Bloggen

Skördemånaden augusti

Av
den
1 augusti 2023

Då har den börjat, skördemånaden, och finnkäringen har bestämt att inget skörda längre!
Ja hon tror det i alla fall.
Inga blåbär, inga hallon, ingen svamp …kan det verkligen fungera?
Det är självklart enklare att ta ett dylikt beslut när man inte längre bor på landsbygden.
Men även här finns

bär i mängder! Dessa på bilden har jag dock inte plockat själv, de fick jag av morgonpigga Anki när hon var här och hälsade på. Hon tog en tidig morgonpromenad med Muffin, och passade på att plocka lite! Så gott!
Jag kan också plocka något dagsbehov när jag råkar på bär på mina promenader, jag har en liten påse i väskan utifall att..
Men, att som jag förut gjort, plockat blåbär och hallon till vintern det gör jag inte längre. Blåbärsplockning har aldrig varit en favoritsyssla men när man bor mitt i skogen finns det inte så mycket annat att göra…Nu har jag massor av mindre ryggkrökande aktiviteter att välja bland!
Dessutom hade jag förut en extra frys för svamp och bär, nu har jag ingen plats längre för en sådan.
Svamp är ju min passion, men rent praktiskt har det blivit svårare när man måste åka iväg för att försöka finna några. Så med ålderns rätt tror jag att jag nöjer mig med att använda all den torkad svamp som fortfarande ligger i bunkar i skafferiet.

Bara för att retas ploppar det nu upp champinjoner i varenda gräsmatta här, precis där alla vi hundägare rastar jyckarna…

För några dagar sedan upptäckte jag att månen var så röd och vacker, så jag gick ut på balkongen och knäppte en bild. Jag hade bytt inställning till nattvy och självklart glömde jag bort att ändra tillbaka till auto-läge så fotona jag tog dagarna därpå blev alldeles för mörka och färglösa, att jag aldrig lär mig!

Men titta, någon har glömt sina kläder hängande på en trädgren!

..eller är det möjligen hon finnkäringen som tänker höja vattennivån i Runn?

Jo men visst är det så, hon har utnämnt den farliga vakthunden till klädpassare

Jag plaskade i plurret en bra stund och är mycket nöjd med nya badtossorna som sitter som gjutna på fötterna

Klädvaktsjycken passade också på att doppa magen
Igår tog vi en promenad till

marinan i Hälsinggården

Det har visst regnat här..

Men ack, vaniljglassen var slut! Det blev en kula päronglass, den slank ner men både Daniel och jag föredrar vaniljsmaken

På hemvägen såg jag en pytteliten husvagn som det stod Paula på! Alldeles ensam och övergiven var den…

Regnet som fallit senaste veckorna har åter fått naturen att grönska

Ett lätt regn föll på kvällspromenaden

Veckan ska fortsätta med ostadigt väder, trist för de som har en välunnad sen semester, men skönt för oss som inte gillar het sommarvärme.
På radion sa de idag att i Dalarna har det under juli månad regnat mellan 1½-2 ggr mer än normalt för månaden! Detta har speciellt gynnat Falu gruva, där temperaturen ligger konstant på 5 grader året om!

TAGS
27 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  1 augusti 2023

  Har också slutat plocka bär och svamp. Har en gräsmatta där det brukar finnas champinjoner men har inte sett några. Dina bilder är så fina och ett bad är inte fel. Även Daniel ville svalka magen. Har inte badat i år tyvärr för jag måste ha någon med.
  Nu blir det en promenad med Minton.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   2 augusti 2023

   Det var lite tråkigt att du inte kunnat bada i sommar. Ingen granne som ägnar sig åt simning som kunde ta med dig? Nu är ju vädret inte alltför tryckande hett så det går väl bra ändå, men visst är det vederkvickande att simma.
   Hoppas det ploppar upp några fina champinjoner hos dig!
   Kram och nospuss till Minton

 2. Svara

  LillaSyster

  1 augusti 2023

  Va! Inte plocka svamp det låter inte som Paula ?
  Bra med en vakthund……även om det knappast behövdes vid det doppet, känns som om du hade hela sjön för dig själv.
  Ha en bra kväll, jag ska titta till min fläskpannkaka gjord på keso i ugnen nu. Idag är sista semesterdagen- men jag tycker nog att vädret varit rätt skapligt. Kram på dig!

  • Svara

   Paula

   2 augusti 2023

   Haha, ja hur ska det gå, att inte plocka svamp?? Så länge jag inte ens kan lukta mig till en riktig skog så går det nog bra, säger vi…ändå sneglar jag på elljusspåret en bit hemifrån där jag var och plockade lite blåbär förut. Tänk om…det växer svamp där, haha
   Jag var enda badande just där, ingen badplats egentligen, alltid i skugga, men passar mig bra. Men, det var många båtar ute på sjön.

 3. Svara

  Mia

  1 augusti 2023

  Vilken gullig liten husvagn 🙂 Apropå regn, två ggr har jag tönt regnmätaren senaste veckan och sammanlagt blev det 48mm!!!!!! I morron väntas det ännu mer……
  Ja det där med bärplockning ja…..här i huset har vi sålt bärplockarna och bärrensaren på loppisen i lördags, det är bara att inse fakta, ingen av oss klarar längre av det där arbetet. Lingonsylt har jag i ett 12-liters Höganäskrus och några påsar rensade i frysen. Svamp både torkade och frysta. Andra bär finns också både syltade och frysta, så vi klarar oss ett bra tag.
  Kram på’re

  • Svara

   Paula

   2 augusti 2023

   Ja man måste inse sina begränsningar. Tyvärr, bärplockning har jag aldrig gillat men tyckt om att ha en liter i kylen och kanske några i frysen med. Lingon äter jag knappt, alla svenskar älskar lingon men vi åt just inga lingon i mitt barndomshem heller. Det var rejält med regnvatten det! Imorse när jag tittade på klart.se så stod det att nästa måndag skulle det komma 78mm! Jag skrev till dottern att vi måste skaffa roddbåt! Sen efter några timmar hade man ändrat till bara 20mm.-…dom bara skojar med oss vädergubbarna.
   Nattikram från pörtet

 4. Svara

  Susjos

  1 augusti 2023

  Ljuvliga bilder från dej, med badbilder och allt, en vacker måne och en fin kvällsbild över staden och Kristine Kyrka <3
  Ja, semestervädret började ju sådär igår för mej, spöregn! Idag inget regn än så länge!
  I morgon ska vi tillsammans med lilla familjen åka upp till ljuvliga Tällberg, och kommer såklart inte att missa Falun på vår väg dit eller hem i alla fall!
  Hälsinggården, där bor min gamla barndomskamrat numera 😉
  Ha det gott!
  Kram

  • Svara

   Paula

   2 augusti 2023

   Det är fint i Hälsinggården, jag brukar ju promenera dit. Men någon service o affärer har de ju inte, en pizzeria håller ännu öppet men inget mer.
   Så kul med en gemensam liten semestertripp, det ska jag snart läsa om i din blogg
   Kram

 5. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  1 augusti 2023

  Bär har jag inte plockat på flera år, mer än för att stoppa i munnen direkt när jag passerar. Men svamp brukar det bli. I år är promenaderna ransonerade så kanske blir det tomt på den fronten också. Jag hoppas lite på att kunna göra en tur till fjällvärlden i september för att hitta trattisar. Vilken lyx att bli serverad färska bär på morgonen av Anki 😀
  Oj, vad många fina och härliga bilder du visar och vilken perfekt vakthund du har som vaktar dina kläder medan du skvalpar omkring i badet 😀
  Kram

 6. Svara

  BP

  1 augusti 2023

  Vilken underbar ny header med den ensamma näckrosen. Gillade iofs din andfamilj skarpt, men det är ju roligt att byta.
  Så typiskt och omtänksamt av Anki att plocka med sig bär till dig. Själv måste jag medge att jag faktiskt aldrig plockat bär – ooooops. För det första gillar jag inte blåbär, inte hallon heller, då de ofta innehåller masker. Men jordgubbar älskar jag, men de är visserligen inga bär, eller hur;-)

  Snygga glasögon som matchar din baddräkt perfekt – eller tvärtom då;-)

  Såklart att du missade att ställa om kameran/mobilen från nattvy till automatiskt. Det hade jag också gjort. Tur att jag inte har mörkervy på min kamera/mobil. Eller det kanske jag har, men har inte upptäckt dessa finesser, vilket nog är lika bra. Månbilden är fantastisk:-)

 7. Svara

  Anna i Portugal

  1 augusti 2023

  Vad fiffigt med badskor, så en inte känner botten! Och slipper skära sig på stenar och annat vasst. Glass är gott, päron duger, men är inte en smak jag skulle välja i första hand heller.

  • Svara

   Paula

   2 augusti 2023

   Jag är van från alla år med hund att inte få ha dem med på badstränder. Istället har jag tassat omkring i vassen och vid lerbottnar och dylikt och då är det skönt att slippa oroa sig för var sätter ner fötterna. Här i Runn där jag badar är stränderna mycket steniga, väldigt skönt att ha tossor på.

 8. Svara

  Tantaugusta

  2 augusti 2023

  Vi är dåliga på att ta hand om det som växer i trädgården får jag erkänna. När vi flyttade hit tog vi hand om en massa och frös in men sen blev allt bara liggandes i frysen. Men i år har vi kopiösa mängder av körsbär så i år blir det iaf körsbärssylt – som vi vet garanterat går åt. Vi ska också göra äppelmos för även det har tagit slut (efter x antal år).

  • Svara

   Paula

   2 augusti 2023

   Körsbärssylt har jag aldrig smakat, däremot gjorde min förra granne körsbärsvin av bär hon plockat hos en annan granne. Jag smakade inte på den, men den gick åt…Det är viktigare att ta hand om skörden från egen trädgård än det man plockar i det vilda. Tycker jag…som ingen trädgård har.

 9. Svara

  Karin

  2 augusti 2023

  Vackra bilder! Näckrosbilden är fantastisk!

  Det sitter ju i, det där med att man måste fixa vinterförrådet, men det finns ju mer eller mindre mödosamma sätt att göra det. Om jag är riktigt ambitiös köper jag lingon direkt av någon uppköpare och kokar lingonsylt så att det räcker ett tag. Min persiljeodling är frodig, så den klipper jag ner och stoppar i frysen i lagoma påsar. Det är nog allt och det är mycket länge sedan vi odlade potatis för att ha källaren full till vintern!

  • Svara

   Paula

   2 augusti 2023

   Det här med potatisodling har jag inte riktigt begripit. Gamla krokiga gubbar står och hackar i potatisland som är större än vad de gör av med på ett helt år, trots att potatis ändå är en av de billigare grönsakerna att köpa. Visst kan det vara gott med nypotatis, men det räcker väl med en hink i så fall. Men alla måste få göra som de vill, det ligger säkert mycket tillfredsställelse i att får skörda de färdiga potäterna och veta att de ligger i källaren.

   • Svara

    Karin

    3 augusti 2023

    Jag tror att det där med potatis sitter i våra gener och det krävs både tankekraft och viljestyrka för att inse att det är andra tider nu. Under hela min uppväxt var det viktigt att ha potatiskällaren full till vintern. Dels var det otänkbart dyrt att köpa potatis, dels var det inte så lätt att hitta köpepotatis på landet, där alla hade egna potatisland. Det där sitter i, skulle jag tro. Långt efter att det blivit fullt möjligt, både ekonomiskt och praktiskt att köpa potatis ett par kilo i taget.

    • Svara

     Paula

     3 augusti 2023

     Absolut är det så, och jag minns när vi flyttade till Dalarna och alla köpte sin hela årsranson av Nås-potatis! Det skulle vara Nås-potatis, hela källaren full. För mig är liksom potatis potatis….inte känner jag så stor skillnad förutom då mjölig eller fast varav jag bara köper fast. Tack för synpunkter!

 10. Svara

  Ditte

  2 augusti 2023

  Ja, visst är det skördemånad! Och här i stan finns gott om bär att köpa på olika torg. Att plocka för egen del, böjd som en krokig pinne, gör jag inte. Kan inte heller. Rart av Anki att ha med sig lite av det hon plockat . För visst är det gott med färska bär.
  Ja, vädret rår en inte på och jag tar hellre det här med omväxlande väder än värmen vid Medelhavet då en inte orkar röra sig.
  Toppen med badskor och fint att bada i sjön. Där är det ju inga begränsningar vad gäller utrymmet.
  Önskar dig en fortsatt bra vecka.
  Kram

  • Svara

   Paula

   2 augusti 2023

   Ja du gör helt rätt! Jag har faktiskt funderat på att köpa blåbär av en tant som sitter utanför Willys här, men hon säljer inte lösvikt utan i stora förpackningar som jag inte kan göra av med färska. Men någon större glädje att stå med värkande rygg känner man ju inte fast det blir bär som tröst. Veckorna ilar, jag förstår inte vart tiden tar vägen? Jag hoppas din rehab går bra och att du känner dig nöjd med operationen/Kram

 11. Svara

  Ditte

  2 augusti 2023

  PS! Missade! Så fin header! Och likaså vackra bilder av månen!
  Kram!

 12. Svara

  Kicki

  2 augusti 2023

  Fina bilder, från din promenad. Vilken jättegullig husvagn.
  Fint att du kan ta dina bad igen!
  Bär och svamp kommer jag inte sluta att plocka förrän kroppen säger helt ifrån.
  Ha en bra dag!
  Kram

  • Svara

   Paula

   2 augusti 2023

   Ja du är ihärdig, och det är inget fel i det, tvärtom, beundransvärt! Men jag har längre till att hitta svamp, bär kan jag nog hitta här men lusten att plocka saknas. Då mår min kropp mycket bättre av att röra på sig genom promenader än att stå dubbelvikt i bärriset. Har du hittat kantareller ännu?
   Kram

   • Svara

    Kicki

    3 augusti 2023

    Nä, inte en enda kantarell, ingen annan svamp heller för den delen.

 13. Svara

  åsa

  2 augusti 2023

  Gillar Dina bilder ?

  Ärligt talat är jag kräkless på regn… det har regnat varje dag sedan den 18 juli och det är så tråkigt. Jag gillar inte regn och inte blåst ??

  Blåbär växer det här runt om huset och hemma hallonen har börjat mogna, jag är inte sån som fyller förråden utan nöjer mig med här och nu.

  ?

  • Svara

   Paula

   2 augusti 2023

   Ja jag förstår att man lessnar om det regnar varje dag i flera veckor. Så illa har vi inte haft det, men det drabbar mig mindre ändå när jag är pensionär o inte behöver få de där soltimmarna just under en kort semesterperiod. jag kan njuta året om, en ynnest. Hoppas augusti blir bättre väder där du bor

 14. Svara

  Anna-Lena

  2 augusti 2023

  Bra gjort med badet! Lite avundsjuk. Plockar också bär till husbehov. Färska bär. Frysta finns i frösaboxen. God kväll

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 437
 • 559
 • 1 651 869
 • 5 116
 • 65 975
Sök här