Bloggen

Skärvor betyder lycka?

Av
den
18 december 2021

När jag växte upp sa mormor alltid, kanske för att trösta mig då jag haft sönder ett glas eller en mugg, att skärvor betyder lycka.
När jag nu googlar för att försöka hitta uttrycket så hittar jag den inte bland varken skrock eller vidskepelse…
Jag trodde det uttrycket var lika vanligt som att spräcka en spegel betyder sju års olycka! (Ja, jag har spräckt speglar i mina dar…)

Anledningen till min fundering ligger här på köksgolvet, en kaffekanna i tusen bitar, minst!
Jag hade diskat kannan, ställt den upp och ner på diskbänken för att rinna ur, och på grund av att locket är öppet står den inte så stadigt och hur det sen gick till vet jag inte, men plötsligt låg kannan på golvet….
Hur den kunde gå i tusen skärvor begriper jag fortfarande inte, och himla synd var det för jag köpte ju nyligen min Melitta-bryggare så denna var alldeles ny!
Självklart hade inte Melitta några ersättningskannor utan anlitade en annan firma så jag fick sitta en lång stund och leta innan jag lyckades beställa en ny kanna som nästan kostade lika mycket som hela kaffebryggaren….

Därför tänkte jag att jag skulle trösta mig själv med att SKÄRVOR BETYDER LYCKA!
Så nu frågar jag förstår dig som läser om uttrycket är bekant? Kanske är det i bara i Finland vi säger så?

Annars då?
Jo dagarna springer i en farlig fart, jag har hämtat

..helgläsning på bokbussen!
Men hjälp, nu fick jag tag på två böcker, bland annat nobelförfattaren Gurnahs bok på engelska, och så har jag bara två veckors lånetid!

Igår fick jag hänga med grannen till en större matbutik i stan

Och nu var min lycka gjord!
Jag har inte hittat inkokta grisfötter, mitt måste på julbordet ända sedan barndomstiden i Finland, i de affärer jag letat. Till sist blev jag desperat och mejlade tillverkaren för att fråga vilka butiker de levererade till i Falun.
Jag fick inget svar…de har väl fullt upp med att koka nassetassar…Nu blev jag så glad när jag hittade den i butikshyllan! Den smakar just ingenting, tassarna behöver både salt och kryddpeppar för att komma till sin rätt serverade med potatis och rödbetor, det är ju bara det att den har stått på julbordet i alla år och den traditionen vill jag inte bryta!
Nu kommer den inte att stå på julbordet ändå, för det har jag lovat min familj! Stränga förhållningsorder alltså både från barn och barnbarn, inga fötter på bordet!
Men vad gör väl det, jag har väl ett eget bord i köket….
Har du något som du absolut inte kan tänka dig att avstå på julbordet?

I förmiddags sken solen precis då vi gick vår promenad, och till min glädje ska det bli minusgrader nästa vecka, så den snö som nu ligger kvar får vi nog behålla över jul!

Vilket utbud det fanns på Plantagen igår, och ut kommer jag med tre ynka små hyacinter!
Det är typiskt mig, ju mer att välja på, ju mindre handlar jag, jag blir som åsnan mellan hötapparna och kan inte bestämma mig!
Inte hade jag några söta krukor att stoppa ner dem i heller, så jag hittade en egen lösning…

Dottern fick ett shot-roulette-spel på jobbets julklappslotteri, och nu har hon också fått en croupier!

TAGS
25 kommentarer
 1. Svara

  LillaSyster

  18 december 2021

  Inget kalas utan kras…..det har jag hört däremot inget om att skärvor ger lycka. Men jag hakar gärna på din mormors teori. Men himla tråkigt med din kanna. Snart dags att bänka sig igen för nya skidframgångar.

  • Svara

   Paula

   20 december 2021

   Många som nämnde kalaset, o tänk, trots mina över 40 år i Sverige hade jag aldrig hört det. Andemeningen är väl densamma! Ja helgens skidtävlingar gav många toppresultat, men jag måste ändå säga att teamsprint inte är My cup of tea, …

 2. Svara

  Mirjam Halvarsson

  18 december 2021

  Jag var tvungen att googla på uttrycket att skärvor ger lycka 🙂 Vet inte om det här är sant men det är vad jag hittade:
  “I Bibeln är dock tanken, att den som ger av sin skärv också ska bli belönad. Kanske dyker belöningen upp i form av praktisk hjälp, en älskad människas tillfrisknande, en nyfunnen vän – eller kanske vanligen som ett löfte om ett bättre liv efter detta. Alltså – skärvor ger lycka.”
  Jag har inga favoriter på julbordet, vi har ätit både kyckling och hamburgare här 🙂 men pappa han älskade grisfötter <3
  Ler igenkännande när man är i butiker med stort sortiment, det händer ofta att jag inte köper nåt alls 🙂
  Ni har då världens sötaste croupier!! Det ska sannerligen böjas i tid… 🙂
  Kram på're!

  • Svara

   Paula

   20 december 2021

   Att ge av sin skärv har jag ju inte gjort, då passar Inget kalas utan kras bättre, fast…det var ju inget kalas heller! Strunt samma tusen tack för all info. När vi hade julbord ville man ju inte se julmat när väl julaftonen kom. Entrecote eller en blodig biff däremot…..Kram

 3. Svara

  Minton

  18 december 2021

  Har inte hört att skärvor betyder lycka. Grisfötter har jag ätit som barn men inte till jul.
  Jag måste ha skinka och brunkål vid juletid resten hoppar jag. Har också köpt en hyacint och satte den i en liten vit skål med några tuja kvistar.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   20 december 2021

   Brunkål har jag inte ätit, rödkål däremot, men den är jag inte så förtjust i. Jag tror man äter det man har barndomsminnen av, då får man en nostalgikick!
   Nospuss till Minton, kram!

 4. Svara

  Anna-Lena Larsson

  18 december 2021

  Har läst en bok med titeln “Skärvor betyder lycka”. För länge sedan. Anammade uttrycket på stört. Mycket mera positivt än det om alla årens olycka….
  Grisfötter åt vi när jag var barn. Vi pratade just om det idag… eller jag pratade, maken bad mig sluta för han åt frukost… vilket jag också gjorde. Man tog ju tillvara allt på den hemslaktade grisen! Fjälster – ( rensa tarmar) för korven, ta hand om blodet medan det fortfarande var varmt, vispa det och tillsätta bl.a. rågmjöl för att sedan göra blodpudding, leverkaka av levern, lungmos av lungorna. Tungan kokades och saltades. Den var god, utom det skrovliga på ovansidan.
  Ja, man var bra på att ta till vara allt förr i tiden. Sannolikt gör man det på slakterier idag också. Tur att man inte vet vad som är i korven. Skulle vara intressant att testa grisfötter igen. Vilket jag också får äta i min ensamhet.
  Julbord på jul, det är inte så gott. Gillar bättre de stora julborden före jul, där man kan äta det man gillar. Lax framförallt. Och sillinläggningar….. Köttedelen karar jag mig gott utan.
  Ha det fint! Kram

  • Svara

   Paula

   20 december 2021

   När jag googlade på uttrycket så fick jag upp en bok, så det stämmer. Olycka ger ju spegelkras, och det har jag lyckats med några gånger…Jag äter allt på djuret bara inte sånt som smakar fränt, Njurar kan vara fräna i smaken. tunga är gott. Vet inte om det var kalv eller gristunga jag har ätit då vi ofta handlade direkt i slakteributik.
   Kram

 5. Svara

  bpz3

  18 december 2021

  Hahaha! Sista bilden är guld värt:-) Love it:-)
  Visst ger skärvor lycka, fast inte skärvor av speglar har jag förstått. Är inte så säker på att glasskärvor ger lycka heller. Trodde det var bara porslin, keramik och krukor som ger lycka. (https://solglitter.wordpress.com/2010/12/15/skarvor-ger-lycka/)

  Otur hur som helst. Hoppas du får din nya kaffekanna före jul, för annars blir det väl abstinensproblem…

  Det var ju du som introducerade grisfötter för mig ifjol, och jag hakade på. Kokade de till och med själv, tror det eller ej. Men då jag fortfarande inte riktigt vet VAD man egentligen kan äta av grisfötterna, så har jag inte köpt några än.

  En sak jag bara måste ha på julbordet är lutfisk (till min mans förtret).

  Så söta paket du gjorde av hyacinterna. Jag lät mina vara kvar i de totalt underdimensionerade plastkrukorna…

 6. Svara

  ibod11 - Ingrid

  18 december 2021

  Men vilken otur att kannan av någon anledning föll ner och gick i bitar. Reservdelar brukar kunna kosta hutlöst mycket, om man ens hittar några. Ett exempel jag har är när vi skulle köpa färgpatroner till skrivaren och upptäckte att det var billigare att köpa en ny skrivare…inklusive färgpatroner. Det var visserligen en billig skrivare men ändå!!! Det kändes inte bra att köra den gamla, fullt fungerande skrivaren till tippen men ingen annan ville ha den. Jag skulle inge göra om samma sak nu men det här var innan miljötänket var stort hos oss alla.
  Grisfötter har jag aldrig varit sugen på men jag är glad för din skull att du hittade dem. Förr skulle jag ha sagt att skinkan var det viktigaste på julbordet men nu vet jag faktiskt inte. Det finns många goda veganska exempel men inget som sticker ut lika mycket som julskinkan.
  Vilken härlig bild på slutet. Hon vet precis hur det ska gå till 😀
  Kram

  • Svara

   Paula

   20 december 2021

   Jag gav upp allt vad skrivare heter efter just den insikten, att det var så väldans dyrt att köpa patroner, dessutom fick man byta allt när bara en färg var slut, GRRRR, Nu har jag ju faktiskt inte plats heller för en skrivare, o tack o lov har jag inga större behov av den heller. Anki skrev att hon gör en vegansk jansson av insaltad svamp, det lät jättegott!
   Kramen

 7. Svara

  ElisabetR

  18 december 2021

  Tråkigt med din kaffekanna. Svindyra är dom också. Har du kollat på loppis. Min förra bryggare köpte jag faktiskt på loppis för 50 kr, en liten spricka i plasten men funkade bra. Senaste köpte vi på ClasOlssons på rea :-), har den gamla kvar i reserv.
  Ordspråket har man ju hört i alla dar, jag tror på det i alla fall ;-D.
  Grisfötter kokta enl konstens alla regler är väldigt gott. Såg att det fanns färdiga på affären men skippar dom i år. Gröt och skinkmacka är nog bäst. Nej, förresten lutfisken men den den tar vi på juldagen som ensamrätt.
  Blomarrangemanget blev ju himla bra. Det plagierar jag faktiskt.
  Kul grej, rouletten, för lillan att plocka med.
  Ha en fin fjärde advent…..

  • Svara

   Paula

   20 december 2021

   Någon klok människa sa till mig hur hett vattnet skulle vara i bryggaren för bästa resultat! Tror hennes namn börjar på E…..känner du kanske henne? Få vanliga bryggare når upp till 70grader men det gjorde denna. Därav anledningen till mitt inköp. Lutfisk serverades i barndomshemmet men har aldrig blivit godkänd av mig. Lukten ska vi inte tala om…ett elände när vi serverade julbord, om man kokade lutfisk så luktade hela restaurangen päckel, haha så vi införde att man var tvungen att säga till på förhand om man ville ha lutfisk!
   Trevlig julväntan!

 8. Svara

  Ditte

  18 december 2021

  Himla otur med kannan. Men uttrycket är jag välbekant med. Både från Sverige och Norge. Har hört det sedan jag var lite och då och då tappade saker som gick sönder. Fint att du hittade en ny kanna men trist att den var så dyr. Å andra sidan så kanske lyckan nu knackar på.
  Vad gäller grisfötter så är de inte aktuella och har aldrig varit det.
  Men tur att vi är olika.
  Vad gäller julmaten, vad det nu är, så kan jag avstå allt. Har förr haft det vanliga “bara för att” men köttbullar, jansson, gravlax och skinka och annat kan jag ju äta när jag vill. Inte direkt för att det är jul.
  Har ingen aning om vad vi ska äta på julafton. Men skinka, köttbullar, gravad lax och grönkålssallad blir det till lunch då döttrar med familjer kommer hit.
  Vad bra att ha fått en extra croupier till rouletten. Så söt!
  Kram

 9. Svara

  Karin+Eklund

  18 december 2021

  Visst betyder skärvor lycka.
  Den förvissningen är jag uppvuxen med.
  Jag är inte alls traditionsbunden när det gäller julmat men har förstås ätit alla rätter som jag själv har lagat och det mesta jag har blivit bjuden på men grisfötter får någon annan gärna äta. Uffe älskar sådana.
  Hoppas skärvorna ger dig lycka! ??

  • Svara

   Paula

   20 december 2021

   Tack Karin, jag tycker jag har mycket lycka redan men det kan man väl inte få för mycket av. Stackars Uffe som inte får några nassetassar i år, men det finns ju så mycket annat gott. Du får gärna berätta vad man äter traditionellt nere på Madeira i julhelgen! Kram

 10. Svara

  Anki

  19 december 2021

  Har nog inte hört uttrycket att “skärvor betyder lycka”, men “inget kalas utan kras” är välkänt.
  Jag vill nog inte vara utan julskinka, revbensspjäll, Janssons frestelse eller varmrökt lax … Grisfötter gilas också skarpt, men det var länge sedan jag gjorde några.
  Kram

  • Svara

   Paula

   20 december 2021

   Varmrökt lax har vi aldrig haft på julbordet, det som är så gott. Men min familj vill ha gravad lax så då väljer jag kallrökt för att slippa stå med en hel firre! Jag är ju bara borta själva julafton o då får ungarna bestämma maten. Sen smygäter jag av andra läckerheter de andra juldagarna…fniss

 11. Svara

  Uddmor

  19 december 2021

  Verkar som om “Skärvor betyder lycka” är specifikt för Finland. Uttrycket finns på finska, så troligen har vi fått det därifrån. Grattis till grisfötterna! 🙂

  • Svara

   Paula

   20 december 2021

   Tack, första burken iglufsad

 12. Svara

  Ama de casa

  19 december 2021

  Otur med kannan, fast kanske inte ifall den nu bringade lycka. Har aldrig hört det talesättet förut, däremot det där med “inget kalas utan kras”. Så du hade kanske kalaskul där i köket när kannan åkte i golvet? Fast jag tvivlar lite på det…

  Men det var säkert tack vare kannan i skärvor som du hittade dina grisfötter till slut! Vi hade också alltid grisfötter på julbordet i min barndom och jag tyckte det var jättegott! På ett tapasrejs här i Torrevieja fanns grisfötter som en rätt, fast det var i nån sorts tomatsås och det var INTE gott.

  På julbordet vill jag inte missa Anders hemgravade lax. Den ligger just nu och gonar till sig i kylen 🙂

  Ha en fin fjärde advent!

 13. Svara

  Kicki

  19 december 2021

  Jag har väntat på att få läsa om dina grisfötter, var rädd att du inga skulle få i år, men tydligen är julen räddad.
  Ha en fin advent du också!
  Kram

 14. Svara

  Åke

  19 december 2021

  Inget kakas utan kras brukar jag få höra och sju års olycka… nu säger dottern: i en viss religion krossar man ett glas som en del av en bröllopscermonin

 15. Svara

  Ninni

  27 december 2021

  Skulle någon vilja ställa grisfötter på julbordet hos mig så gör det mig ingenting bara jag slipper äta dem. 🙂 Själv kan jag inte vara utan vare sig skinka eller leverpastej.

 16. Svara

  Lennart Mogren

  2 december 2022

  Hej,
  Jag sökte på “tur eller otur när glas går i kras” och kom hit. Har definitivt för mig att det ska betyda tur eller vara lyckosamt. Man får göra det bästa av situationen! Som vanligt.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 275
 • 363
 • 1 626 669
 • 5 069
 • 65 363
Sök här