Bloggen

Goa gubbar

Av
den
13 juni 2018

Goa gubbar behöver nödvändigtvis inte komma från Göteborg!

Dom kan lika gärna härstamma från Hököpinge kyrkby i Skåne!
Vår lokala handlare gick ut och annonserade om specialpriser tisdag och onsdag, de flesta handlade hela “backar” med bär men jag nöjde mig med ett par liter.
Jag äter bären när de är färska, jag varken fryser in eller syltar.
Och som jag har njutit….mmmmm kan inte minnas att det någon gång tidigare varit så stor tillgång så tidigt på sommaren.

Annars började denna dag inte alltför roligt..
Jag hörde lite ljud utanför ytterdörren när jag satt och fikade men tänkte inte mer på det innan Blinka började reagera, småmorra och till sist skälla.
Då lyfte jag på min tunga rumpa och öppnade dörren, bara för att..

hitta en totalt slaktad soppåse!
Jag ställde ut den i morse för att ta den till soptunnan i samband med första promenaden…
Jag har varit med om tjyvaktiga ekorrar men inte skator som stjäl, även om det faktiskt låter ganska logiskt. De lär ju till och med stjäla silverskedar från trädgårdarna..
Nu har jag lärt mig en läxa, det var inte så kul att sanera farstun

Jag blev genast på bättre humör när vi kom ner till den solglittrande sjön. Observera att jag inte redigerat fotot alls, inga färger är förstärkta, precis så här fina färger var det!

En ankmamma poserade fint för mig, jag undrar om hon höll vakt över sina små, men jag såg inga ungar i vattnet, eller så tog hon en stund ledigt från barnpassningen?

Bland alla granna stora vackra blomster hittade jag denna lilla oansenliga men jättesöta blomma, kan någon hjälpa mig med ett namn på den? Själva blomman är luden och färgen går i ljuslila.

Det är väldigt frodigt nere vid sjön, så skönt att ha spången att gå på.

En orkidé tror jag detta är, växer i vattenbrynet

Plötsligt kom jag på att det nog var dags att njuta av de fina blå irisarna, men de var nästan utblommade! Annars växer de i stora klungor och är så höga och maffiga, i år hann jag inte med!
Ja jag hinner inte med någonting ute i naturen, nästan så man börjar känna sig lite stressad.

Vädret som det är nu måste vara ganska perfekt för de flesta, inte lika tryckande hett men ändå lagom sommarvärme, så att även finnkäringar orkar röra på fläsket.

.

Tur att man har all tid i världen…

TAGS
18 kommentarer
 1. Svara

  Karin Eklund

  13 juni 2018

  Du gör som jag gör Paula, äter jordgubbar medan det är säsong och that´s it. Jag fryser inte ner jag heller…Om någon dag har vi våra första egna färdiga att skörda och att njuta av.
  Nej, glad blir man inte av liknande besök. Skulle de städa efter sig så …men det får man göra själv. Jag vågar inte lägga soppåsen på trappan här, för det tar bara en liten stund så är skatorna här och undersöker den.
  Kämpegroblad kallar vi den fina växten med den rosa “borsten”. Jag vet att ni brukar ha andra namn på växterna i Sverige men på latin heter den Plantágo média
  i alla fall. Orkidén ser ut som en Johannesnycklar, Orchis militaris.

  Jag vet inte om du har varit in på min blogg och sett mitt svar på din kommentar om nationalister och den ideala ön som jag bor på. Hur som helst så är vi inte särskilt populära bland de finländska nationalisterna i alla fall. De mobbar oss oerhört och kallar oss till fula saker i de finska tidningarna. I Iltalehti skrevs fula saker senaste vecka. Vi börjar bli vana med fula påhopp på grund av andras okunskap vad gäller självstyrelsen och hembygdsrätten.
  Det finns över nittio olika nationaliteter här på Åland, så med tanke på invandring så är vi berikade. 🙂 Drygt sjuttio olika språk har man tagit med sig hit men vi är enspråkigt svenska i lag, vilket betyder att all byråkrati går på svenska. Därmed inte sagt att man får prata både finska, engelska och tyska också. Ibland också ryska.

  Ha en fin dag Paula!

 2. Svara

  Kajsa von Friesen

  13 juni 2018

  Den lilla ludna växten är en Rödkämpe. Orkidén tror jag Ängsnyckel, som hybridiserar med Skogsnyckel.
  Soporna oidentifierade.

 3. Svara

  annettejuhlin

  13 juni 2018

  Jag gör som du, äter jordgubbarna när det är säsong och varken syltar eller saftar. i år får vi för första gången jordgubbar i vårt eget land, och apropå det måste jag nog lägga över nät nu, så att inte fåglarna tar dem. Skator har vi här, ett ungt skatpar har byggt ett nytt bo istället för det gamla som fanns, och dessutom cirkulerar det flockar med kajor, vilket är mindre kul. De kraxar och skriker från tidig morgon. Jag har varit med om samma sak med soppåsar här… inte kul att plocka upp allt som fåglarna släpat omkring. Men sedan fick du en fin promenad 🙂 Jag är dålig på vad växter som växer i skogen heter, men fina var de!

 4. Svara

  Gunnel Moberg

  13 juni 2018

  Så vackra foton du har tagit…. rena idyllen. Jag har tyvärr också varit med om samma som du när jag en sen kväll satte ut soppåsen på trappan. Man blir inte direkt glad över synen när man öppnar ytterdörren. Jag skrattade gott åt din sista bild. Den stämmer på pricken. Kram

 5. Svara

  Mia

  13 juni 2018

  Nu har du redan fått förslag på vad växterna heter, så det ger jag mig inte in på 🙂
  Perfekt väder även för mig, alldeles lagom temperatur men uselt med regn, som jag längtar efter. Det kom några droppar igår, alldeles för lite!! Men det är inget att göra åt, bara acceptera, jag är ju orolig över bären men hörde av en granne att myrarna är vita av hjortronblom, så jag hoppas att det blir bär också!!
  Kram på’re

 6. Svara

  Anki

  13 juni 2018

  Härligt att börja morgonen med att sanera … näe – inte alls kul! Här är det inte skator, utan en räv som gjorde så, men det är länge sen nu …
  tänkte ge dig namnförslag, men det har du redan fått ser jag 🙂
  Underbara bilder!
  Kram

 7. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  13 juni 2018

  Goa gubbar är gott. Men jag kan inte så många färska, då får jag kolik. Så jag gör saft och sylt. Det går bra.
  Härliga bilder igen. Jodå skator kan! Kråkor med…. Förstår att Blinka sa till.
  Spången är bra tror jag. Lätt att ta sig fram på den utan att tappa orienteringen på vart man är 😀
  Undrar om den där orkiden tillhör handnyckelsläktet. Tror det jag.
  Ha en skön dag vidare… här började det regna…. men det gick fort över..

 8. Svara

  Skyttlat

  13 juni 2018

  Kan vara Björn också som letar mat?
  Har inte köpt några gubbar än. Jag gör som Dig, äter upp dom direkt. Däremot kan jag köpa frysta på vintern.
  Din kamera tar väldigt fina foton! Du också! ;D
  Härlig tid nu och nu har vi ju inte så varmt heller. Antar att Du, som vill ha svamp ? önskar regn?
  Ha det gott och stressa inte! Kram

 9. Svara

  Ninni

  13 juni 2018

  Nu för tiden äter jag också jordgubbarna när det är säsong men när ungarna var små så gjorde jag en god kallrörd saft och av bären som blev kvar gjorde jag sylt. Men det har jag inte gjort sen 90-talet som sagt.
  Jag måste ta det lugnt och inte äta alltför många goa gubbar för annars får jag springa på toa x flera nästa dag. Det är ett fenomen som kommit de sista tre åren . Likadant är det med vattenmelon.
  Jag tycker heller inte jag hinner med att njuta fullt ut av allt vackert omkring mig. Har för mycket omkring mig och lättstressad som jag är så blir det inte bra alls. Jag har intalat mig sen i december att det nog snart blir lugnare men det kommer hela tiden mer så jag får mer att göra. Jag tycker ju att det räcker med allt jag ska hinna med hemma.
  Kramen.

 10. Svara

  Hanneles bokparadis

  13 juni 2018

  jordgubbar äter jag varje dag, men soppåsar vågar jag inte lämna utan uppsikt – kaffesump slänger jag i trädgården, godis för växterna.

 11. Svara

  Hanneles bokparadis

  13 juni 2018

  (jag läser gärna dina svar om kaffesump HÄR – knasigt att läsa om det bland romaner som inget har med saken att göra…:) så svarar andra.

 12. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  13 juni 2018

  Mums med jordgubbar. Det var du verkligen värd efter sopstädandet. Jag har också varit med om sönderslitna och utspridda soppåsar men då lär man sig något 😉
  Du har lyckats fånga färgerna väldigt fint i den glittrande sjön och de andra bilderna är också väldigt fina (ja, kanske inte sopbilden förstås 😉 ). Jag blev lite intresserad av orkidén och funderade på de fläckiga, smala bladen. Jag fastnade lite för sumpnycklar när jag googlade men din blomma är finare så jag vet inte. Någon slags nycklar och definitivt en orkidé kan vi i alla fall konstatera 😀
  Kram

 13. Svara

  BP

  13 juni 2018

  Skratta gjorde jag inte när jag såg eländet på din altan. Men jag har sett såväl skator som fiskmåsar att bokstavligen lyfta ut plastpåsar och lösa föremål ur papperskorgar i stan och skräpa ned ett stort område. Inte roligt. Men du kan ju trösta dig med att man bara lär sig den hårda vägen;-)

  Jordgubbar ska ätas färskt. Så är det bara. Har aldrig frusit in ett enda bär. Köper inte några andra frysta bär heller. Alla frukter ska avnjutas färskt enligt mig.

  Helt underbara somriga bilder förresten. Love them:-)

 14. Svara

  Ditte

  13 juni 2018

  Jga äter också helst jordgubbarna som de är, färska. Ohc lika bar att passa på nu när de finns och till ett hyfsat pris. När jag såg din soppåse tänkte jag genast på måsar för de gör så här i Stockholm. Men det finns ju abdra fåglar som också saboterar i jakten på föda.
  Villken trevlig och vacker morgonpromenad du tog oss med på. Vackert grönt och med vackra blommor. Tyvärr kan jag inte namnen på dem men ängsnyckel känner jag igen.
  Kram och natti från Bohuslän.

 15. Svara

  "LillaSyster"

  14 juni 2018

  Det gjorde du rätt i att festa upp gubbarna med en gång! Underbar bild vid vattnet! Nu ska jag jobba vidare. Ha en bra dag! Kram ps igår rann det över i regnmätaren och vissa krukor måste jag skicka på simskola! ?

 16. Svara

  Ama de casa

  14 juni 2018

  Jordgubbssäsongen är så gott som över här, brukar alltid ta slut just innan midsommar – typiskt! Att frysa dom är ingen idé, dom blir så trist svampiga då. Nu har vi gått över till superfina körsbär istället 🙂

  I sommarstugan blev vi inte alltför sällan drabbade av skatattacker på soporna. Inte ett dugg kul.

  Otroligt härliga sommarbilder!

 17. Svara

  Hanneles bokparadis

  14 juni 2018

  Groblad har du hittat, du kan gnida grön saft mot getingstick, smärtan och svullnaden försvinner, jag har testat – sorry, du får kommentera vad du vill, var du vill.

 18. Svara

  Anna

  17 juni 2018

  Tyckte den såg ut som harsyra.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 302
 • 354
 • 1 626 687
 • 5 070
 • 65 365
Sök här