vilken adress har den?

  • Svara

   Paula

   17 augusti 2022

   Du har ju domännamn så du behöver väl ha ett webbhotell. Jag är så dåligt insatt då min dotter fixar det mesta, jag betalar bara fakturan. Men mitt hittar du på https://www.nunames.se/ Fantastisk service

 12. Svara

  Anki

  14 augusti 2022

  Verkligen trevligt med goda grannar 🙂
  Jag är lite tvehågsen beträffande getingar. Jag är inte så förtjust i tanken att döda dem med gift, så som Anticimex gör. De är nyttiga insekter som matar sina larver med andra insekters larver, men visst kan de vara irriterande när man vill äta och dricka utomhus sköna sensommarkvällar. Bra att det verkar funka med papperspåsarna 🙂
  Många år sedan jag åt kräftor … Lasse åt inte det, så då åt inte jag heller – och att äta själv är inte lika trevligt 🙂
  Kram

  • Svara

   Paula

   17 augusti 2022

   Nej, jag förstår att man inte ska döda getingar i onödan. När jag bad om hjälp av hyresvärden så sa de att det ingår i deras försäkringar. Jag har inte suttit ute pga värmen men solälskande grannen får in getingar fortfarande hela tiden trots “påsattrappen” . Vet du, jag köper gärna ett paket kräftor, tinar i kylen, tar sedan med tång ur några åt gången, resten får ligga kvar, mumsar i mig några med vitlöksbröd o tar resten en annan dag. Så länge man inte rör dem med fingrarna så håller det bra lärde jag mig av en krögare. Det är mysigt att ha något att syssla med medan man tittar på teve, ler

 13. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  14 augusti 2022

  Det där med att äta kräftor kan vara knepigt – iaf om man som mig är galen i dom! Men jag har en väninna som var här på besök för 2 veckor sen och då åt vi turkiska färska som var underbart goda. Hon äter som mig, allt utom gallan. Tuggar på benen och skrapar ur det goda kräftsmöret. På kräftskivor så lider jag, folk äter på sin höjd stjärtarna och kanske nån klo, det är allt…..
  Men vi gjorde en tavla; Vi var så hungriga att vi åt av ett gott nybakat bröd jag köpt. Så det hela slutade med att det blev 3 kräftor över. Har aldrig varit med om det tidigare…..
  Hade tidigare idag skrivit ett långt inlägg, men när jag försökte lägga in det så försvann det. Få se hur det går nu…..?
  KRAM/Susie

  • Svara

   Paula

   17 augusti 2022

   Jag håller med dig, kräftor ska ätas med hull och hår, nästan! Jag köper fryst vitlöksbaguette att äta till, o så har jag en god prästost till. Vi skulle utgöra ett bra kräftlandslag! Kram

 14. Svara

  ibod11 - Ingrid

  14 augusti 2022

  Fint att du får snabb och bra hjälp från ditt webbhotell.
  Jag kan inte minnas att jag sett en endaste geting i sommar men de finns säkert någonstans i närheten. Jag sitter ju sällan ute och äter, bara när jag är ute på äventyr och har matsäck med mig. Men uppe på ett fjäll är de nog inte så pigga på att surra omkring. Du har verkligen underbara grannar och nu hoppas jag att påsarna ska lura alla getingar resten av sommaren.
  Kram

 15. Svara

  Ninni

  27 augusti 2022

  2 kg kräftor? Blev ni mätta då? 😀
  Nu är det cirka 20 år sen jag åt kräftor men vad jag minns behövdes en hel del annat tilltugg för att bli mätt. Ifjol bjöd min mamma på kräftor men hade gjort nå goda snittar med räkor till mig. Jag satt där i långärmat för att undvika att det stänkte “kräftsaft” på mig och jag kan inte ens ta i en sån där kuse för då blir jag allergisk direkt.
  Jag hoppas ni njöt kungligt av kräftorna. 😀

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 447
 • 559
 • 1 651 879
 • 5 116
 • 65 975
Sök här