Bloggen

Hjälpreda

Av
den
10 juli 2014

Igår kväll frågade häst-grannen mig om jag kunde komma och hjälpa henne en stund idag på förmiddagen då hennes mini-zoo hade öppet.
Hennes dotter hade åkt bort och hon hade en ritt inbokad och skulle därför lämna gården nån halvtimme.

Ja, självklart ville jag det, tanken var väl att jag skulle visa eventuella barnfamiljer lite höns och kaniner tills grannen kom tillbaks.

0710c

Här står ett par av hästarna redo, självklart kom det trots värmen många barnfamiljer på besök, de flesta barnen ville alla rida förstås!

0710b

För barn utan tidigare ridvana kan man gå en sväng runt på gården med någon av de mindre hästarna.

0710a

Och tadaa, plötsligt var det jag som stod längst fram och höll i tömmen!

Jag har ju skojat om min bucket-list, alltså listan över saker att göra innan jag dör, och där har jag noterat med stora bokstäver :sitta upp på en häst!
Så långt har jag ännu inte kommit men jag har vant mig vid hästar i allafall, och törs klappa och prata med dom, alltid en början!

0710d

En av hästarna tyckte det var skoj att möblera om på gården, där rök utemöblerna…

Självklart avlöpte inte allt utan en enda fadäs, när alla barnen ridit ville den sista familjen också titta på smådjuren. Jag gick före till hönsen och kaninerna och så stod vi där och språkade en liten stund.
När jag kommer tillbaka finns ingen häst kvar på gården! 😀
De två som inte var med ute och red hade bestämt sig för att gå och leta efter bättre bete, så jag hittade dem knallandes längs landsvägen..

Nu var goda råd dyra, jag hade Binka i koppel och ville inte trassla in henne bland hästarna. Jag började därför med att sätta fast henne i ett träd och sedan hämtade jag “ledarhästen” i tron att den andra snällt skulle följa efter.
Nå, det gjorde hon förstås inte, när jag ropade så kutade hon åt andra hållet 8)

I samma veva kom dock grannen tillbaka och med henne också hennes vallhund som fick en arbetsuppgift som den klarade med bravur, att samla in hela flocken!

Puh, det var roligt och lite pirrigt också..

På tal om hästar:

hast

..fina foton på fölfostrets utveckling!

Imorgon är en annan dag, förmodligen lika varm och svettig och solig och äcklig… 😆

sovasvalt

..så jag tänker drömma mig bort till vita vidder…! :thumbsup:

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  Kajsa

  10 juli 2014

  Det var modigt gjort av dig. Själv törs jag inte gå nära hästar 🙂

 2. Svara

  Mia

  10 juli 2014

  Bra gjort Paula!!! För dom är stora och mäktiga den där djuren 😉 Lite skillnad mot höns och kaniner :tunga:
  Jag ber om bättre (?) väder nu…det blir ett mörker annars i helgen!
  Kram på dig, goaste :love: :love:

 3. Svara

  Kersti

  10 juli 2014

  Måste säga att du verkar ha klarat av allt galant. jag har en svägerska som är ridskolechef men tycker trots det inte så vidare värst om hatar. De är för stora och för mycket liksom. Faktum är att jag är lite rädd för dem. Har ridit Islandshäst några gånger i vuxen ålder och det är inte fullt så läskigt som jag trodde, faktiskt helt ok. Ska bli lite svalare i morgon 🙂

 4. Svara

  Ninni

  11 juli 2014

  Vad härligt att få hjälpa till på gården! 🙂 Jag ser fram emot att du tar dig en ridtur. Vänta du så kommer du bli hästgalen till sist för har man ridit några gånger så är det så härligt så man vill göra det fler gånger.
  Kul med bilden om fölets utveckling också. 🙂
  Ha en skön helg!
  Kramen.

 5. Svara

  Herr Nilssons Fru

  11 juli 2014

  Härligt o bra gjort – hästar är underbara varelse att umgås o vara med, heja dej. Snart sitter du upp oxå.
  Kramiz

 6. Svara

  Gun Wiik Pils

  11 juli 2014

  Har också stor respekt för dessa vackra,starka och känsliga djur, Men tillbringade många timmar i stallet då dottern var liten och hästtokig. Sen jobbade jag å¨en förskola som hade en 4H gård som granne och varje vecka lånade vi ett par hästar som våra förskolebarn red på.
  En gång fick en kollega för sig att vi skulle pröva på att rida på islandshästar, lite nervöst men det gick riktigt bra, fast lite snabbt gick det då dom töltade, men jag överlevde…

 7. Svara

  Erik Semlan

  11 juli 2014

  Jaha, så du har hästridning på din bucket-list. .
  Fina bilder från dina äventyr i hästhagen. :thumbsup:
  Krångligt att komma upp på en hästrygg, det har jag tyckt de gånger jag till slut hamnat där.
  Vid alla tillfällen har jag någon gång under ridturen blivit avslängd eller blivit kvar hängande i något träd vi just passerat förbi. 😉
  Det klickar inte riktigt mellan oss, det är tydligt. Men jag har inget emot dem, fina djur precis som kor.
  Det bästa med kossor är att man inte är sugen på att rida en kossa, men mjölken är god och mjölka har också gått bra vid några tillfällen (tänker då på handmjölkat, ingen apparat)
  Hopplöst med hästarna, min närkontakt blir nog bara att äta hästkött som pålägg eller eventuellt spela på hästar och kanske bjuda någon häst på en morot, genom staketet när jag stöter på dem. :the: .

 8. Svara

  Menageriet

  11 juli 2014

  :thumbsup: för Dig! Det var modigt med tanke på att Du inte brukar handskas med hästar. Som Du såg själv, så går det snabbt när det händer något. 😀
  Du kan väl fråga om Du får rida på någon av hästarna? Om Du gör det, så be dom ta en bild också?
  Förstår att det inte är så lätt att ge Torsten sprutor, det hade nog varit lättare med piller kanske? Inte kul när man köper dyr specialmat och sen vill dom inte ha. En av tibbarna jag hade förut, hade blåsljud på hjärtat och skulle äta ett foder som kostade ca 300 kr/kg. Inte passade det honom inte, Han levde trots allt i 17 år.
  Gillar inte värmen vi har nu!! 👿 Både jag och hundarna är helt slut av den. Katterna har nog det skönt, tror jag? Dom gillar ju värme. Är bara in och äter ibland och inte vet jag vart dom får i sig vätska, för det är så torrt i markerna? Den äldsta dricker inne, men inte den andra. ❓
  Sista bilden ser ju skön ut nu, men inte till vintern!
  Ha det gott och kram! 🙂

 9. Svara

  "LillaSyster"

  11 juli 2014

  Jasså du extra knäcker lite i värmen! 😉
  Tur att det slutade lyckligt!
  Ha en fin helg. Kram

 10. Svara

  Gunvor

  11 juli 2014

  Åhh va du har det härligt med alla djuren! Hästar tycker jag om, fast jag träffar inte på några nu förtiden. När man var liten mötte vi pappa när han kom hem från skogen och fick rida hemåt. Jag kan känna känslan av den breda varma hästryggen. Så underbart! Det var duktigt att du kunde vara ridinstruktör och gå med barnen. Du lever ett fint liv nu tycker jag och provar på nya saker.
  Ha en fin helg kära du. Jag NJUTER i värmen! Sen i kväll kommer Stockholmsfamiljen hit. Dom är på väg nu, men är nog inte framme förrns mitt i natten. Kanske vi inte kan hålla oss vakna. Gå o lägg er ni, sa dotra så ses vi i morronbitti. Vi år la se!
  Kram på dej!

 11. Svara

  Mias Mix

  12 juli 2014

  Strålande! Snart sitter du på hästryggen! Om du bara visste hur underbart det är, rida ut i naturen och bara lyssna på hästens rörelser och fåglarnas sång. Åh vad jag saknar min häst nu! Vilken tur att det gick bra 🙂

 12. Svara

  TantGlad

  12 juli 2014

  Hästar är stora djur och bara därför har man nog en viss respekt för dem. Men ack så kloka dom är och känsliga.
  Vila och dröm dig bort du i den varma svettiga sommaren.
  Kram från mig! 🙂

 13. Svara

  Christina

  12 juli 2014

  Haha,skrattade för mig själv när jag läste ditt inlägg.Klart du ska sitta upp på en hästrygg innan du avslutar verksamheten.Det är så rofyllt att knata iväg in i skogen på häst.I mina yngre år så tävlingshoppade jag.Jättekul!

 14. Svara

  Raija

  13 juli 2014

  Oj, vilka äventyr du är med om. Fånga in hästar på rymmen är nog inte det lättaste. Men vad roligt att få vara med och visa djuren för barnfamiljer och ha lite närkontakt med hästarna. Tror inte det kommer dröja alltför lång tid innan du sitter upp på en häst.

 15. Svara

  soffie

  13 juli 2014

  jisses att fånga in dem men va härligt att vara med hästarna vilka fina bilder du visar…

 16. Svara

  Anki

  14 juli 2014

  Är nästan lite avundsjuk på dig… vilket härligt liv du lever 🙂
  Rätt som det är så sitter du där på hästryggen!
  Fina bilder där på fölets utveckling 🙂
  Kram

 17. Svara

  Agneta

  14 juli 2014

  Så du har ridning på din bucket list. Det har inte jag. Jag är halvt uppvuxen bland hur många ardennerhästar som helst och har aldrig någonsin suttit upp på en häst, inte av något slag. Jag är livrädd. Jag vet att dom är snälla men när man går bakom dom och dom inte riktigt hör då är dom inte att lita på Dom gånger jag gått så har jag sjungit för dom…..Men man ska genomföra sina drömmar och du är på god väg, så det kommer nog att bli av – härligt! Det är fantastiska djur, vackra, kraftfulla, gracila och snälla. Det tror jag bestämt att dom är, snälla alltså!
  Här har vi regn idag, hoppas blåbären suger åt sig och svamparna också!
  Agneta kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 305
 • 354
 • 1 626 690
 • 5 070
 • 65 365
Sök här