Ulriksberg i försommarskrud

Ulriksberg är en by som ligger endast 15 km från Fredriksberg och varje gång vi “säfsingar” eller “fredriksbergare” åker till stan (Ludvika) så passerar vi Ulriksberg, dock utan att åka in i själva byn.

Igår hade PRO ordnat en träff där med samåkning med bil.
Billös som jag är stod jag förstås med tummen i vädret och hoppades på en ledig plats i någon bil, och si det fungerade utmärkt.

När vi stiger ur bilarna ser vi denna vy över Hyttsjön

Vi bjuds skyndsamt på både svalkande dricka, grillkorv och hembakt “läfsa”, ett mjukt tunnbröd som gräddas direkt på spishällen.
Det var försvinnande gott så det hann jag självklart inte fota…

Vår ciceron Ann berättar om Ulriksbergs historia, Sebastian Grave anlade en hytta här 1736 och 1840 hade den vuxit sig till Dalarnas största. Hyttdriften upphörde 1876

Idag bor det ett trettiotal fast boende i byn.

Efter en helt “omöjlig” tipsrunda där undertecknad fick två rätt av 12, förmodligen sämst i klassen, så vandrade vi iväg för att bekanta oss med kvarnen.
På vägen såg jag denna grå stuga huka sig i skogskanten.

Jag stoppade in huvudet under det blommande äppelträdet och jag lovar att det surrade där! Jag blev så glad att höra en massa bin som jobbade febrilt!

Glittrande vatten fångar alltid mitt intresse

och strax blev ett litet vattenfall synligt

Trädgårdarna var välskötta och vackra, en del hade fantasieggande installationer, här några bilder

Min gikt-fot mådde bättre, svullnaden är lite mindre och jag hittade ett par för stora sandaler som fungerade bra att gå i. Vi gick inga längre sträckor i värmen, byvandringen på ett par kilometer blev inte av denna gång, men jag får väl lifta dit flera gånger!

Vit rhododendron? Flera ymnigt blommande buskar lyste vita i gröngräset.

Nu är vi framme vid kvarndammen vid den restaurerade kvarnen

Kvarnen byggdes 1821 och renoverades för bara några år sen av eldsjälar på orten

Här kan man läsa hur mycket säd som maldes i oktober 1917, 11,2 ton! Vilket slit och släp med säckar…

Fotar ut genom ett inte helt rent fönsterglas

Det fanns mycket att titta på, inte minst gamla verktyg och redskap, okunnig som jag är så var mitt intresse lagom svalt..

Några klättrade upp på logen, jag gick ut i friska luften

Jag kände nämligen himmelska dofter och efter lite spejande hittade jag anledningen, en hel täppa med blommande liljekonvalj

Vackrare by får man leta efter, vi tuffade hemåt efter en trevlig eftermiddag och insåg åter en gång att det är lätt att glömma bort smultronställena vi har nästgårds!
Ann var glatt överraskad över antalet deltagare, vi var drygt tjugotalet glada pensionärer som nu fått anledning att vika av från “stora vägen” flera gånger!

Och nu kära läsare, ni som inte gillar reptiler kan sluta titta här…o komma tillbaka en annan dag..

Titta vilken liten sötnos vi fick beskåda! Ann berättade att det funnits hundratalet små snokar som övervintrat och som tagit sig ner i bystugans tvättstuga, så hon har fått nöjet att flytta på dem!

Nu finns dom lite överallt, inte minst simmar de gärna i sjön, försökte fota en på långt håll, inte lätt i solglittret men nog kan man se en sirlig snok ta sig fram i vattnet!
De ligger gärna på stranden och solar sig men är mycket skygga och smiter undan så fort någon nalkas.
Helt ofarliga vill jag påpeka, till skillnad från

huggormen som jag hittade mitt på landsvägen här hemma för någon vecka sedan…den stackaren blev överkörd och dog.

Så slutade ett trevligt inlägg med kalla kårar eller?
Flåt flåt men jag är angelägen om att visa naturen som den ter sig i verkligheten och snokar och ormar är bägge duktiga på att fånga skadedjur och gör alltså nytta i naturen.
Själv tycker jag fästingar och älgflugor är mycket otäckare djur…

0

12 Comments:

 1. Men himmel vilken fantastisk liten by ni har besökt!!! Ja, där ser man, det finns gott om pärlor i närheten….
  Kram på’re

 2. Där skulle jag gärna bo. Vilken underbar natur och så mycket att titta på. Självklart fångas min blick också av glittrande vatten om det finns att se. Vädret gjorde sitt och inramade dagen med guldkant :D Kul att du fick chansen att följa med på denna väldigt trevligt ordnade resa.
  Ormar är fascinerande och jag har absolut inget emot att se dem på bild. Men när jag stöter på huggormar ute i naturen blir jag inte lika fascinerad ;) Som tur är har jag inte gjort det på många år.
  Kram

 3. Skönt att Du är bättre i foten! Vilken fin tur Du har gjort. Spännande med små byar som man annars bara åker förbi. Fina bilder som vanligt!
  Ha det gott och kram!

 4. Stort tack bästa du för en jättefin “njutflykt”. Och så härligt med allt detta vackra nästgårds. Fint att du fick lift. Jätteroligt att få följa med hit och jag har haft stor behållning av både text och bilder. Väldigt vackra bilder från en lika vacker trakt. Vad gäller ormar tillhör de inte mina favoriter men jag har stött på en hel del huggisar och espingar i Stockholms skärgår och snoka när jag simmat. Inte kul. Men större ormar har jag sett i Thailand, de som nästen tar hela vägen i anspråk för att slingra sig över. Bra att du visar naturen som den är. Och ormar syns ju. Fästingar, älgflugor och en del annat syns inte riktigt så de är värre.
  Skönt att foten är bättre och att du hittat bra skor.
  visst är Sverige fantastiskt! Och jag är glad att du visar din del.
  Stor kram!

 5. Jag kände spontant att där skulle jag kunna bo…bara det var närmare havet förstås :). Tack för en väldigt trevlig guidning och alla ljuvliga härliga bilder. Äppelträdsbilden är så skön! Och visst får du visa ormar, de hör till. Jag håller med om att fästingar och älgflugor är mycket värre. Glad är jag för att din gikt håller på att ge med sig. Tänkte fråga om den men du berättade själv.
  <3

 6. Vilken härlig utflykt med (som vanligt) fina bilder. Tusen tack för att jag fick hänga med.
  Kram

 7. Underbara bilder!!! Tänk vad mycket fint du har nästan runt knuten! Vad roligt att du kan komma iväg på lite utflykter. Sånt förhöjer livskvalitén.
  Jag har haft Vilja här både onsdag och torsdag. Hon är “sjukskriven”. Läkarn tyckte att hon skulle vara hemma en hel vecka, trots att hon är frisk, så kanske viruset ger sig nån gång. Inget virus som smittat oss iaf.
  Ikväll har jag/vi höjt vår livskvalité inför helgen genom att klippa/trimma gräsmattan. Varmt som attan men jag klarade av det denna gång också. :-)
  Kramen.

 8. Oj så fint där var! Helt klart värt att stanna till där :-) Gillade den underbart vackra bilden med lilla röda huset som speglade sig i vattnet allra bäst, tror jag :-)

 9. Vilka helt underbara bilder (minus fotona på ormar dock) och vilken toppen utflykt på “hemmaplan”. Kanske inte så dumt att följa PRO:s utflykter. Har också fått erbjudanden från den lokala PRO och mitt jobbs Seniorklubb, men har hittills inte kunnat förmå mig att delta. Anledningen är nog att jag inte vill umgås med pensionärer. Jag gillar en blandning av ungt och gammalt, men föredrar ungt;-)

 10. gott och vackert, ormar gör mycket nytta, skönt att foten bättre.

 11. Underbara bilder från det vackraste Sverige. Du borde sälja bilderna till ett tapetföretag så att fler kunde vakna upp till den där utsikten!
  Hoppas att din fot blir bättre snart – det är ju så energikrävande att ha ont. Önskar dig en fin helg och jag kan berätta att nu för en liten stund sedan kom pälsälsklingen hem, hungrig, gott om fästingar men ändå välbehållen. Nu har han lagt sig och sova under matbordet. Kram

 12. Vad bra med dessa utflykter, så man kan komma ut trots att man inte har bil. Det är en fantastiskt fin natur ni har däruppe. Bilden vid Kvarndammen är ju bara såå fin! Så hoppas jag att du får vara bra i din fot, så du kan fortsätta med promenaderna. Har du sällskap av både hundar och katter när du är på nya pörtet också?
  Ha det bra och kram

Kommentera