Bloggen

Häng med finnkäringen till Rikkenstorp!

Av
den
6 juli 2009

I lördags blev det äntligen Paula-väder! Lite sol, lite moln, någon regnskur och ca 20 grader…mer av den varan tack!
Vi skulle ju fixa här hemma, men under förevändningen att hundarna måste rastas och jag vill hitta en badplats så satte vi oss i bilen…

Vid vår jättefina badstrand Kyrkviksbadet får inte hundar vistas :thumbsdown: så därför vill jag hitta något annat ställe där både jag och hundarna kan gå i och svalka oss.
Vi fortsatte vägen längs norra Hörken och beslöt oss för att göra en avstickare till Finngården Rikkenstorp.

Där nere vid sjön ligger den gamla finngården som härstammar från 1620 då släkten Rikkinen bosatte sig här.

Vi parkerar här uppe och kikar på anslagstavlan. Hela området är fullt av “finnstigar” bl.a till Dan Anderssons mammas hem uppe i skogen.

För att nå de stigarna måste man passera dessa sötnosar i hagen och vi vill inte störa så vi väljer en annan väg…

Nu får vi istället gå genom tomma hagar bland alla ljuvliga ängsblommor

Vi kommer in i skogen och möts av dessa figurer!

Finsk bildmagi kallas dessa, på finska heter det “mieskuvia” dvs.mansbilder, inga snygga män direkt..

Svenskarna ansåg ju att svedjefinnarna var trollkunniga, och nog ligger det säkert något magiskt över dessa figurers tillkomst

Åter tillbaka ur skogen tittar jag längtansfullt på gården. Sedan 1972 drivs den av paret Holmdahl med barn som försökt återskapa bosättningen och ägorna till hur det var i gamla tider. Vilket jobb!

Vad vore en finngård utan ett pörte?
Många har genom åren frågat om namnet på min blogg Paulas pörte, här är förklaringen! Pörte är en gammal rökstuga, en gammal finnboning helt enkelt. In kom vi tyvärr inte men där står en stor stenugn med ett jättelikt stenmagasin som magasinerar värmen. Röken samlas sedan under innertaket ovanför huvudhöjd och regleras med en invändig lucka. I dessa stugor satt från början inga fönster, bara gluggar, men just det här pörtet har bäggedera.

Vi tar en rast och Loppan hittar en ny delikatess, fårbajs, mums!

Här hör jag historiens vingar, här ligger ett lugn som bomull över ägorna, här mår man bra! Om jag väljer att tro på reinkarnation så är jag övertygad om att jag en gång tjänat piga på en gammal finngård!

Jag vill inte åka härifrån!
Vill du veta mer om gamla finngårdar eller Rikkenstorp så finns en hemsida här och här kan du se gamla foton från gården.

Men, vi skulle ju hitta en badplats!
Vi åkte runt hela sjön men hittade inget!

Jo förresten, en liten sandremsa hittade vi

men denna strand låg alldeles för långt hemifrån och Loppan går absolut inte i vattnet när det går vågor! Fy va otäckt tycker hon.

På kvällen var vi faktiskt ganska flitiga och vi hade fått ett välbehövligt avbrott i det evighetslånga flyttstöket…

TAGS
19 kommentarer
 1. Svara

  Famos/Menageriet

  6 juli 2009

  ÅHH! Så fina bilder! Gillar bäst dom som jag kan se långt bort i fjärran på och drömma mig bort. Saknar den utsikten!
  Att dom inte blev rökförgiftade i såna små pörten? En annan hade ju storknat direkt.
  Tänk om man hade fått se såna gubbar på en vandring i skogen, då hade man väl fått slag! Är det någon konstnär som har gjort dom, eller är dom också gamla?
  Så skönt att få ta en paus från flyttkartongerna och se sig omkring i dessa vackra omgivningar.
  Tack för den roliga historian i mejlet och dagens skratt.
  Ha det gott! 🙂

 2. Svara

  Ninni

  6 juli 2009

  Här är det lika underbart vackra bilder som vanligt! Ni lärer ju välja bostad efter hur många vackra vyer det finns. Nänä, kom nu inte med att det är så här vackert överallt i Dalarna… *hihi*
  Stackars er som flyttat i den värme som varit! Avundas er inte. Men nu har vi fått lite kyligare men som du skrev i kommentaren i min blogg så kan man undra var “lagomvädret” tagit vägen. I morse var det 10º och nu är vi på 19º och det blåser riktigt kyliga vindar. MEN som jag gärna säger: “Det är bättre att klä sig om man fryser men man kan inte vränga skinnet av sig när det är för varmt” med adress till min värmeälskande frusna gubbe.
  Hoppas det ordnar sig med katten. Låter inget vidare det där.
  Kram från en värkkärring som tycker det är värt värken efter spelmansstämman igår.

 3. Svara

  britten

  6 juli 2009

  oj oj så fina bilder min vän..jag kan också känna historeins vingslag….nä du värmen försvann här också ..i dag var det bara 8 grader när jag vaknade och nu kom det efterlängtade regnet..gubben åkte hem i dag sånu får jag hålla till godo men moffi men det går också……kram till dig i flyttbestyren

 4. Svara

  Nilla

  6 juli 2009

  Underbara bilder. Jag älskar Dalarna, det är så vackert där. Har faktiskt semestrat en del där. Som barn med mamma, pappa och syrran i tält. Och med min egen familj några gånger i små campingstugor och ett litet Härbre. Men nu är det Österlen som gäller, men det kunde lika gärna ha blivit Dalarna. Ha det gott.
  Kram

 5. Svara

  Anki N

  6 juli 2009

  Så äntligen har Paula fått de väder hon önskar. Ja fast jag tycker det är kallt, bara 19 grader när man vant sig vid över 40. Men jag är inte redigt piggelin så de gör väl sitt att jag fryser. Fina bilder o kul att få läsa historien om ditt Pörte. Det är kul när folk bevarar gamla gårdar o roligare när de släpper till så man får se dom. Älsklingen har en kund som bor pecis som förr, utan el, utan vatten, odlar själv o ja du vet så där….urk säger jag som är bekväm men gillar man sånt så. Dessutom ligger stället så gömt i skogen så man hittar inte dit – knappt.

  Hoppas Ni snart fått ordning på alla flyttlådor så Ni bara kan njuta av nya hemmet o den härliga soffan du visade, den såg bekväm o go ut kan nästan se dig ligga där med en jycke o en katt på magen. Förresten, hur gick det med katten?

  Hittade ni inget bad för ER o djuren, synd. Vi har en redig djurbadplats här där även vi mattar o hussar kan bada, ja jag visade ju bilder därifrån med våra badjyckar. Skönt att ha för man vill inte stoppa ner dem i havet, då kanske de ger sig av till Öland…
  Kramiz Anki N

 6. Svara

  Monica

  6 juli 2009

  Så vackert den där Finngården låg. Då jag gick en turismutbildning besökte vi flera Finngårdar bl.a. denna http://www.varmland.org/event.asp?typ=detail&id=3340&ty=3&su=25&lang=. Där var jag in i deras Pörte.

  I dag har vi ca +14 grader å regnskurar – ingen rolig start på semestern alls, så jag går här och småsurar. Lika bra att ta sig ett glas rött och slänga sig på Soffan med “Olycksfågeln” – ännu en bok av C. Läckberg alltså.

 7. Svara

  Gunvor

  6 juli 2009

  Åhhh vilken härlig resa man fick följa med på! Och vilka ljuvliga bilder på lika ljuvliga platser. Det Är så vackert i Dalarna! Vi åker till Malung på söndag och dansar som vanligt o då hoppas jag på bättre väder än det är nu. Inte för varmt o inget regn TACK! Jag förstår att du mår bättre nu när det är lagom åt dej.
  Men vilka gubbar i den skogen..man skulle nog bli mörkrädd att gå där om kvällen. Synd att ni inte hittat nåt bra bad åt både dej o hundarna! Jag har ännu inte doppat mej. Badkruka som jag är!
  Ha det så gött i nya Pörtet! Kramen!

 8. Svara

  annette

  6 juli 2009

  Så VACKERT Du har omkring Dej, Dalarna är så underbart, har ju varit däruppe en del och banne mej aldrig sett annat än vackert, kanske beror på ögonen som för det mesta är inställda på vackert;) Tror Dina ögon oxå är inställd på vackert för annars skulle Dina bilder aldrig bli så här fina, s/v är något jag börjat bli mer och mer förtjust i, ibland lite svårt att få “tryck” i bilden, men annars tycker jag en sommarbild i s/v blir så ljuvligt mjuk på ngt sätt.
  Skönt att Ni tog en paus, ofta så att lusten kommer tillbaks då så man ta tag i “skiten”, vi hade oxå likande väder so Er under helgen, var riktigt skönt, men idag är det hällregn och risk för vattenplaning på vägarna!
  Vi får tro att vi får svensk sommar snart igen precis som i helgen.

  Ha det så bra!

  Kramar!

  annette

 9. Svara

  Helen

  6 juli 2009

  🙂
  Jättefina naturfoto!!n !! jättevackert !! Var i Sverige finns denna natur?

  Helen

 10. Svara

  Kersti

  6 juli 2009

  Vilka fina bilder. Ett ställe som ser ut som om man skulle besöka det om man har vägarna förbi. Tänkte på dig idag när temperaturen krupit ner till +16 ungefär. På tok för kallt tycker jag men det är skönt att veta att det finns de som njuter 🙂 av kyla. Kram

 11. Svara

  BrittMarie

  6 juli 2009

  Vilka härliga sommarbilder! Det påminner mycket om Finnbygderna i norra Värmland, som vi ofta besökte förr om åren. Våra pojkars farmor och farfar bodde där då, och då åkte vi ofta på utflykter däromkring. Finnbygder fanns visst både i Värmland och Dalarna. Frågan är om det inte fanns bygder på Norgesidan också. Intressant att läsa om, så jag ska läsa mer på din länk.
  Kram och ha det bra i flyttbestyren

 12. Svara

  TT

  6 juli 2009

  Finns det Dollar Store i Ludvika också??

  Vi sov i husbilen i midsomras eftersom min systerson oväntat dök upp och använde deras stuga som jag tänkt låna som husrum, och det gick så himla bra!
  Längtar efter att vi kan åka ut och fiska med den när jag har semester, bara vara!

  Sonen ska plugga i Kina i tre månader, han läser folkhälsovetenskap på Mälardalens Högskola och har denna underbara chans.

  Hoppas ni kommer i ordning så du kan njuta av sommaren, jag tror jag måste åka förbi dej i sommar och ta en fika!

 13. Svara

  Lena

  6 juli 2009

  Go kväll vännen,
  Så skönt att även du kan njuta nu. Vilka underbara bilder. Förstår att du inte vill hem.
  Här tycker jag nog att det har blivit lite väl kyligt, bara 12 grader idag och ingen sol.
  Men samtidigt gör det inget för jag jobbar ju ändå. Men nästa vecka vill jag ha solen tillbaka för då går jag på semester.
  kramis

 14. Svara

  Caroline

  7 juli 2009

  Härliga bilder från din utflykt, och det var en vacker finngård ni åkte till!
  Kan tänka mig att det finns historia och mystik där… 🙂

  Här är oxo lagom väder, växlande molnighet och runt 20°. Fast inatt regnade det rejält, det kom 25 mm, vilket var välbehövligt för växtligheten!

  /Caroline

 15. Svara

  åsa

  7 juli 2009

  Ni kan då konsten du och maken, att hitta alldeles förtrollande vackra ställen!
  Är ju själv ute och åker titt som tätt, men inte sjutton hittar jag så många som ni, men det kanske beror på, att jag oftast är ensam och då har man ju fullt upp med att titta på vägen….
  Skönt, att ta ett avbrott i flytten, alla ouppackade kartonger, de finns ju kvar och du/ni ska väl ha att göra sen också..
  Ha dé!/Kram

 16. Svara

  Kicki

  7 juli 2009

  Vart tog de’ vägen? Det “lagoma” vädret? Men nu kan du ju ta hand om dina kartonger utan att få värmeslag.
  Jag var ju ute och åkte igår, det är verkligen vackert här i Dalarna. Jag åkte t.o.m. en längre omväg för att få njuta av vyerna.
  Jaså, Loppan badar inte när vattenytan krusar. Jolly får tyvärr problem med inkontinens när hon badar, så jag vågar bara låta henne simma riktigt varma dagar.
  Hoppas ni kommer att trivas hur bra som helst i nya pörtet, även om du inte hittar en badplats åt hundarna på gångsvstånd.
  Kramen!

 17. Svara

  Mia

  8 september 2012

  På andra sidan vägen, just där pörtet står, där fanns en gård (Övre Rikkenstorp) där min mormor är född. Hennes föräldrar och deras förfäder har bott på den gården sedan 1500-talet. Vad roligt att du hittade dit! Och ännu roligare att jag ju känner till dej, och att jag är kompis med Tette. Ibland är världen liten! 🙂 Jag hittade den här sidan eftersom jag håller på att släktforska på min mormors sida – landade just här efter en googling.

 18. Svara

  Anne

  7 januari 2013

  Hej Paula. Att jag inte hittat det här inlägget förrän nu. Jag måste bara ta mig tid att fortsätta skriva på mitt bokprojekt Finnkärringa nu. Otroligt fina bilder du har tagit. Visst är det fascinerande historia och vilka mansbilder. Magiskt! Jag vill åka dit. Det får bli en researchresa till våren. Tack för att du delar med dig. Ha det gott!/Anne

 19. Svara

  Stefan Brus

  8 juli 2017

  Hej Mia
  Min farmor var född på Rikkenstorp 1874 och hette Maria Eriksson.
  Hon hade flera syskon och pappan hette Carl Erik Ersson och mamman Maja Lotta Jansdotter.
  Om du skulle läsa detta inlägg och vet något mer så får du gärna kontakta mig på stefan (at) brusdata.se
  vänliga hls Stefan Brus

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 460
 • 770
 • 1 611 128
 • 5 044
 • 65 075
Sök här