Matrecept och kökstips

Groddad vegetarisk ärtsoppa

Av
den
28 september 2011

Jag äter gärna vegetariskt, och jag gillar soppor, denna soppa blev supergod!
Groddningen gör att soppan blir skonsammare för magen.

Du behöver:
4dl torkade gula ärtor
1 gul lök
12 dl vatten
2 tsk mejram
4 grönsaksbuljongtärningar
4 lagerblad
5 potatisar
1 msk timjan
2 msk god senap

Börja med att blötlägga ärterna under natten. Låt dem sedan gro i ett durkslag 3 dagar. Skölj dem morgon och kväll, du ser små svansar på ärterna tredje dagen.
Koka nu upp ärter, klyftad lök, buljong och lagerblad. Ta bort ärtskalen som flyter upp.
Vispa sönder ärterna med en visp när soppan kokat en kvart.
Krydda med örtkryddor. Ha i potatis i ganska stora bitar, koka nu….länge, jag kokade soppan i 2 timmar.
Ha till sist i senapen och njut med en knäckemacka.

Perfekt att frysa ner i portionsförpackningar!

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  britt-inger

  28 september 2011

  Den där ärtsoppan bara måste jag prova — tack! 🙂
  Svarar på ditt gästboksinlägg i, gästboken.
  kramen

 2. Svara

  annette

  28 september 2011

  Brukar koka “vanlig” vegetarisk ärtsoppa utan groddning, potatis och med normal koktid, men den här varianten verkar väldigt spännande, har ett paket ärtor hemma, skall starta det hela ikväll!
  Hoppas Du mår bättre i magen nu!

  Ha en bra torsdag!

  Kramen!

  annette

 3. Svara

  Anki

  28 september 2011

  Du får bjuda på de när jag svänger inom o hälsar på!! :mrgreen:
  Jag stod över middagen idag, den var inte god. Skulle ta upp kassler och göra sås av med ris, men de var ingen kassler de var kok skinka..oh ja jag fick ju ta de,,,de var verkligen inte samma sak. Men hundarna gillad de o mannen åt också.
  Ja jag åt lite, lite så jag fick i mig nått.
  Kramiz

 4. Svara

  BrittMarie

  28 september 2011

  Ärtsoppa är smaskens. Vi brukar ofta ha soppa av något slag de dagar jag ska på vattengympa. I morgon blir det nog så, men sannolikt Soldatens ärtsoppa på burk. Någon gång kanske man skulle satsa lite tid på matlagning och göra en sådan här soppa. Det såg väldans gott ut.
  Kram

 5. Svara

  Ylva

  29 september 2011

  Hej

  Jag måste bara skriva å säga vilka helt underbara bilder du har jag blir alldeles alldeles blir jag. Var om jag får fråga har du fått tag på dem?

  Med glada hälsningar Ylva

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 335
 • 354
 • 1 626 720
 • 5 070
 • 65 373
Sök här