Hoppa-på-tåget

Hoppa-på-tåget 29 dass

Av
den
19 augusti 2023

Veckans ord att tolka är dass
Här i Dalarna är ämnet dass synnerligen aktuellt efter de översvämningar länet har drabbats av

(saxat ur lokaltidningen Falukuriren i veckan)
Jag ville ha lite mer variation i ämnet, så jag googlade…

Döm om min förvåning när jag hittar mina egna “dassfoton”!
Det här är det fina dasset på Svedens gård som jag besökte när jag flyttat till Sundborn för ett par år sedan.

Så här mysigt såg det ut inne på dasset, fyra dasshål i rad samt 2 små dasshål på kortsidan. Där kunde hela familjen sitta samtidigt!

Jag hittade ännu ett av mina egna foton när jag googlade, det här är tagit på Dalportens rastplats i Smedjebacken för tretton år sedan! Visst ska kungafamiljens porträtt hänga på dass!
Nu tycker jag att det räcker med dass för den här gången, eller i alla fall nästan!

Barnbarnsbarnet Noelle får äran att avsluta temat med dasshumor när hon iklädd denna dräkt får frågan av sin mamma: Är du en bajskorv? JAAAAA ropar Noelle!
Flera tolkningar av veckans ord dass hittar du hos lokförarna Tove och Karin
Nästa vecka ska vi tolka ordet konst
Du är välkommen att kliva på tåget och delta!

TAGS
18 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  19 augusti 2023

  Hahaha, sötaste Noelle, hon är t.o.m söt som bajskorv! 🙂 Det fina dasset minns jag att du lade ut och det påminner mig om farmors och farfars med större och mindre dasshål, dock hade dom inte tapetserat 🙂 Kram på’re

  • Svara

   Paula

   20 augusti 2023

   Men vad säger du, ett otapetserat dass! Hihi, ja det här var ju lyxigt värre för här bodde familjen in en bergsmansgård o jag hade inte varit förvånad om jag hade hittat speglar på dasset också! Kram

 2. Svara

  LillaSyster

  19 augusti 2023

  Men sötaste Noelle -varför denna utstyrsel tro?

 3. Svara

  Minton

  19 augusti 2023

  Fina dass och bajskorven är så SÖT.
  Kramar från oss

 4. Svara

  BP

  19 augusti 2023

  Hahaha! Noelle är som alltid bäst:-)
  Familjedasset – kan du föreställa dig stanken, myggorna och flugorna där????? Usch! För det enda jag förknippar med dass är just lukten och skitflugorna;-)
  Himla kul att du googlade och snubblade över dina egna bilder. Så det kan gå;-) Kan lugnt säga att jag inte har en enda bild på ett riktigt dass varken i mina osorterade mappar eller på bloggen…

  • Svara

   Paula

   20 augusti 2023

   Det är väl tur att du som har fobi sluppit använda utedass! Jag använde ett senast när jag i början av sommaren var på badudden Roxnäx. Snyggt och rent, inga flugor i sikte, ler!

 5. Svara

  znogge

  19 augusti 2023

  Vilken härlig tolkning!
  Vårt yngsta barnbarn är inne i en period när bajskorvar är mycket spännande så den dräkten hade passat henne perfekt 😀

  Önskar en god kväll!

 6. Svara

  Anna-Lena

  19 augusti 2023

  Är uppfödd med dass. Skämdes. Var sjutton år innan det kom in toalett och varmvatten i huset. Så gissa om jag luktade lagård under hela min uppväxt. Har nog påverkat mej rätt mycket.
  God kväll!

  • Svara

   Paula

   20 augusti 2023

   Det är klart att det är känsligt när man är barn och tonåring om man är annorlunda oavsett vad det gäller. Om de andra barnen hade innetoa o inte ni, ja då blir det såklart något man skäms över. Men det var ju knappast ditt fel….
   Kram

 7. Svara

  Äventyret Framtiden

  19 augusti 2023

  Ett fullständigt underbart inlägg om dass. Så bra du googlade Paula, när du hittade ditt eget inlägg och så förstås Noelle, hon tar ju priset så bajskorv hon är. Den allra sötaste lilla.

  kram från gränden

 8. Svara

  Anna i Portugal

  19 augusti 2023

  Vad bra google hjälpte dig med bilderna från din egen blogg 🙂 Ett par fina dass där och kungafamiljen har jag aldrig sett på ett dass faktiskt.

 9. Svara

  Karin

  19 augusti 2023

  Oj vilket fint dass på Svedens gård! Och vilken fin bajskorvs-Noelle!

  Jag hoppas verkligen inte att översvämmade utedass, med medföljande innehåll kommer nedströms till oss i Avesta-trakten, för då kan det bli ett mycket spänt läge mellan Rumpdalarna och Gördalarna!

  • Svara

   Paula

   20 augusti 2023

   Nämen uschdå, hade jag tänkt hade jag kanske undvikit just den nyheten om flytande dass på vift.
   Läste nyss hos en bloggvän nere i Halmstadtrakten att de inte alls kan bada i havet där, ovädret har fört med sig både det ena och det andra. Som det ställer till det, lika bra att det blir vinter snart, tsss
   Hoppas du har en skön söndag, här har vi lyckats få några rejäla skurar igen, den där Enstaka tycker jag kan flytta nu och skura någon annanstans.

 10. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  20 augusti 2023

  Vad kul att du hittade dina egna bilder och fick användning av dem 😀 Det finns många fina dass men även många som man öppnar dörren till och sedan snabbt stänger igen…från utsidan. Finaste bajskorven fick du med på bild 😀
  Kram

 11. Svara

  Märtha

  20 augusti 2023

  Vilken snygg byggnad! Får mig att tänka på Kejsarens avträde i Träskända park, den byggdes 1863 inför kejsarens besök – Aurora Karamsin ordnade en “hejdundrande” fest då, importerade t.o.m djur för den kejserliga jakten… Harm att jag inte kom på att nämna den i mitt inlägg! Har du sett filmen “kunglig toalett”? En rätt långtråkig film som får sin förklaring i slutscenen, med gapskratt…

  • Svara

   Paula

   20 augusti 2023

   Nej du, ingen film jag känner igen, men så är jag heller ingen cineast. Har ofta svårt att koncentrera mig så länge att jag hinner se en hel långfilm, någonstans halvvägs är jag redan ute och svävar i andra tankar. Tyvärr, må jag säga.

 12. Svara

  Anki

  20 augusti 2023

  Vilken härlig tolkning … och Noelle är nog världens sötaste bajskorv!
  Kram

 13. Svara

  Tove

  28 augusti 2023

  Superhärligt om dass och med dass i bilder.
  Riktigt läckert – och den där “bajskorven” till lilljänta är söt!
  Minnen om mitt yngsta barnbarn – hans favvo-ord var verkligen bajskorv..

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 452
 • 559
 • 1 651 884
 • 5 116
 • 65 975
Sök här