Läst

Söndags-smakbit # 32

Av
den
14 augusti 2022

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Den här veckan läser jag en gammal favoritförfattare, nämligen Tracy Chevalier
Jag läste hennes storsäljare Flicka med pärlörhänge i början av seklet, blev förtjust och läste de följande åren 6 andra böcker av henne.
Sen föll hon i glömska…

Nu “hittade” jag en titel på vårt lilla bybibliotek som jag inte läst, nämligen

Den sista fristaden som utgavs 2013

År 1850 reser kväkaren Honor Bright till ett nytt liv i Amerika tillsammans med sin syster som ska gifta sig i Ohio. Men de hinner knappt sätta foten på den nya kontinenten förrän systern dör i gula febern.
Ensam och utsatt tvingas Honor tråckla sig fram på egen hand och får förlita sig på främmande människors goda vilja.
Ohio är väldigt annorlunda jämfört med det England hon kommer ifrån – inte ens lapptäckena ser likadana ut. Solen skiner obarmhärtigt, stormarna är våldsamma och skogen är fylld av djur som hon aldrig sett förut.
I skogen finns även slavar på flykt till friheten i norr. Honors samvete säger henne att hon bör gömma flyktingarna från de skoningslösa män som jagar dem. Förvisso är kväkarna motståndare till slaveriet men bryter man mot lagen har det sitt pris.

Smakbit sid.50

“Honor blev nervös av prutandet, med dess underförstådda antagande att värdet på något kunde förändras beroende av hur gärna någon ville köpa eller sälja det. Avsaknaden av ett fast pris gav Belles hattar en provisorisk prägel. Kväkare prutade aldrig utan satt vad de kände var ett skäligt pris för material och arbete. Varje vara hade vad som ansågs vara en inneboende kvalitet, om det så var en morot eller en hästsko eller ett lapptäcke, och denna kvalitet ändrades inte bara för att många människor var i behov av en sådan produkt.”

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  Äventyret framtiden

  14 augusti 2022

  Författaren känner jag också igen från den boken du nämner; Flicka med pärlörhänge men skam till sägandes minns jag inte handlingen längre. Dags att ta om förmodar jag. Tack för tipset Paula, söndags-smakbiten den här söndagen tycks visa på slaveriet, utsatthet och allt som har ett högt pris. Ser jag boken tar jag tag i den, helt säkert.
  God läsning! <3

 2. Svara

  ninnisbooks

  14 augusti 2022

  Tack för smakbiten. Jag kände inte till din bok.

 3. Svara

  MiaEggimann (@MiaEggimann)

  14 augusti 2022

  Men gud nu får jag nog ta en kopp kaffe till. Jag läste pruttande istället och undra varför man blev så nervös av det. ?Definitivt en bok jag vill läsa.

 4. Svara

  bokdivisionen

  14 augusti 2022

  Jag har faktiskt inte läst Chevalier men gillar historiska romaner så jag kanske borde.

 5. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  14 augusti 2022

  jag känner till författaren men inte den här titeln. har läst Oskuld och erfarenhet som ger en intressant bild av London i slutet av 1700 – talet och William Blake. tack för smakebiten

 6. Svara

  Monika

  14 augusti 2022

  Jag har aldrig gillat att pruta. Känner mig väldigt obekväm med det, men min pappa var fenomenal på att pruta ?

 7. Svara

  bokdamen

  14 augusti 2022

  Författarnamnet är välbekant men tror inte att jag har läst något. Tack för smakbiten!

 8. Svara

  Cinnamon

  14 augusti 2022

  Jag har läst flera böcker av författaren men det var några år sedan. Tack för smakbiten!

 9. Svara

  Lottens Bokblogg

  14 augusti 2022

  Pärla med flickörhänge har vi i hyllan, men tror det är den enda. Pruta är jag alls inte förtjust i.

 10. Svara

  Hanneles bokparadis

  14 augusti 2022

  sorgligt med giftermålet, gula feber finns väl fortfarande, låter som tufft liv

 11. Svara

  Ditte

  15 augusti 2022

  Tack för smakbiten! En bok jag gärna läser. “Flickan men pärlörhänge” har jag läst och med glädje. Även ett par andra böcker har jag läst. Men som du lite glömt bort författaren-
  Kram

 12. Svara

  Kicki Fredlund

  16 augusti 2022

  Flicka med pärlörhänge var nog en av de första böcker jag lyssnade på, hade den på band.
  Kanske jag skulle kolla hennes andra böcker.
  Kram

 13. Svara

  Åsa

  16 augusti 2022

  Känner till författarnamnet men inte läst något. Tack för smakbiten!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 494
 • 520
 • 1 640 686
 • 5 101
 • 65 736
Sök här