Matrecept och kökstips

Gratinerade kronärtskockor med ägg

Av
den
15 november 2018

Hör du till dem som brukar ha en burk med kronärtskockshjärtan hemma i skafferiet?
Det gör jag. Men det brukar sällan hända att jag använder dem, kanske i någon gryta eller på en hemlagad pizza. Den har en speciell lite syrlig smak och även konsistensen är något annorlunda jämfört med andra grönsaker och den faller inte alla i smaken.
Nu såg jag ett recept som lät lite annorlunda, så jag gjorde om det lite, till en egen variant, och tyckte den blev god!

Till 2 portioner behöver du:
1 burk kronärtskockshjärtan
½ strimlad purjolök
1 hackad vitlöksklyfta
2 dl frysta gröna ärter
en näve fryst bladspenat
2 ägg
salt, svartpeppar
riven ost som du gillar

Låt skockorna rinna av och hacka dem grovt. Fräs purjo o vitlök i olja, tillsätt skockor, ärter och spenat, o låt fräsa tills allt är tinat och varmt. Salta och peppra och fördela i ugnsform.
Knäck äggen i formen strö över god ost, t.ex parmesan. Baka i 200 grader ca tio minuter tills äggen stelnat.
Servera med en klick yoghurtsås (turkisk yoghurt smaksatt med sambal, salt, lite pressad citron och spiskummin) och gröna blad

En god lättare lunchrätt som gärna kan ätas med ett gott surdegsbröd.

TAGS
16 kommentarer
  1. Svara

    Mia

    15 november 2018

    Hörru…jag letade gilla-knappen där 😀 Så skadad man är!! Kram på’re

  2. Svara

    Justina

    15 november 2018

    Detta lät ju gott, och verkar vara lätt att göra Måste jag prova i helgen

  3. Svara

    Anni

    15 november 2018

    Det var inte vackert, men jag har också en burk i skåpet så jag tackar för inspirationen!
    Dessutom tackar jag för dina kommentarer, du skulle ha sett mitt flin när jag läste kommentaren på när jag kom ut ur garderoben 🙂
    EFIT igen på måndag om du är igång!

  4. Svara

    Pernilla

    15 november 2018

    Tack för tipset.
    /P

  5. Svara

    kersko

    15 november 2018

    Det låter supergott. Jag gillar kronärtskocka väldigt mycket.
    Kram

  6. Svara

    BP

    15 november 2018

    Alltså kronärtskockshjärtan har jag aldrig ens köpt. Därmed har jag alltså ingen burk i skafferiet. Har ätit dom kanske tre-fyra gånger i mitt liv. Då som tilltugg på en restaurang faktiskt. Gillade absolut smaken. Gillar olika och annorlunda smaker.

    Måste säga att du verkligen är en otroligt duktig kock. Du brinner för matlagning, det känns!

  7. Svara

    Ditte

    15 november 2018

    Jag har då och då burkar hemma eftersom de kan ingå i olika recept. Tack för ditt tips. Ska provas.
    Kram!

  8. Svara

    miatankar

    15 november 2018

    Det receptet sparar jag, tack! Med andra ord tycker jag det låter gott. Tror jag avstår äggen men serverar grönsakerna tillsammans med couscous istället. 🙂

  9. Svara

    Ninni

    15 november 2018

    Min yngsta dotter gillar kronärtskockor själv har jag bara smakat det på pizza nån gång för hundra år sen eller så. Men varför inte… kanske dags att testa.
    Kram.

  10. Svara

    Anni

    16 november 2018

    God kväll i Pörtet! Jag lägger in en karta för varje rutt, en per resdag ungefär. Men ibland blir det flera blogginlägg från en och samma dag och då kommer kartan den sista dagen. Kanske att jag lyckas lägga in en över totala resan när vi väl kommit till Sverige i min berättelse 😉
    Nu ska jag krypa till kojs. Godnattkram!

  11. Svara

    Anki

    16 november 2018

    Har nog aldrig köpt kronärtskockshjärtan någon gång och har bara dem ätit på pizza – väldigt goda i alla fall! här ska nu inhandlas ett par burkar … receptet sparas och ska absolut testas!
    Testade din vitlöksmarinerade strömming i veckan … riktigt gott blev det också!
    Hoppas du får en hyfsat bra dag!
    Kram

  12. Svara

    Tove Olberg

    16 november 2018

    Inte på burk, men färska. Så gott. Burk är ju smart utifall att så det kan det bli 🙂
    Tipstack!

  13. Svara

    Ama de casa

    16 november 2018

    Jag äter kronärtskockor emellanåt, men då färska. Dom på burk har jag nog bara testat en gång tror jag, tyckte dom var på tok för syrliga.

    Men din rätt såg god ut 🙂

  14. Svara

    ibod11 - Ingrid

    16 november 2018

    Jag har smakat några gånger men inte fallit för smaken. Men då har det varit burkvarianten som jag har bjudits på. Det är säkert godare med färska eller att göra som i ditt recept.
    Kul att du blev nöjd.
    Kram

  15. Svara

    "LillaSyster"

    16 november 2018

    Har inga burkar hemma på lager…. använder det ganska sällan. Men det här får vi testa framöver. Hoppas att du haft en fin fredag, här har solen strålat mest hela dagen =) Kramen

  16. Svara

    Hanneles bokparadis

    16 november 2018

    Mums! Det där skulle min dotter gilla.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 14
  • 184
  • 1 684 307
  • 5 269
  • 68 116
Sök här