Handla på nätet under pandemin

Shop ´til you drop finns det ett uttryck som heter, “shoppa tills du stupar” fritt översatt..
Jag handlar normalt rätt mycket över nätet, både för att det är bekvämt, enkelt och för att jag även i normala fall inte så ofta tar mig till fysiska butiker.

Livsmedel kan jag dock inte handla för ingen butikskedja levererar varor hit till orten!
Men det är nu inte ett så stort problem, vi har ju trots allt en affär i byn, även om utbudet självklart inte är lika stort som i stan.

Det jag mest handlar på nätet är apoteksvaror och kläder.
Men nu när man inte varit i affärer på ett år snart så börjar man kika runt på lite annat också.
Det kanske rentav börjar rycka lite i shopping-nerven även om den hos mig är väldigt liten, liksom plånboken, som är ganska nöjd vid sakernas tillstånd.

Jag har några gånger shoppat kinesiska varor men resultatet har inte uppmuntrat till flera inköp trots låga priser. Dels beror det på kvaliteten, man får vad man betalar för, och de långa leveranstiderna samt svårigheter att kontakta företaget vid reklamationer eller frågor kring beställningen.

När jag spelar quiz med nätkompisar är det ett ständigt flöde av reklamfilm.
Ibland har jag sett någon produkt som jag tyckt verkat vettig och lockande och följt länken till hemsidan.

Jag har varit inställd på att inte beställa från kinesiska eller andra asiatiska sidor.
Om sajten heter t.ex ByPaula.se (nej, den finns inte…ännu!) så förväntar jag mig produkter som Paula har tagit fram. Alltså designat…här i landet…

Men, det handlar om något som kallas drop-shipping (tack dotter för närmare info hur det funkar).
Drop shipping innebär att företaget säljer produkter utan att ha ett eget lager, man är alltså mellanhand och tjänar provision på sålda produkter från företag man har ett avtal med (t.ex i Kina)

Den man handlar hos har visserligen ett visst ansvar för produkten denne säljer men inget inflytande i kedjan vilket försvårar vid t.ex sen leverans, utebliven leverans eller reklamation.
Dessutom möter de här produkterna sällan produktsäkerhetskraven vi har inom EU.

Jag saknar verkligen att få veta ursprungsland när jag handlar på nätet. Jag vill ha reda på om varorna skeppas från Kina, Tyskland, Danmark eller Sverige.
Men den uppgiften står inte att finna någonstans.

Jag har blivit försiktig med var jag handlar, vad har du för erfarenheter som du kanske vill dela med dig av?

Med denna långvariga pandemi tycker jag att det är viktigt att vi lär oss att på ett säkert sätt handla på nätet, för det finns ju också oändliga möjligheter till bra köp bara man inte går i de vanligaste fällorna.

Vilket tråkigt inlägg utan en enda bild tänker du nog nu…

Kompenserar detta med dagens blombild, en favorit hos mig, älggräset, här i knopp.

Och ett bonusfoto på Noelle och Sushi som delar plats i barnvagnen!
Dottern tyckte synd om Sushi, som aldrig varit utomhus, så hon handlade en sele och tog henne med på promenad.
Självklart var katten skitskraj vid första utevistelsen, då var det mysigt att krypa ner i tryggheten hos Noelle…

6

28 Comments:

 1. Så gullig bild på Sushi och Noelle!
  Kram

 2. Jag handlar bara på företag jag känner till. Kläder vill jag köpa i butik så man kan prova.
  Sötnosar på bild.
  Kramar från oss

 3. Jag handlar en del på nätet och har även möjlighet att få varor från matbutik hemlevererad (så himla skönt att slippa bära). Men jag försöker använda mig av välkända nätbutiker. Mina dubbskor har jag dock köpt från Finland eftersom de var billiga. Ett annat märke än det vanligaste men fantastiskt sköna och bra :D Men då fick jag först ett par skor i storlek 46 och efter mycket om och men kom äntligen mina beställda skor i rätt storlek. Då var det nästan vår så det företaget får inte särskilt bra betyg även om skorna var bra. Många anger beräknad leveranstid när man tittar på varorna och om det går fort tänker jag att det inte kan vara allt för lång sträcka från lager till mig.
  Vilken härlig bild på två fina kompisar :D
  Kram

  • Ja det är nog klokt att vara försiktig. Det enda jag beställer från långt över havet-ifrån är mina paint-by-number-tavlor. De jag beställde från Kina var undermåliga i kvalitet så nu köper jag från USA och är mycket nöjd. Men de som kanske först nu börjar laborera under pandemin kan nog lätt gå på en och annan nitlott.
   Ha en fortsatt fin fredag, väntar på ett samtal från doktorn. Skönt att slippa åka in och kunna ta provresultaten på telefon istället.
   Kramen

 4. Stackars katt som inte varit ute! Klart dom ska vara, även om de helst stannar inne självmant när det är dåligt väder.
  Älgörtsaft, det gjorde jag för första gången i somras. Ganska gott! Tror att den är slut nu. Liksom flädersaften.Blir förhoppningsvis mer i sommar.
  Fick en konstig Kinaleverans idag. Beställde en manick till en trasig gitarr. Kostade 98 + 30 kr frakt. Ok! Men får att jag skulle få manicken, man spänner strängarna genom den, så fick jag betala 78 kr i tull. Sånt gör mig förbaskad!
  I den lilla förpackningen fanns fem!!! Likadana manicker….
  Konstigt!
  Babyland är bra ! Hämtade ett paket innehållande tallrikar och muggar till två killarcsamt 30 bitars pussel till Konrad, 4. Beställde i förrgår.
  Ofta fungerar näthandel superbra… det är bara kinaskit som man inte alls kan lita på. Och inte riktigt kan förstå vad dom kommer därifrån.
  Beställningar via direkta annonser på nätet, det får vara. Jag har lärt mig av misstag!

  • Handlar just ingenting till bebisarna eftersom jag ännu inte får träffa dem. Skittråkigt rent ut sagt. Katten är bara tre månader gammal och är inte avsedd att vara utekatt men att börja gå ut i sele är ju ett bra mellanting. När man bestämde sig för att lägga tull på kinesiska produkter då slutade jag handla där, dels de långa leveranstiderna, dels visste man inte vad slutpriset skulle bli.
   Trevlig fortsättning på fredagen!

 5. Underbar bild på Noelle och Sushi =) jag handlar oftast där man kan välja klarna som betalningsalternativ, då behöver man inte ligga ute med pengar och ska det returneras så pausas fakturan. Ska jag betala med kort måste jag först logga in på banken och öppna kortet. Sedan efter att beställningen gått iväg stänger jag kortet igen. Då är det bara jag som kan handla på det. Elektronisk saker köper jag inte över nätet. Ha en bra kväll!

 6. Tänk det där med att behöva säga att det kanske är tråkigt med inlägg utan bild, njaa så onödigt är min tanke.
  Att du då lägger in två superbilder står jag helt klart ut med :-) Minns då i min begynnande bloggtillvaro 2013- 2014 att det här med bilder togs upp, flera använde inte så mycket bilder då …nåja nu var det näthandel det gällde. Jag handlar nu mat på nätet, men hämtar själv. Apoteksvaror med hemleverans. Kläder kan förekomma. Köpte laddare till datorn via en vad jag trodde var en svensk firma, det to sin tid och paketet kom till slut. Det är inte aktuellt längre.

  • Bloggar behöver förstås inte vara illustrerade. Men min blogg har alltid varit ganska mycket en bildblogg. Visst kan det vara knepigt att beställa varor på nätet, jag suktar ibland efter grejer jag ser men avstår när jag inte blir klok på varifrån grejerna kommer. Trevlig helg

 7. Verkligen en ljuvlig bild på Noelle och Sushi. Och den på älggräset i knopp piggade också upp. För egen del handlar jag bara resor och bläckpatroner via nätet. Då använder jag ett kreditkort. Vill inte uppge mina kortuppgifter på nätet.
  Vi bor ju så till att allt finns inom min närhet så det fungerar bra att besöka butiker. Och det är inte direkt så mycket jag behöver och jag vill ju prova och känna på kvalitéer.
  Kram!

  • Med det utbud en storstad kan erbjuda förstår jag att behovet inte finns för att vända sig till nätbutiker. Och visst kan man bli bittert besviken på varor man beställer då de inte alls motsvarar förväntningarna.

 8. Mirjam Halvarsson

  Men lilla Sushi då, fast det är ju tur att hon har tryggheten med Noelle <3
  Vad gäller nätshopping så har jag hittills bara handlat hos företag jag känner igen eller fått tips om och jag har varit nöjd för det mesta :) Men jag tycker det är praktiskt att handla på det viset, speciellt nu i coronatider. Att köpa matvaror från nätet funkar inte här heller, det finns ingen som levererar hit ut i skogen ;) men precis som du, så har vi ju vår lilla butik och den vill vi ha kvar, så vi gynnar den så gott det går.
  Kram på dig Paula, var rädd om dig <3

  • Hej, då var denna intensiva sportfredag på upphällningen, fast det pågår ju ännu både fri-idrott och backhoppning för den hugade…
   Ute blåser isbjörnar så där trivdes vi inte alltför länge, och både mössa och långkalsonger är åter på. Ha en trivsam fredagskväll, ser fram emot Carinas show som vanligt
   Fredagskramen

 9. Sista bilden slår nog det mesta. Å Sushi skulle kunna vara Mollys syster. De är mycket lik varandra.

  Ja, vad handlar jag från nätet?! Apotea.se känner du igen. Snabbaste leveranser man kan tänka sig. Böcker från olika sajter, klickade hem en morgonrock som levererades väldigt snabbt från Kosta Wäfveri. Köpt även tvättpluppar via Amazon. De skickades från Frankrike. Tog en vecka. Badrumsmatta och handdukar var visserligen tillverkade i Kina men skickades från ett lager i Tyskland. Det tog två dagar. Fantastiskt. Systembolaget som tar fem arbetsdagar. En ny solstol från ett svenskt företag som jag inte kommer ihåg namnet på. Gick på tre dagar.

  Kläder och skor shoppar jag inte via nätet, då jag inte orkar byta om grejerna inte passar. Tofflor och en munkjacka gick dock bra som tur var. Jag har ju affärer tre hundra meter hemifrån och där är folktomt så…

  Handlade även en ansiktsmask i akryl för nästan ett år sedan. Den var tillverkat i Hongkong och skickades från Lettland. Tog tre veckor. Ansiktsmasken som jag inte använt en enda gång bytte ägare igår. Gav den till en kompis som svimmat flera gånger, då han får panikångest och andningssvårigheter av det kirurgiska munskyddet. Han var överlycklig.

  Har aldrig fått varor skickade till mig från Kina. Ja, jag vet att Hongkong tillhör Kina vid det här laget, men… ;-)

  • ansiktsmask i akryl? Aldrig hört talas om! Alltså varken tyg eller papper? Måste nog googla. 5 dagars väntan på en flaska vin? Då går det fortare här! Beställer måndag, leverans onsdag, beställer onsdag leverans fredag. Men då får jag ju traska till macken och hämta själv…fast det är inget större besvär. Jag handlar kläder som jag sen inte orkar byta och som hänger i garderoben oanvända i evinnerliga tider…suck.

 10. Sååå fin bild på Noelle och Sushi!
  Jag handlar en del på nätet, men då från främst svenska sajter som jag känner igen.
  Ha det gott!
  Kram

 11. Inga bra tips härifrån. Handlar bara lite på nätet. Ger aldrig ut kortuppgifter. Klarna är toppen att betala genom. Har nog aldrig varit en impulshandlare, alltid tänkt behöver jag det där. Antingen det är i butik eller på nätet. Låter nog väldigt tråkigt. Men fattigt uppvuxen som jag är så sitter det i.
  Så ljuvlig bild på Noelle och kissen, man blir riktigt varm om hjärtat.
  Älggräs är en ljuvlig växt. Många bra medicinska egenskaper, mot feber bl.a. Har du provat att göra saft av den? Man kan göra med samma rexept som flädersaft.
  Ha det gott.

  • Impulsköp har jag sällan haft råd med, väntar på Lottovinsten som ska göra det möjligt. Nej, förresten struntar jag i det. Är ingen pryltant över huvudtaget. Samma uppväxtförhållanden som du med ensamstående mamma. Jag har druckit saft av älggräs och det smakar inte så tokigt, men den kräver socker…och det vill jag ju inte ha i mig.
   Trevlig fredagskväll

 12. Oj vilken söt bild på Sushi och Noelle! Såg väldigt mysigt ut även om Sushi såg lite förskräckt ut. Tro fasen det – ute i stora, vida världen för första gången :-)

  Vi har handlat betydligt mer via nätet sen pandemin överföll oss. Men aldrig mat, den vi jag se själv (irl, alltså) när jag handlar. Matshopping (och prylar) är den shopping jag gillar. Kläder, skor och sånt… Ett nödvändigt ont om du frågar mig.

  Ha det gott!

 13. Är en försiktig general, rädd att bli lurad helt enkelt. Men har köpt 3 vackra kinesiska skåp från en affär som importerar från Kina.
  Annars vill jag gynna affärerna i stan, det är så trist att se affärsdöden breda ut sig.
  Men under det här pandemiåret har jag inte köpt enda pryl.
  Maten har jag fått hemkörd, smidigt men saknar faktiskt att botanisera bland olika produkter och kanske fynda ibland.

  • Oj, att handla möbler på nätet har jag inte gjort, än mindre importerat från utlandet! Men det gick bra förstod jag. Affärsdöden är hemsk, i min lilla stad Ludvika finns snart bara gym och kafeer kvar. Men å andra sidan åker jag sällan dit, 12 mil tur/retur och bussar som går tre per dag avskräcker. Men heja dig som tänker på era lokala handlare.

 14. Kina Hellquist

  Vilken fin bild på Sushi och Noelle!
  Jag handlar mest böcker, och datatillbehör på nätet. Betydligt billigare än i affärer här i stan. Kläder och skor vill jag gärna prova, och det är så krångligt att behöva skicka tillbaks om det inte passar.
  Har skickat efter någon väska och en locktång, där företagen visat sig vara kinesiska. Dålig kvalitet på båda, och dessutom tog det jättelång tid att få paketen, så det gör jag inte om. Ha det gott!

  • Jag har slutat handla böcker, lånar allt jag läser på biblan. Efter femtifjärde (!!) flytten eller nåt så tyckte jag inte det var värt att knäcka ryggen längre. Jag läser ändå inte om böckerna, förutom vissa faktaböcker som kokböcker, o dem har jag kvar. Jag hatar att gå in och prova kläder i butik…men håller med om att det inte heller är kul att behövar returnera. Coronaåret har inte många plagg blivit inhandlade, regnkappa var det enda jag kom på…

 15. Är du hes nu efter bronset?=)

 16. Oslagbart gullig bild. Handlar också massor på nätet. Mat, kläder, skor, apoteksvaror, möbler mm. Håller mig till leverantörer jag känner till och som verkar seriösa. Håller med någon ovan om Klarna. Alltid enkelt och smidigt när man kan betala genom dom.

 17. Nu är jag också hes! Vilka skidskyttetjejer=)

 18. Så söta dom är i vagnen!
  När jag senast handlade via nätet, en sån där fluffig hundbädd, som det görs så mycket reklam för, så trodde jag att den kom från nåt sverigelager, men det var ju Kina. Det var rea på bädden (600 kr), men förutom att det tog MÅNGA veckor innan den kom, så fick jag lösa ut den med tullavgift.
  Hur kul tror du att det var när jag sen hittade samma bädd på Dollarstore för 250 kr!
  En i storlek för din Daniel kostade 100 kr.
  Kram/Kicki

  • Bädden jag såg på filmsnutt var ju helt ljuvlig. Men, undrar hur lätt den är att hålla ren? Fastnar inte det extra mycket hundhår bland de långa fluffiga fibrerna? Jag brukar torka ur hundbäddarna med en fuktig diskhandske innan jag stoppar dem i tvättmaskinen, annars är risken stor att maskinen blir igentäppt…
   Kram

Kommentera