Bloggen

Hjälp, svamparna anfaller!

Av
den
26 september 2020

Vi tar våra promenader mitt i byn

När Daniel går lös brukar jag ibland gå o gömma mig bakom ett träd eller huka mig ner så han inte ser mig.
Det är ju han som ska hålla koll på mig och inte tvärtom!
Och det gör han, det dröjer inte ens en minut innan han vänder om och kommer springande i full galopp för att se vart jag tagit vägen! Duktig kille!

Vi kommer till gamla badhustomten, där det en gång i tiden stått ett badhus.
Men nu har det varit gräsmatta där i alla fall så länge jag har bott här.
Och titta, en hel svampodling!

För många år sedan drev vi en korvmoj på tomten bredvid och då hade jag stenkoll på när fjälliga bläcksvampen poppade upp, nu har jag missat den flera säsonger.

Det är ju tur att jag alltid är försedd med påsar och tygkassar när jag är ute och går…nu kunde jag plocka alla som ännu var ätliga

Perfekt sysselsättning till fri-idrotten på TV, som synes hittade jag lite annat matnyttigt också, ett par kallar, smörsoppar och en ynka sandsopp

Nu har jag rensat bläckfisken….f´låt bläcksvampen, och delat upp den i hattar och fötter…
Hattarna förväller jag och fryser in som vilken annan svamp som helst, men fötterna, de kokar jag i saltat vatten med en skvätt citronsaft och avnjuter som sparris!
Faktiskt är smaken lite snarlik, och man kan ju förstärka den med t.ex en hollandaise-sås. Jag nöjde mig med en klick smör och en citronklyfta…

Nu råder kvällslugn i pörtet…

Du kanske inte är en lika entusiastisk svampplockare/ätare som jag utan tycker mina inlägg börjar bli väldigt enahanda.
Jag tröstar dig med att säsongen snart är över, och som plåster på såren visar jag lite söta vovvar vi har i grannskapet…

Tre trallande jäntor…nej nej två jäntor och en grabb förstås, vänliga och nyfikna, dvärgtaxfröken är bara barnet, 6 månader, bedårande söt!

Grannens nya charmtroll, får jag presentera Åke!

Over-and-out från pörtet

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  bpz3

  26 september 2020

  Du är så himla duktig på svamp! Eloge! Det är synd att du och Anki inte bor på samma ställe. Tror ni skulle komplettera varandra perfekt och nosa upp alla möjliga svamparter.
  Tröttnar nog aldrig på dina svampbilder, är bara aningen avis. Jag skulle aldrig kunna bli vegetarian/vegan, men om jag hade tillgång till svamp skulle jag kunna leva på risotton året om – tror jag.
  Taxen heter Johansson såg jag;-) Den där saken i mitten påminner om grannens Jonna, fast han är lite ljusare, Jonna alltså.

 2. Svara

  Ditte

  26 september 2020

  Jag hänger så gärna med på dina svampturer och har stort utbyte både av naturen och av att lära mig åtminstone namn på svampar. Sen skulle jag inte våga plocka dem på egen hand. Alltför osäker. Du vet ju också så väl hur du ska göra med dem. Detta att förvälla hattarna och koka fötterna.Allt tas ju då till vara på olika sätt .
  Och fina hundar var de allihop.
  Tack för rundan!
  kram

 3. Svara

  tanthuset

  26 september 2020

  Nämen inte kan man väl bli less på dina svampinlägg heller!!! Jag njuter nu när jag inte hittar några själv…. Fjällig bläcksvamp vore trevligt att hitta…tack för tipset om anrättningen av den!
  Åhhh vilka sötnosar du har omkring dig och Åke är ju bara för fin <3
  Stor kram till er i Pörtet <3

 4. Svara

  Anki

  27 september 2020

  Haha … kan man tröttna på svamprelaterade inlägg? Det tror jag då absolut inte! Grattis till din fina skörd!
  Gulliga jyckar – Åke är helt min typ!
  Ha en bra söndag!
  Kram

 5. Svara

  Karin Eklund

  27 september 2020

  Grattis igen Paula, till svampanfallen! Tack för trevligt tips om bläcksvampsfötterna, det har jag aldrig testat tidigare men nu ska det bli chabli som Magnus Härenstam sade en gång när det begav sig. Fina dagar och fina pälsklingar!
  Fortsätt så, att ha det bra! <3

 6. Svara

  Ama de casa

  27 september 2020

  Så många fina svampar du hittar! Älskar svamp men har inte plockat en enda i hela mitt liv (utom i affärerna då).
  Himla fina hundar också, särskilt lilla taxen 🙂

  Ha ett fint upplopp på helgen och fortsätt leka kurragömma med Daniel!

 7. Svara

  Minton

  27 september 2020

  Så mycket svamp du hittat. Daniel är så duktig som håller reda på dej men det beror på bra uppfostran. Minton kan inte så lös för då smiter han.
  Ha en fin söndag

 8. Svara

  Kicki

  27 september 2020

  Jag hade plötsligt fjällig bläcksvamp i gräsmattan, men dom hade redan börjat rodna när jag såg dom.
  Tack för tipset om att använda fötterna som sparris.
  Jag blir så ledsen när jag ser felfärgade frallor, som oseriösa uppfödare säljer till ockerpriser, ofta till helt okunniga köpare, som tror att de köpt nåt bra.
  Kram/Kicki

 9. Svara

  ibod11 - Ingrid

  27 september 2020

  Vilket jättebra tips jag fick nu. Nästa gång jag springer på ett gäng fjälliga bläcksvampar ska jag tänka “sparris” 😀 Men jag har inte sett några sådana här i krokarna. Jag vet att de finns på annat håll men dit har jag inte ofta vägarna förbi. Jag tröttnar inte på svampbilder. Möjligtvis kan jag bli lite avundsjuk men jag har så mycket svamp kvar i frysen och torkad i burkar så jag letar inte aktivt.
  Härliga bilder och vad roligt för Daniel att ha så många små kompisar i närheten. Ja, roligt för dig också att få en liten pratstund när ni träffas 😀
  Kram

 10. Svara

  Anna

  27 september 2020

  Åh, måste testa att koka dom där bläckfiskfötterna! Är en av dom som gillar svampen och plockar gärna. Hört att det är lite utdelat tycke på just den sorten.

 11. Svara

  Ninni

  28 september 2020

  Jag ledsnar aldrig på dina svampbilder och berättelser. Önskar bara att jag bott närmre och kunnat följa med och fått lära mig lite mer om svamp.
  Kram.

  • Svara

   Paula

   29 september 2020

   Ja tänk så kul vi skulle ha! Jag har blivit så vinglig i benen, framför allt vristerna är så stela så jag knappt vågar ge mig utanför stigarna längre. Plötsligt ligger man väl där i blåbärsriset…så trist.

   • Svara

    Ninni

    29 september 2020

    Du kanske ska testa kryckor?

 12. Svara

  Åke

  29 september 2020

  ÅKE!!! Vilken fint namn hörru!!! Vet du vad min Tuss gjorde om hon lämnat mig en stund? Jo när hon var tillbaka så tryckte hon alltid nosen i bakbenet och talade om att nu var jag minsann tillbaka.

  • Svara

   Paula

   29 september 2020

   Snyggt namn på en riktig snygging!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 254
 • 388
 • 1 575 249
 • 4 983
 • 64 165
Sök här