Av
den
30 april 2020

Glada Vappen säger vi finlandssvenskar denna helg, den absolut gladaste på hela året för finländare.
Då firar vi våren och studenterna med karneval-liknande festligheter.

Man har picknick i parken, man styr ut sig med serpentiner, ballonger, majvippor och visselpipor som man kan köpa i gatustånd på stan.
Studenterna tar på sig studentmössan, äter sillfrukost och dricker champagne.

Oj så man frös i sina knästrumpor och korta kjol nere på Salutorget i Helsingfors när det begav sig.

Det slipper inte bara jag utan också alla finländare idag, för det blir virtuell mösspåläggning och distanspicknick…

Såna är tiderna vi lever i, och det är bara att gilla läget!

På tal om finlandssvenska, vad betyder följande ord?

1/ barnträdgård
2/ semla
3/ farmare
4/ skyddsväg
5/ stöpsel
6/ örfil

Svar kommer i nästa blogginlägg….
spänningen är oliiiidlig….

TAGS
14 kommentarer
 1. Svara

  Justina

  30 april 2020

  Önskar dig en trevlig Valborg Håller med Tänk vad man frös Skulle ju ha nya sommmarjackan 0ch kjol på sig Furuviksparken öppnade på valborg Och dit skull man ju varje år Oförståndig som man var i ungdomens glada dagar

 2. Svara

  LillaSyster

  30 april 2020

  Ja, spänningen är oooolidlig, jag har mina gissningar men det är säkert inte som jag tror=) Det är bara att gilla läget den här våren och sommaren och göra det bästa av situationen – men det börjar att bli tråkigt att inte få träffa dem man vill. Jag önskar dig en alldeles underbara afton och så håller vi tummarna för att det kommer lite vårvärme nu=) Kramen

 3. Svara

  Minton

  30 april 2020

  Valborgs brasan i nya sommarskor och kappa fy vad man frös. Nu är det många år sedan jag tittade. Orden känner jag igen men de betyder förmodligen inte det jag tror.
  Kanske skall skriva en liknande lista med skånska ord.
  Önskar dej och dina kompisar en skön helg.
  Kramar

 4. Svara

  Ditte

  30 april 2020

  En annorlunda Valborg blir det i år. Men vi får tänka på de festligheter vi ändå upplevt denna helg.
  Vad gäller orden så tror jag följande
  1. förskola/dagis
  2. rund vetebulle typ småfranska
  3. jeans
  4.övergångsställe
  5. stickkontakt
  6. en kanelbulle.

  Önskar dig en fin Valborgshelg.
  Kram

 5. Svara

  tanthuset

  30 april 2020

  Det blir spännande att se vad orden betyder, en del vet jag men absolut inte alla 🙂
  Vi hade aldrig de där traditionerna som ni hade men det hindrade oss inte att halvt om halvt frysa ihjäl i kortkort, för det skulle det ju vara oavsett väder, fest var det i alla fall. Studentmössan har jag förmodligen slängt, jag hade aldrig nån användning för den efter studenten och den hade blivit blöt, så det blå-gula fodret hade färgat av sig 😀 Det var inte så snyggt, om man säger så 😉
  Glada vappen, Paula och stor kram till dig!

 6. Svara

  ibod11 - Ingrid

  30 april 2020

  Det blir många kreativa lösningar på valborgsfirandet i år. I alla fall enligt det som har framkommit i diverse media.
  Jag ser med spänning och intresse fram mot att få veta betydelsen på alla ord. Det är säkert inte så lätt som man kan tro. Men semla måste väl ändå vara det som vissa kallar fastlagsbulle.
  Kram

 7. Svara

  BP

  30 april 2020

  Glada Vappen till dig med! Även i Sverige är ju första majfirandet bland studenter ganska så stort med massvis med olika evenemang inte minst i Lund och Uppsala. Men det går lika bra med selleri – jag menar videoinspelningar. Inte riktigt samma sak, och jag kan tänka mig att årets studenter och gymnasieelever kommer att minnas sin avslutning med tårar i ögonen.

  Ska bli skoj att få svar på din cliffhanger. Det enda jag kan gissa mig till är barnträdgården som jag tror är ett dagis, eller jag menar en förskola.

  PS. Nej jag ska inte googla utan väntar på dina tolkningar som jag säkert kommer skratta gott åt:-) DS.

 8. Svara

  Susjos

  30 april 2020

  Verkligen en annorlunda Valborg. Kanske mest för alla studenter! Ett år var vi i Uppsala på Valborg hos min mans kusin, å jösses vad det firades på stan, en spännande upplevelse!
  Finlandssvenska är ljuvligt, tänker på Mark Levengood direkt! Men hade också en ljuvlig finlandssvensk lärarinna när jag gick en tre terminers utbildning till skötare i psykiatri, henne glömmer jag inte!
  Å nu är du min nya idol!
  Vill ju också googla dessa ord, men väntar med det. Barnträdgård, då tänker jag på tyskans Kindergarten, alltså måste det betyda typ förskola på svenska?

  Voi voi, i morgon får vi veta!
  Kram på dej!

 9. Svara

  Anki

  1 maj 2020

  Glada Vappen … så trevligt det låter! När jag var barn åkte vid alltid till Söderköping och tittade på brasan – och alltid sommarklädd med kjol, vita knästrumpor och vita skor … och höll på att frysa ihjäl. 1:a maj gick man till stan och tittade på demonstrationståget och köpte ballong och sockervadd – sommarklädd då också såklart … även om det snöade 🙂
  Det enda ord jag kan är semla … skulle ju kunna googla de andra, men det är ju ingen sport!
  Ha nu en fin dag världens bästa Paula!
  Kram

 10. Svara

  Karin Eklund

  1 maj 2020

  Glad Valborg säger jag som ålänning men många som kommer från fastlandet och bor här säger Glada Vappen. Ser också att många svenskar säger Glada Vappen på sina bloggar. 🙂

  1. Lekskola/dagis/förskola
  2. Runt litet bröd till smörgås, antingen mörkt eller ljust, rågsemla t.ex.
  3 Jeans
  4. övergångsställe
  5. elkontakt
  6. kanelbulle

  Ha en fin första maj Paula!

 11. Svara

  Ama de casa

  1 maj 2020

  Jag instämmer med Ditte och Karin, det låter väldigt sannolikt 😀

  Visst är det annorlunda i år, fast inte så mycket för oss egentligen eftersom Valborg inte firas här i Spanien.

  Hoppas du fick en fin afton och får en härlig första maj!

 12. Svara

  Kicki

  1 maj 2020

  Jag brukar sällan eller aldrig besöka en valborgsmässoeld. Så gårdagen ar ingen skillnad när eldarna uteblev.
  Men smällande raketer och fyrverkerier det hörde jag.
  Svaren har ju redan kommit från några, men de flesta orden hade jag ingen aning om.
  Kram

 13. Svara

  Hanneles bokparadis

  1 maj 2020

  örfilar är mums, mukavaa Vappua

 14. Svara

  Carina Larsson

  2 maj 2020

  Det var några år sen vi var iväg och såg nån kasa. Har man en gubbe som ständigt fryser så är det bättre att hålla sig hemma. Vi saknade alltså inte elden i år heller. Det måste ha varit skönt för alla skotträdda hundar häromkring för det var inte många smällar i år. Viruset förde med sig nånting bra i alla fall.
  Idag har jag mest bara slöat och jag har faktiskt skrivit en blogg!
  Kramen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 586
 • 681
 • 1 603 726
 • 5 032
 • 64 895
Sök här