Hoppa-på-tåget

Hoppa-på-tåget #18 betong

Av
den
3 juni 2023

Veckans ord att tolka är betong
Jag trodde nästan jag skulle gå bet på veckans ord och var mer eller mindre redo att kasta in den så berömda handduken.
Sen gick jag ut på en av mina dagliga tre promenader och så plötsligt….
kom jag att tänka på

det såkallade miljonprogrammet, dvs. betongförorten!
Nu bor jag i Dalarna där vi inte haft samma kraftiga utveckling av bostadsbeståndet, men även här i förorten Norslund i Falun där jag numera är bosatt byggdes det mycket på 70-talet och många är nationaliteterna som bor här.
Detta fick mig att söka vidare på Norslund och hittade då en trevlig personlig hemsida där jag läste mer om Norslund i gamla tider.

Jag läste då att en gammal anrik gård som hette Norslund har gett stadsdelen dess namn.
Jag har sedan jag flyttade hit undrat över den vackra allé som finns strax nedanför mitt bostadshus och som jag passerar när vi går ner till sjön.

När jag flyttade hit var det vinter och jag kunde inte ens föreställa mig hur fint det skulle vara när grönskan tog över

ingen betong så långt ögat når!

Från andra hållet kan man se hyreshusen som ligger granne med mig, men höghus har vi bara tre i hela området.
Jag är nu tacksam över att jag inte gav mig utan fortsatte klura på det besvärliga ordet betong och därför bjuder jag på en extra bild lånad på nätet

som visar att en betongsugga finns i många skepnader!

Flera tolkningar av veckans ord betong hittar du hos lokförarna Tove och Karin
Nästa vecka ska vi tolka ordet rost
Du kan själv kliva på tåget och delta, välkommen ombord!

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  Märtha

  3 juni 2023

  Så skall man göra! Kolla i sin näromgivning, inte åka iväg för att fota betong. Jag avstod från att söka mig långt bort – även om det blev lite gamla såna bilder också. Betongen är minsann närvarande i vårt liv, jag tycker utmaningen fick mig att betrakta omgivningen med delvis nya ögon! Ha det gott!

 2. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  3 juni 2023

  Betong kan vara mycket det. Vackert, ovackert, Tungt! Grått, mycket färger, stort, smått och innehålla mycket, vatten, människor i betonghus. Bilar i betonggarage….
  Ja mycket. Fina bilder bjuder du på i alla fall. Kram.

 3. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  3 juni 2023

  Betong är nåt jag bara gillar i form av dekorationer, t,ex, snygga stora blomkrukor – men dom blir väldigt tunga. Både negativt och positivt. Man orkar inte lyfta dom, men dom blåser inte omkull… *fniss*
  Det är inte nån björk som växer bredvid grinden, det är en brokbladig asklönn (Acer negundo `Flamingo`) som jag satt ett litet spö av för c:a 15 år sen – och behövt beskära massor. Dom växer otroligt fort och är riktigt snygga!
  Det är ingen risk att jag jobbar ihjäl mig, orkar inte göra så mycket. Idag har det bara blivit vattning av alla krukor på altanen…
  KRAM-Susie

  • Svara

   Paula

   5 juni 2023

   Jamen du ser, jag är helt värdelös på växter! Idag fotade jag ett träd som hade så vackra “blommor”, la in bilden i bloggen o fick nu veta att det är en alm och att de små nötterna går att äta och är goda! Nästa säsong har jag redan glömt vad det var för träd…suck
   Brokbladig asklönn, ja det hade jag nog fått skriva upp om jag hade en i min trädgård. Men oavsett namn så var den såå fin! Överlag tycker jag att buskar och träd är översållade med blommor o blad i år. Beror det kanske på den svala våren, och sen kommer en explosion?
   Nu är det nattidags, ha en fin nationaldag på Öjn, kram från pörtet

 4. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  3 juni 2023

  Men se där! Du hittade betong till sist även om det inte var just där du bor 😀 Allt det gröna är mycket finare så du är nog nöjd med att ha det omkring dig i stället för stora betongkolosser.
  Kram

 5. Svara

  LillaSyster

  3 juni 2023

  Man ska aldrig ge upp-se där hur bra du lyckades ?

 6. Svara

  Minton

  3 juni 2023

  Du hittade lite betong till slut. Jag gar en del betongfigurer i trädgården.
  Kramar från oss

 7. Svara

  znogge

  3 juni 2023

  Betong finns det väldigt mycket av så man behöver knappt lämna den egna bostaden för att hitta något som är gjort av materialet. Sedan är det väl så att den vackra naturen skänker en annan sorts njutning men visst behöver vi betong.

  Önskar en fortsatt fin lördag nu!

 8. Svara

  Carita

  3 juni 2023

  Bra tolkat här! Jag har inte ännu Hoppat på tåget men ska göra det – nån gång bara jag skulle minnas det om lördagar 🙂
  Fräscht utseende på din blogg nu!

 9. Svara

  Äventyret Framtiden

  3 juni 2023

  Just det, betongen finns överallt, även hos dig i dina trakter och bra fick du till ditt inlägg igen. Som alltid. Betongsuggan ser ju ut som ett lejon ?
  Bra tolkning av ordet! Tack för att du inte kastade in handduken! Det är ju det som är så roligt med den här typen av ord som man kan tolka och skriva om utifrån sig själv helt och hållet. Man kan hur mycket som helst helt plötsligt. Det visade ju du och dessutom fick du lite Norslundshistoria samtidigt. Det finns inte några besvärliga ord..när man väl tar tag i dem så löser det sig på det mest oväntade sätt.
  Kram från betong-gränden!

 10. Svara

  BP

  3 juni 2023

  Miljonprogrammet har absolut sina fördelar, on inte annat som “bloggfoder”. Bostadsområdet som du visar är likt byggnaderna i våra förorter, de flesta om jag tänker efter. Tyvärr är det stor skillnad mellan miljonprogrammets byggnader som blev hyresrätter och de som bara innehåller bostadsrätter. Men en sak har de gemensamt – husen är inte lyhörda och innehåller inte en enda vägg som är byggt i gips. Så japp, jag älskar betong i alla dess former:-)
  Bra jobbat med inlägget!

 11. Svara

  Anna i Portugal

  3 juni 2023

  Se där, du fick ihop till betongen i alla fall! Trägen vinner sägs det ju, och nu vet du mer om din nya hemort. Perfekt. Trevlig kväll!

 12. Svara

  Ditte

  3 juni 2023

  Vilken läcker tolkning! Jätteroligt att du tog dig an ditt nya bostadsområde i Falun. Både roligt och intressant att få veta mer om det.
  Och dina fina bilder blev bra illustrationer.
  Tacksam för att du inte gav upp.
  Kram

 13. Svara

  Anki

  4 juni 2023

  Det är tur du är envis … och det gav ju resultat! Bra jobbat!
  Veckan som gått har mina ögon hela tiden spanat efter betong … och jodå, det finns både här och där 🙂 Nästa vecka blir också kul … rost tillhör favoritmotiven.
  Kram

 14. Svara

  Susjos

  4 juni 2023

  Visst är det fint i Norslund trots att det byggdes som en del i miljonprogrammet, jag känner inte igen de vackra grönskande ängarna tyvärr, men det var ju ett tag sen jag bodde där!
  Betonglejonet är riktigt fint 😉
  Kram!

  • Svara

   Paula

   5 juni 2023

   Allén och ängarna passerar man på väg ner till slussen! Jag bor ett stenkast härifrån, samma avstånd som jag har till Willys åt andra hållet. Så glad att man låtit en större yta vara kvar obebyggd. Har plockat blåklocka och midsommarblomster där idag.
   Kram

 15. Svara

  Tove toviska

  5 juni 2023

  Inte kastar Paula in handduken i betongen 🙂
  Se sig omkring – ja ja och då får en syn på …
  Vi har möts lite i det samma i våra inlägg; millinonprojektet.
  Och visst fick betongförorterna ett viss dåligt ryckte- typ betongghetto.
  betong är tungt och bevärligt ord – men ack så många möjligheter det har – fint du inte gav upp Paula ??

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 329
 • 380
 • 1 635 200
 • 5 092
 • 65 629
Sök här