Läst

Jag har läst…

Av
den
7 juli 2009

Min mormors historia

Tolv av Sveriges mest lästa och älskade kvinnliga författare skriver personligt om sin mormor.
Det handlar om passion och förbjuden kärlek, om tillhörighet och utanförskap, om ordens makt och ordlöshetens förbannelse, om längtan och sorg.
Men också om livskraft, styrka och kreativitet.
Berättelserna ger en levande bild av vår moderna historia och åskådliggör det som mer än något annat har påverkat oss: kvinnornas frigörelse.
Boken är också en hyllning till alla mormödrar – både till dem som följde den utstakade vägen och till dem som gick sin egen väg.

Den äldsta av bokens författare är född 1932 och den yngsta 1974 och därmed skildras kvinnors livsvillkor under de senaste hundratrettio åren.
Det här är klart intressant läsning. En perfekt bok för hängmattan.
Räkna med att du blir nostalgisk och tänker tillbaka på din egen släkt, till din mor, mormor och andra kvinnliga släktingar.
Precis som många i boken ångrar jag själv att jag inte tog reda på mer om min släkt medan tid var. Det är många luckor som aldrig blir fyllda och som jag inte kan vidarebefordra till min egen dotter.
Mitt betyg ***

Älskade krig av Johanne Hildebrandt

Sara, välkänd programledare på tv, får sparken när hennes skandalösa kärleksaffär med en minister avslöjas. Vännerna och de forna kollegorna vänder henne ryggen och hennes värld rasar samman. Utblottad och hämndlysten tvingas hon resa till Irak för att återupprätta sitt rykte och söka upp en man som hon hatar. Ett uppdrag som visar sig få större konsekvenser än hon någonsin kunnat ana…
Magnus, son till en framgångsrik företagsledare, har brutit kontakten med sin familj och befinner sig vid frontlinjen i Irak som soldat i amerikanska armén. Desillusionerad och utmattad efter månader av strider tvingas han konfrontera det han fruktar mest – sitt förflutna.
Jasmin har tvingats ta ett livsfarligt jobb för att försörja sin familj i Bagdad. När hon avslöjas ställs hon inför ett fruktansvärt val – att rädda sin familj eller förråda sina vänner.

Så långt låter väl detta som en bra intrig och en intressant läsning. Men, jag tycker nog berättelsen var väldigt tunn. Trots att författaren själv jobbat som krigskorrespondent så blev jag inte särskilt tagen av hennes krigsskildring. Hela berättelsen är för mig som en saga för vuxna, en kamp mellan det goda och det onda, den naiva hjältinnan som växer upp under sin tid i Irak, börjar lyssna till sitt hjärta och begå goda handlingar.
Lite väl förutseende och tillrättalagt enligt min mening.
Boken får av mig **

Darling Jim av Christian Mörk

En dag kör en ung man vid namn Jim in i den lilla irländska landsortsstaden Castletownbere på en knallröd motorcykel, och livet blir sig aldrig mera likt för de tre föräldralösa systrarna Fiona, Roisin och Aiofe eller deras moster Moira.
Jim är “seanchai”, sagoberättare, och trollbinder inte bara systrarna och deras moster utan hela staden med sina sagor, särskilt den om prinsen som förvandlas till varg och inte kan bestämma sig för om han ska älska eller döda den kvinna som försöker rädda honom.
Men samtidigt som systrarna oemotståndligt dras till den skicklige sagoberättaren, börjar de ana att det finns mer som förenar honom med prinsen som blev varg än vad åhörarna förstår.

En modern saga med inslag av magi. Så kan man sammanfatta genren och den fick mig att med entusiasm börja läsa.
I början var den både rolig och spännande, men ju längre jag läste, desto mindre entusiastisk blev jag….
Enligt uppgift är boken rosad både av läsare och kritiker och såld till 15 länder, men jag tycker storyn gör några krumsprång för mycket, det lätta komiska språket som författaren använder känns ibland störande, och slutklämmen är ganska förutsägbar.
Med andra ord så blev inte läsupplevelsen så eggande som jag först trodde, och därmed får den ** i betyg av mig.

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg

En vidrigt het sommar i sekelskiftets Stockholm vandrar doktor Tyko Gabriel Glas som en osalig ande längs de dammiga, semestertomma gatorna. Sömnlös, ensam och outsägligt utled på sitt meningslösa liv.
Mig gick livet förbi, klagar Glas invärtes medan vännerna sitter utanför Grand och ler åt hans hopplösa ungkarlstillvaro.
Till hans läkarmottagning kommer en dag den motbjudande pastor Gregorius vackra fru Helga, som ber doktorn om hjälp undan mannens pockande krav på äktenskapligt samliv.
Hela sitt liv har doktor Glas väntat på detta. Hela sitt liv har han väntat på att få handla. Nu ser han sin möjlighet. Han ska befria världen från pastorn och ge den vackra Helga livet åter.
Doktor Glas har svurit att rädda liv. Men allt han nu drömmer om är att döda. Och hettan i Stockholm bara tilltar. Det moraliska dilemma som upprörde originalupplagans läsare år 1905 är fortfarande lika aktuellt. När får man döda en annan människa?

Jag erkänner utan omsvep att jag är urkass på att läsa svenska klassiker! Jag har någon gång gett mig på Selma Lagerlöf men fastnade i det gamla språkbruket och tog mig inte igenom…
I skolan läste jag Runeberg och Väinö Linna, några svenska författare minns jag mig inte ha läst då heller.
Anledningen till att jag ville läsa Doktor Glas är att jag tänkt mig läsa Bengt Ohlssons bok Gregorius.
Och noggrann som jag är så vill jag ha mer kött på benen innan jag ger mig i kast med Gregorius.
Som berättelse betraktad tycker jag att den här boken är enkel att läsa, ganska deprimerande och den väcker förstås frågeställningen om vilka som är värda att leva. Ändå hoppas jag att Ohlssons bok fängslar mig mer
Mitt betyg **

TAGS
6 kommentarer
 1. Svara

  messan

  7 juli 2009

  Den boken ska jag läsa och hoppas verkligen att den fängslar mig. Det kommer den den göra, är övertygad om det. Min mormor lever och hon lever gott:) Är ständigt på resande fot…Australien och sånt reser hon till som vi andra åker ett par mil:) En riktigt krutgumma!

  Det här med mat är underbart! Vilken dröm ni gjorde när ni öppnade eget:) Beundrar människor som du, som följer sin dröm. Jag ska fixa en av mina drömmar nu i sommar, min pilgrimsvandring:) Jag ska fixa den! Har lite problem med gången ibland pga min ms men JAG ska göra det.
  Hur mår du i din sjukdom?
  Kramar messan

 2. Svara

  Kicki

  8 juli 2009

  Den första boken, den om mormödrar vill jag absolut läsa. Min mamma berättade gärna om sin mor, speciellt på äldre dagar, men mamma var otroligt förtegen om sitt eget liv. Det man inte såg själv med egna ögon fick man inte reda på. Jag undrar om man är lika själv? Hihi, säger jag som lägger ut mitt liv åt alla på bloggen.
  Jag vet din inställning till gamla svenska författare. Jag köpte en Selma Lagerlöf, men har inte kommit igenom den, språket är onekligen lite jobbigt.
  Jag gillar inte sagor, där jag inte kan ta in handlingen som möjlig, så Darling Jim är nog inget för mig.

 3. Svara

  Gunvor

  8 juli 2009

  Hur har ni det i nya pörtet? Och hur mår den stackars kissen? Såå hemskt när dom blir sjuka, våra fyrbeningar! Kanske är det bara flytten till ett nytt ställe, så hon behöver tid att ställa om sej.Hoppas det löser sej till det bästa!
  En underbar trakt ni bor i ser man på dina underbara bilder. Jättefint ser det ut!
  Ha det så gott det går! Kram på dej. Förstår att du lider med din lille vän!

 4. Svara

  Synne

  8 juli 2009

  Hallå i det “nya” pörtet.
  Allt väl med er?
  Här går allt som på räls. Det vill säga spårar ur….
  Närå inte så illa…

  Det regnar och åskar.
  Guddotra har varit hemma ett dygn nu. Visst är det tomt….

  Nu till dina böcker…
  Ingen av de där böckerna har jag läst.
  Borde kanske försöka mig på Doktor Glas. den står i hyllan….

  Ska sätta mig ner och författa en mail….
  Kramen till er alla, fyrbenta och tvåbenta.
  Grannkärringen :caffienated:

 5. Svara

  Famos/Menageriet

  8 juli 2009

  Mormorsboken verkar intressant!
  Nu när jag blivit mormor själv, så tänker jag ofta på min mamma, mormor och farmor. Starka kvinnor alla tre!
  Har också blivit intresserad av släktforskning och har hittat en hel del i kyrkböckerna hos http://www.svar.ra.se och har även hittat litegrann om min mormor som kom från Norge.
  Jättekul att läsa gamla kyrkböcker!
  Så har Du lust, rekommenderar jag Dig att sätta igång och leta.
  Ha det så gott! 🙂

 6. Svara

  Eva-Lena

  21 juli 2009

  Hej Paula!

  Tillfälligt på datorbesök: Är rädd för att det är jag som fått dig att läsa Doktor Glas. Gillar du inte den boken är det troligt att du inte heller gillar Gregorius, men man vet aldrig.

  Jag vill tacka för tipset om Italienaren av Sven Olov Karlsson. Den boken var fantastisk!!! Det bästa jag läst på länge, så jag hoppas att jag får fatt i Amerikahuset snart.

  Tyvärr så är jag inte i huvudstaden när du är där (och nästan aldrig annars heller), hade gärna träffat dig annars!

  Ha det!

  Kram från Eva-Lena

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 73
 • 497
 • 1 652 495
 • 5 119
 • 66 012
Sök här