Hoppa-på-tåget

Hoppa-på-tåget # 3 Tudelad

Av
den
18 februari 2023


Veckans ord att tolka är tudelad

För mig betyder tudelad detsamma som kluven

Att tala med kluven tunga är ett bekant uttryck, liknelsen kommer från ormen som har en kluven tudelad tunga och som innebär att man säger en sak men menar eller gör något helt annat, att inte stå för vad man har sagt utan är oärlig och uttrycket används mycket i politisk retorik.

Man kan också vara tudelad i sina åsikter, dvs. vankelmodig som en velpotta, något jag själv är ibland.
Hur ska jag hitta ett bra exempel?

-Efter att ha haft tre underbara hundar i mitt liv, alla tre levde många år och berikade och förgyllde mitt liv precis som en familjemedlem, miste jag den tredje för tre år sedan.
Då var jag så otroligt ledsen och sade att jag aldrig skulle utsätta mig för den sorgen igen…
Jag hade då fått frågan om jag kunde tänka mig ta hand om dotterns lilla Daniel på heltid…
Jag tackade nej, och sen började vankelmodet och kluvenheten.
Å ena sidan var sorgen så påtaglig och stor att jag inte ville vara med om det flera gånger, men å andra sidan ger en hund så mycket kärlek och gemenskap så det är värt sorgen som drabbar när hundens liv är slut.
Ja ni vet ju hur det gick!
En vecka efter att jag fick frågan ändrade jag mitt beslut och tackade ja, trots att jag vet att han nu är en äldre hund med begränsad livstid kvar.


Varje dag med honom är en ynnest!

Vill du se flera tolkningar ska du bege dig till Karin eller Tove som är tågvärdinnor!

Kanske vill du också hoppa på tåget? Du är välkommen!

TAGS
14 kommentarer
 1. Svara

  Anna i Portugal

  18 februari 2023

  Förstår absolut att du var kluven till beslutet att låta Daniel flytta hem till dig. Men precis som du säger, de ljuvliga djuren ger ju så mycket glädje när de lever att det väger upp för sorgen när de lämnar oss. Bättre att älska en stund än inte alls.

 2. Svara

  Mia

  18 februari 2023

  Så klokt av dig att ändra dig och ta hand om Daniel, ni passar varandra som hand i handske, det perfekta paret och med ömsesidig stark kärlek! Lycka i stora mått och så småningom vackra minnen….
  Stor kram till er!

 3. Svara

  Anna-Lena

  18 februari 2023

  Vackert skrivet om dina hundar!
  Ha en god dag!

 4. Svara

  Äventyret framtiden

  18 februari 2023

  Jag förstår dig till fullo Paula.
  Sedan mina två pälsklingar lämnade världen, Emma och Herbert, så beslöt jag mig att aldrig mera och jag har hållit det men lika var det med våra katter. Aldrig mera har jag lovat mig för att det gör så förtvivlat ont när de dör och man inte har dem kvar längre. Men de har ju betydligt kortare livstid än vad människan har och om ett djur är älskat så in i baljan när det lever så har livet varit gott för den man älskar. Jag förstår dig men jag har inte skaffat flera djur (ännu), tycker inte att de hör hemma i en storstad. Skulle jag bo på landsbygden eller i en mindre förort var det helt säkert en annan femma.
  Så lyckligt att du klarade av att ändra ditt beslut och att Daniel fick det så bra tillsammans med dig.
  kram från gränden!

 5. Svara

  Tove toviska

  18 februari 2023

  En fin och god historia om vad tudalad kan resultera i trots några löften att inte ….
  En kram för er två tillsammans!
  Tack!

 6. Svara

  En vanlig man

  18 februari 2023

  Det är nog svårt att inte skaffa ny hund efter att den man haft inte finns mer. Jag känner ingen det från min far och mor.

 7. Svara

  LillaSyster

  18 februari 2023

  Fina Daniel, jag hoppas att ni har många dagar kvar tillsammans ?
  Det är tufft att mista en 4 bent vän, men lyckan över att ha dem överväger den där sorgliga dagen. Det är bara att se till att de har det bäst alla dagar de är med oss. Kärlek till dig och lill prinsen =)

 8. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  18 februari 2023

  Kul med den kluvna ormtungan. Den hade jag nog inte kommit på. Men i övrigt har vi ganska liknande tankar om ordet tudelad. Jag har inte varit ett dugg tveksam till om jag skulle ha en ny hund trots att jag älskar hundar men i mycket annat är jag lika tudelad och vankelmodig som du. Jag kan ändra både åsikter och planer ganska snabbt men när jag väl har funderat ordentligt och tagit ett beslut så brukar jag stå fast vid det…om jag inte blir övertygad om motsatsen av någon duktig retoriker så klart 😀
  Vilken tur att du landade i att Daniel skulle få flytta hem till dig. Ni har haft så mycket glädje av varandra och han är ett riktigt lyckopiller/charmtroll 😀
  Kram

 9. Svara

  BP

  18 februari 2023

  Du lär nog aldrig kunna vara utan en pälskling. Du älskar deras sällskap alltför mycket. Minns hur förvånad jag blev när du gav bort Torsten och Astrid när du flyttade till Sundborn. Hoppas att Daniel har många år kvar hos dig – och att han kommer gilla den nya lägenheten:-)

 10. Svara

  znogge

  18 februari 2023

  Har man varit van vid att ha hundar så är det tomt att vara utan för det blir lite av en livstil. Vi har två hundar nu men Miss E blir 15 år i april och hon är inte så pigg. En dag i taget är det som gäller nu… Jag förstår att du ändrade ditt beslut och jag förstår så väl att en dag med Daniel är en bra dag. Han är så fin.

  Kluven tunga ja, det var en bra och intressant infallsvinkel och tolkning av dagens ord tycker jag.

  God lördagskväll!

 11. Svara

  åsa

  18 februari 2023

  Tudelad var för mig ett svårt ord och jag blev ambivalent och har funderat typ hela halva dan ?
  Ett tag tänkte jag på detta med att ha hund…
  Nåväl Du lyckades bra med Din tolkning ?

 12. Svara

  Ditte

  18 februari 2023

  Så fint att du trots att du var kluven bestämde dig för att ta hand om Daniel. En fin berättelse. Och jag tror mig veta att både du och Daniel är som gjorda för varandra. Kluven tunga och att prata med en sådan finns det ju en hel del som gör.
  Fin bild på Daniel .
  Kram

 13. Svara

  Åke

  20 februari 2023

  Står det inte om ormen i boken som kom för över 2000 år sedan…
  Djur har ett eget kapitel i ens liv…
  Fin tolkning du bjuder på och Daniel ser ut att njuta och må bra till den vackra bilden.

 14. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  20 februari 2023

  En bra tolkning tycker jag.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 102
 • 138
 • 1 654 178
 • 5 124
 • 66 091
Sök här