Bloggen Livets glädjeämnen!

Grötfest med grannarna

Av
den
16 december 2021

Det låg en lapp i brevlådan för ett tag sedan med en inbjudan till
GRÖTFEST i källarlokalen
med tomtegröt, skinkmacka och julsånger framförda av vår egen trubadur Kjell

Igår var det så dags…

Vi har en eldsjäl ibland oss som alltid tar initiativ till roligheter och träffar och som organiserar och fixar och gör det mesta…
Vi andra hänger på och hjälper till med det vi kan.

Vi var ett dussin grannar som hörsammat kallelsen och vi kom till en julpyntad lokal där till och med källarfönstren fått julgardin!

Det visade sig att det fanns mer än gröt och skinka då flera bidrog till festen.
Gustafskorv, ägghalvor med räkor, janssons frestelse stod farmdukat

Själv bidrog jag med kålrotslåda, lite skoj för många hade aldrig smakat den förut.

När vi avnjutit den goda maten fick vi fortsätta njuta till tonerna av julsånger framförda av Kjell

Han antog flera roller denna dag, än var han stjärngosse (eller var han dumstrut???)

och sen blev han tomte!

Efter underhållningen blev det

..fika med hembakt. Ni som känner mig förstår att jag inte bidrog till något på fikabordet…

Innan träffen avslutades hade vi en frågesport där de flesta erhöll priser!

Ännu en trevlig samvaro oss grannar emellan var härmed slut.

Mörkret hade fallit när jag kom hem till Daniel och vi skyndade oss ut för en promenad.
Klapper klapper hördes på gatan, och där kom minsann hästekipage, väl synliga med starka pannlampor och reflexväxt både på häst och ryttare

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  LillaSyster

  16 december 2021

  Ååå jag är så glad för din skull att du har trevliga grannar och att ni hittar på saker =) Kålrotslåda har jag gjort en gång och det smakade gott Jag borde nog göra det igen. Inte varje dag det går hästar på gatan. Händer här också ibland men nu är det nog några år sedan sist.

 2. Svara

  ElisabetR

  16 december 2021

  Guld värt med sånna grannar, förstår att ni hade trevligt och fick mycket gott. Mamma gjorde alltid kålrotslåda, jag har gjort men den blir inte som mammas :(.
  Fin underhållning med många gestalter i samma person, som bjöd på sig.
  Här ser vi häster titt som tätt. Närmsta grannen har och så är det säkert tre ställen till i och nära byn som har “havremoppar”. De närmaste rymmer ibland och springer i våran trädgård, jag törs inte gå nära.
  Önskar dej en fin fredag. Kom på i sista sekunden, måste berätta, jag ska bada bastu imorgon 🙂

  • Svara

   Paula

   18 december 2021

   Hej och hallå! ÖVerlevde du bastubadet??? Så spännande, var det hos en granne du badade eller var ni bortbjudna?Tyvärr hade jag fullt program igår så jag hann inte till bastun halv fem. Nu får det bli efter jul. Visst finns det en hel del hästgårdar här i området också, men de klapprar sällan här på gatan bland villabebyggelsen.
   Ha en skön söndag, vi får hålla tummarna för många medaljplatser

 3. Svara

  bpz3

  16 december 2021

  Det är helt otroligt hur snabbt du har blivit en i gänget där i Sundborn. Helt fantastiskt tycker jag! Å inte kan man klaga över “aktivitetsnivån” heller. Det behövs i och för sig alltid en eldsjäl som Kjell, men ändå – folk måste ju hänga på. Annars blir det ju ingen succé. Du och ditt gäng är fenomenalt bra på det. Å de har verkligen välkomnat dig varmt.

  Innan pandemin hade vi också eldsjälar som anordnade “pubkvällar” och soppluncher i föreningens fina samlingslokaler. Men de aktiviteterna har dött ut såklart. Okej, boulegänget finns ju också. Själv har jag/vi aldrig bidragit/deltagit. Anledningen är nog att vi inte vill umgås med bara pensionärer. Ja, jag vet att vi är hemska och osociala;-)

  PS. Kålrotslåda såldes ju hos min lokala ICA före året vid den här tiden. Hade inte ätit den förut heller, så jag köpte en låda och gillade rätten skarpt. Har dock inte sett den i år, inte än i alla fall. Jättekul att du kunde introducera rätten i Sundborn. DS.

  • Svara

   Paula

   18 december 2021

   Haha, inte är ni hemska eller associala. alla har ju rätt att välja vem man vill umgås med. Vi har faktiskt ett par tre grannar här som inte fyllt pension ännu! Men bara en av dem var med på julgrötsträffen. Jag umgås gärna med blandade åldrar bara jag slipper barnen! Jag kommer inte att gå med i PRO här på orten i närmaste framtiden, jag tycker jag fyller mina dagar så bra ändå.Så länge jag har hund och kommer ut och träffar andra hundägare och rör på mig så har jag ingen längtan till annan samvaro. Man får helt enkelt känna efter om man är nöjd eller saknar något! Trevlig söndag

 4. Svara

  Ditte

  16 december 2021

  Så himla trevligt! Och vilket gott och bra initiativ. Verkligen god grannsamverkan.
  Förstår att det blev en trevlig kväll. Så fint att du hade med dig kålrotslåda. Kan tänka mig att den blev uppskattad. Jag tycker också om den men har aldrig lagat den. Dock ätit den hos släktingar på Åland.
  Kram

 5. Svara

  Anki

  17 december 2021

  Härligt med sådan grannvänskap och så mysigt det låter med Grötfest! Är såå glad för din skull!
  Jag har gjort “din” kålrotslåda – och i år ska jag testa morotslådan också … kanske.
  Kram

  • Svara

   Paula

   18 december 2021

   Kul om du testar morotslådan, många är sen jag smakade den. Jag skulle gärna laga leverlådan någon gång, inte nödvändigtvis till jul, men då måste jag ha tillgång till leverfärs vilket inte är så lätt. Potatislåda hör ju också till men den känns väldigt onödig även om den har en karaktäristisk söt smak.
   Så fint du har pyntat bloggen, kanonsnyggt!
   Kram

 6. Svara

  Mirjam Halvarsson

  17 december 2021

  Jippie!!!!! Nu har du hamnat i en bygemenskap liknande här, visst är det härligt?? 🙂 Goda grannar är så viktigt <3 Kålrotslåda är mumma det….sen ser jag "finska julstjärnor" på dessertbordet, jag trodde du hade gjort dom 🙂 Ha det fortsatt got fina du, kram!!!

  • Svara

   Paula

   18 december 2021

   Paula bakar liten kaka??? Nänä, det gör hon inte! I Finland är det enkelt, man köper antingen färdiga eller så köper man färdig deg och färdig plommonsylt och monterar ihop, Men min granne som blev inspirerad av sin nytillkomne finska svärson gjorde förstås allt från grunden. Plommonsylt fanns inte så den fick hon koka själv. Hon beklagade att hon inte visst att man skulle pensla degen , men de som åt var så nöjda ändå.
   Har du skrikit dig hes idag? Det har nästan jag gjort, fast simningen tittar jag aldrig på, Tycker det är tråkig tv-sport…
   men duktiga är dom, tjejerna!
   Lördagskram

 7. Svara

  Anna-Lena

  17 december 2021

  Så trevligt! Eldsjälar behövs för att sätta igång saker. Att sedan andra hänger på och hjälper till, det gör nog att eldsjälen orkar fortsätta. Har gjort kålrotslåda en gång. Rotmos är bättre… Kram!

  • Svara

   Paula

   18 december 2021

   Haha rotmos vägrar jag! Kålrotslåda äter jag bara på jul, bara som tillbehör till julskinkan…

 8. Svara

  Ama de casa

  17 december 2021

  Vilken härlig grannsamvaro ni har och vilken trevlig grötfest!

  Bra att både folk och fä gör sig synliga. Fast djuren får väl hjälp med det kan tro 🙂

  Ha en fin start på helgen!

 9. Svara

  Kicki

  17 december 2021

  Underbart med såna eldsjälar och trevliga grannar.
  Du blir väl omhändertagen i ditt nya pörte, det är ju helt klart.
  Kram/Kicki

 10. Svara

  Minton

  17 december 2021

  Du har hamnat på en underbar plats. Grötfest låter så mysigt. Hästar har jag inte sett men rådjur har vi sett på kvällspromenaden.
  Kramar från oss

 11. Svara

  ibod11 - Ingrid

  17 december 2021

  Vad kul att det finns en eldsjäl som fixar trevligheter åt er. Med tanke på allt som ställdes fram blev ni nog alla mätta och nöjda. Och sedan höjdes julstämningen ännu ett snäpp när hästarna lunkade förbi och klapprade med hovarna 😀
  Kram

 12. Svara

  Ninni

  27 december 2021

  Vad kul med en grötfest. De enda grötfesterna jag varit på var när jag jobbade och var med i facket så den sista var 2005…
  Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 478
 • 499
 • 1 641 169
 • 5 101
 • 65 747
Sök här