Bloggen Livets glädjeämnen!

Hälsofrämjande skogsbad

Av
den
28 april 2020

Jag är långt ifrån ensam om att ha skogen som ett andningshål, som ett ställe som skänker mig harmoni, förundran och glädje.
Och det behöver absolut inte vara någon storskog, jag har många små skogspartier i min närhet som räcker gott för att få mig att må bra!

Där är det bara vi, Daniel och jag, inte en kotte (!) till …

grön mossa bäddar in alla stenbumlingar

Min bästa skogskompis och jag, vi gillar båda det lugna strövandet utan stress..

Uttrycket “skogsbad” kommer från Japan och avser “kravlös vistelse i skogen där du tar in skogen med alla sinnen”

Man badar alltså inte ordagrant utan ” i sinnesintryck”

Det känns onekligen bra, att slippa bli våt och kall så här års

Man insuper både helheten och alla detaljer

mycket i skogen är gammalt, urgammalt.. och så himla vackert när man vänder blicken från gamla stubbar till konstverk med patina

Ekorrarna har flitigt ätit kottar under vintern…

De flesta har hört att en skogspromenad minskar stress, minskar depression, sänker blodtryck och puls, men hur många tar sig tid att uppleva dem? Utan att jäkta, utan att springa, utan att tänka, bara låta ögon och öron vässas för att se och höra …

Det finns så mycket skönhet bara man väljer att se den..

När man ser trädens rötter så här uppe på markytan är det lätt att begripa att träden kommunicerar med varandra genom sina rotsystem.
Boken jag läser, “The Overstory” handlar just om det, vad som händer när vi huggit ner all skog, för det är dit vi är på väg…
Istället får vi trädplanteringar utan själ, hjärta och möjlighet till de ekosystem som skogar ska skapa och upprätthålla.

En tupplur på hallmattan med kompisen var inte fel när man andats så mycket skogsluft!

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  bpz3

  28 april 2020

  Är helt säker på att Anki kommer hålla med dig helt och hållet.
  Å du, du skulle vara förvånad om du såg hur många människor (mest 70 plussare) som går korta eller längre sträckor i skogen just nu. Det är betydligt fler som är i rörelse än normalt. Man får väl “tacka” Covid-19 för det.
  Skönt att läsa att du och Daniel njuter så mycket av skogen:-)

 2. Svara

  Justina

  28 april 2020

  Han är ju hur fin som helst din Daniel Önskar jag kunde gå i skogen Men tyvärr

 3. Svara

  LillaSyster

  29 april 2020

  Tog också ett skogsbad igår, nu stannade jag inte och fotade, men som du beskriver- det har en lugnande effekt och är en stor inspirationskälla. Himmel och pannkaka vad din flock är anpassningsbar, hund och katt på samma matta det skulle inte mina katter gå med på. Ha en bra onsdag! Och trevlig Valborg!

 4. Svara

  Anki

  29 april 2020

  Haha … så klart har BP rätt! Jag förstår hur du känner för skogen – där har vi samma tankar. Vilken lycka att bo som vi gör och kan går så som vi gör … ensamma eller tillsammans med bästa kompisen på fyra ben och inte behöva “trängas” med andra som de visst gör i storstadsområdena …
  Det är såå sorgligt hur de gamla skogarna försvinner och ersätts med trädplantage. Brukar du läsa Natursidan? https://www.natursidan.se/ mycket läsvärt om vår natur.
  Fina Daniel … så bra att han kan ta en tupplur tillsammans med Torsten
  Ha en fin dag!
  Kram

 5. Svara

  tanthuset

  29 april 2020

  Godmorron fina Paula <3 Tänk…allt det där är gratis, visst är det fantastiskt?? Idag ska jag skogsbada på Lunkebo, det var så länge sen jag var dit och jag längtar 🙂 det gör nog Artemis också <3 Kram på're

 6. Svara

  Kicki

  29 april 2020

  Fina bilder, som vanligt. Jag skogsbadar nog mest varje dag när jag går i skogen med hundarna. Det är så mycket man kan läsa av.
  Kram

 7. Svara

  Ama de casa

  29 april 2020

  Vilket härligt andningshål! Här har vi långt till skogen, men jag gillar att strosa utmed havet och från och med lördag kan vi få göra det igen. Om det inte blir för trångt där vill säga, då går vi åt nåt annat håll. Huvudsaken att vi får komma UT! 🙂

  Himla fina bilder som vanligt 🙂

 8. Svara

  Karin

  29 april 2020

  Fin trollskog! Jag inser nu sent omsider att det var skogsbad jag höll på med som barn! Jag bodde praktiskt taget i skogen och när jag började skolan såg jag till att gå upp ett par timmar tidigare så att jag skulle hinna vara i skogen innan jag gick till skolan. Och när jag för några år sedan började få lite för högt blodtryck såg jag till att få ner det med långa skogspromenader, i stället för blodtryckssänkande medicin, som min läkare föreslog. Mer skog åt folket!

 9. Svara

  Minton

  29 april 2020

  Det finns inget bättre än skogsbad. Dina bilder är så fina med gamla träd och mossiga stenar. Daniel och Torsten är underbara när de sover bredvid varann.
  Nu skall vi gå ut en liten runda i skogen på gamla järnvägen där jag kan gå.
  Kramar från oss

 10. Svara

  Karin Eklund

  29 april 2020

  Jag sällar mig till skogsbadsdyrkarna. Det är också vårt/mitt gebit. Så snart vi/jag kan så tar vi/jag promenader i skogen tillsammans. Annars ensam. Skogen har räddat mig många gånger när jag har mått dåligt. Den är en lisa för själen.Så njutbara bilder och så förstås Daniel som riktigt lyser upp som aldrig annars. Fin sista bild av honom och Torsten. Gullingar!
  Ha det bra med dina pälsklingar!

 11. Svara

  Znogge

  29 april 2020

  Vilka härliga bilder från ert skogsbad. Det är en mycket tilltalande tanke att bada i sinnesintryck men det är ju precis så det känns. Inte för att jag går så ofta i skogen men stränderna här fyller samma funktion för min del. En lisa för själen helt enkelt!

 12. Svara

  ibod11 - Ingrid

  29 april 2020

  Jag älskar att skogsbada men tyvärr har jag inte lika nära till en riktig skog som jag hade för drygt ett år sedan. Ordet skogsbada var förresten ett av nyorden för några år sedan och jag kände direkt att det är just det jag brukar göra 😀 Men nu får jag tänka att jag naturbadar i stället.
  Härliga bilder på ett riktigt skönt skogsbad 😀
  Kram

 13. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  29 april 2020

  Stillheten. Dofterna. Mjuka stigar. Jo det är ett skogsbad. Vackra bilder.

 14. Svara

  Susjos

  29 april 2020

  Känner nästan doften av skogen genom dina bilder, underbart! Nu längtar jag upp till stugan i Roslagen. Bilden med den fina mossan är så vacker, saknade bara John Bauers”Tuvstarr” där i mitten!
  Å så fina kompisar som vilar tillsammans på sista bilden. Mysigt!
  HA det gott!

 15. Svara

  Ditte

  29 april 2020

  Jag kan helt klart förstå att du och Daniel finner ro i skogen. Så fint du tar oss med hit . Så många intryck och att skogsbada tycker jag också om. Borde göra det lite oftare för jag har ju en fin storskog, Nackareservatet, bara ca. 30 minuters väg härifrån med hjälp av fötter och en färja över till Sjöstan.
  Tack för att du tog mig med på det här fina skogsbadet.
  Förstår att Daniel tog sig en tupplur när ni kom tillbaka. Kanske du också.
  Kram

 16. Svara

  byvildljung

  1 maj 2020

  Vilket bra ord. Skogsbad. Din skog påminner om den vi har här i Torshälla. Som en sagoskog. Jag är likadan som du. Älskar att vandra omkring i skogen och bara andas och njuta av alla fina vyer. Kram och trevlig första maj

 17. Svara

  Carina Larsson

  2 maj 2020

  Det där är nog något jag skulle behöva…
  Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 451
 • 574
 • 1 610 361
 • 5 044
 • 65 062
Sök här