Bloggen

Halta-Lotta

Av
den
22 maj 2018

Nu har jag haltat omkring i byn ett par dagar så det är väl lika bra att jag kommer med en liten förklaring…
Minnesgoda läsare minns att jag i november hade problem med vad man trodde var njursten. Jag åkte in flera gånger till akuten i Falun för att få smärtlindring, så småningom lade sig smärtan, jag var på röntgen några veckor senare och då syntes inga stenar.

I förrgår kände jag plötsligt en ömhet i ena foten. Trodde det berodde på att jag bytt ut jympaskorna mot sandaler, såna med kardborreknäppning.
Jag lättade på spännet men det hjälpte inte. På kvällen var foten svullen och oerhört trycköm..att röra på tårna var helt omöjligt

Jag började fatta vad det var frågan om, nämligen gikt!
Nattsömnen är totalt rubbad, och några vanliga skor att ha på fötterna är inte att tänka på.
Som tur är hittade jag ett par sandaler, två nummer för stora, som jag hjälpligt kan ta mig fram på.

Igår kväll fick Candie komma hem igen, och idag tog Hasse med Blinka så jag slapp anstränga foten på promenader.
Skönt att få avlastning…
Jag har haft gikt förut, dock var det många år sedan.
Under den akuta fasen ger man bara smärtlindring och anti-inflammatoriskt men det kan jag dessvärre inte ta då det inte funkar ihop med mina andra mediciner.
Däremot läste jag nu mig till att urinsyrakristaller orsakar både gikt och njursten!

Jag ringde idag till vårdcentralen för jag vill för framtida behov ha medicin i förebyggande syfte. Frågade då om man inte tagit prover när jag var i Falun och svaret var att man tagit en massa prover men inte just på urinsyra. Typiskt, i annat fall hade jag förmodligen stått under medicinering nu…

Sen kommer vi då till den mindre roliga biten, hur man undviker att få gikt!
Jo, man dricker mindre öl!
Man undviker att äta kött, inälvsmat, ärter, bönor, linser, spenat, svamp, sill, sardiner, makrill, skaldjur, juice och läsk.

Tillåtet är frukt, nötter, grönsaker, rotfrukter, mjölkprodukter, ägg och spannmål samt mager fisk.

Jaha, en diet på ägg och potatis kanske?
Skojade bara, men jag har ju av andra orsaker faktiskt försökt äta mer fet fisk för att det är så nyttigt.

Hejdå sillen som jag intog precis innan gikten satte in!
Ja livet är inte lätt att leva, restriktioner är skittråkiga, vi får väl se var detta landar.

Det ska ju också vara gott att leva, men att hoppa på ett ben är ju inte så praktiskt..

TAGS
12 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  22 maj 2018

  Visst ska det vara gott att leva! Men gikt känns liksom inte så “gott” att ha. Blir dte bättre med ändrad mat må det ju vara hänt mne kanks behövs även medicin. Öl verkade inte bar för gikten. Men är vin bättre…Känns tveksamt dock.
  Men lite whisky brukar ju vara bra för det mesta.. Hoppas nu att du inte ska behöva ha så ont. Men ett läkarbesök vore ju på sin plats.
  Tankar till dig.
  kram!

 2. Svara

  bpz3

  22 maj 2018

  Gikt trodde jag i min enfald att det var en gammal engelsk företeelse som berodde på fukt och luftdrag. Uppenbarligen inte. Tycker väldigt synd om dig i det fina vädret som du kanske hade kunnat njuta av betydligt mera.
  Tycker också att du ska uppsöka läkare. Det finns förhoppnings någon medicin som lindrar besvären. Å vilket stort ärr du har på foten. Gamla idrottssynder kanske;-)

 3. Svara

  Anki

  23 maj 2018

  Men fy så tråkigt det är med din gikt! Inte nog med att det gör förbaskat ont, så verkar dieten ganska trist! Något gott måste man också unna sig! Hoppas nu du får en medicin som lindrar besvären och som går ihop med de mediciner du redan har.
  Så bra att Hasse kan ha Blinka lite så du kan vila foten!
  Tänker på dig!
  Kram

 4. Svara

  Gun

  23 maj 2018

  Sån himla otur du har med än det ena och än det andra, gikt ska ju också göra riktigt ont. Hoppas du får några piller som hjälper, det där med att hålla diet hoppas jag du slipper, för det är ju ett av livets glädjeämnen att få äta och dricka gott, håller tummarna!

 5. Svara

  Gunnel Moberg

  23 maj 2018

  Så trist! Göran har också gikt, men den håller sig i schack med hjälp av tabletter, så han brukar inte ha några större problem av det längre. Någon speciell diet håller vi oss inte till. Hoppas att du med blir hjälpt. Kram

 6. Svara

  Ama de casa

  23 maj 2018

  Jag är ju också drabbad av gikt. Den hade gett upp under många år, men återkom i samband med en större operation som jag genomgick. Trodde då att jag hade fått blodpropp, men det var “bara” gikten som hälsade på igen…

  Lider med dig, det gör verkligen skitont! Sen höll jag på att börja gråta när jag såg vad jag skulle undvika för mat. Där fanns typ ALLA godsaker 🙁

 7. Svara

  ibod11 - Ingrid

  23 maj 2018

  Fötterna är viktiga för vårt välbefinnande. Jag lider med dig nu när du inte kan gå och har så ont. Jag hoppas på medicinering som hjälper dig snabbt och kanske är det en bra idé att i alla fall tillfälligt ändra dieten. Men listan på vad som bör undvikas var väldigt omfattande och det är nog svårt i längden att hålla sig borta från allt. Kanske är det värt att avstå, det är svårt att avgöra för mig som aldrig har råkat ut för gikt. Kanske är det så hemskt så att man är beredd att offra allt som kan vara orsaken. Det finns veganska, goda alternativ till kött men det är tydligen inte bra med allt som ingår i vegansk kost heller. Hoppas du hittar en lösning som du kan leva med utan alltför stor uppoffring.
  Kram.

 8. Svara

  annettejuhlin

  23 maj 2018

  Stackar dig, det ser verkligen inte skönt ut med den foten. Hoppas att du får hjälp så att du blir av med smärtan och svullnaden. Men så typiskt att du inte får äta sådan mat som ju normalt sett anses bra att äta. Ibland känns det som att man inte får äta något alls. Krya på dig!

 9. Svara

  Hanneles bokparadis

  23 maj 2018

  Fötter är så viktiga, viktigt att röra på sig

 10. Svara

  Karin Eklund

  23 maj 2018

  Ojdå kära nån! Det var inte någon trevlig nyhet att du har gikt. Har ju förstått att det är en pina av guds nåde. Du behöver komma till en bra läkare, för nog måste det finnas medicinsk hjälp som kan intas även om du tar andra mediciner. Att ändra kosten och påverkningarna av det tar lång tid och går inte över en natt precis, om det ens hjälper. Önskar dig all möjlig hjälp just nu så du blir snabbt befriad från det onda. Styrkekram!

 11. Svara

  Skyttlat

  24 maj 2018

  Du har då väl otur också? Jag trodde gikten satt i lederna? Portvinstå har jag ju läst att det finns. Hoppas Du kan få rätsida på detta också? Inte kul med värk och speciellt Du som går så mycket.
  Om blommorna, så borde jag inte ha så mycket, eftersom det både kostar pengar och arbete att få dit dom. Så ska det ju skötas också och det är jag ju inte så bra på.
  På norrsidan kan Du ju ha Fushcia, Hortensia och lite gröna växter också. Fushsian kan Du ju övervintra inne.
  28 grader här idag i skuggan! Usch säger jag!
  Ha det gott och krya på Dig! Styrkekramar! <3

 12. Svara

  Ninni

  27 maj 2018

  Nästa gång du får besvär av gikt, se till att uppsöka vårdcentralen så de kan ta prover på dig så du kan få förebyggande medicin. Båda mina föräldrar har gikt och den förebyggande medicinen kan göra att du slipper denna plåga.
  Kramen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 212
 • 437
 • 1 579 753
 • 4 991
 • 64 332
Sök här