Hoppa-på-tåget

Hoppa-på-tåget # 4 symbol

Av
den
25 februari 2023


Veckans ord att tolka är symbol

Tankarna har flugit hit och dit utan att riktigt fastna någonstans, tills igår, då blev det plötsligt så självklart!

En flagga är ju om något en symbol för tillhörighet.
Denna flagga är för mig okänd, hade någon frågat vilken flagga det är hade jag sett ut som ett frågetecken.
Men igår fick jag läsa att detta är Sverigefinska flaggan! För igår den 24:e februari var det sverigefinnarnas dag!
Dagen har sedan 2013 varit en officiell dag i den svenska almanackan och anledningen är att finnar är med ca 700.00 personer den största minoritetsgruppen i Sverige.

Fast, egentligen är ju jag

finlandssvensk, dvs. jag har svenska som modersmål även om jag varit tvåspråkig sedan barnsben.
Denna symboliska flagga är inte heller bekant för mig, var kommer de märkliga färgerna ifrån? Inte kände jag heller till att de ca 300.000 finlandssvenskar jag tillhör firar svenska dagen den 6 november. Tack Wikipedia

Men, nu är det ju ändå så här att jag är

finsk i själ och hjärta, med en stor portion sisu!

Men, jag är också

..svensk medborgare sedan många år tillbaka och har bott här större delen av mitt liv, brukar skämtsamt kalla mig båtflykting då jag seglade över pölen redan 1978.

Så här blev min tolkning av veckans ord symbol

Titta gärna in hos Tove eller Karin som är lokförare, och häng gärna på du också!

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  Tove toviska

  25 februari 2023

  Ibland så möts lokförare och resenär; nästan – först jag tänkte också just flaggorna och mina två länders korsade vägar. Jag tänkte åt det hållet också; Född i Norge, svensk medborgare sedan länge och bott här längst. Flaggor finns. Men släppte det.
  Din Sisu ?
  Jag har möjligen lite av den “norska modellen” om än på ett annat plan – om huset rasar säger norrmannen: At dette går bra. Det ordner seg sikkert.
  Tack för det här med begreppen!
  Din tolkning är både nationell och internationell, bilderna är fina! Tack Paula!

 2. Svara

  LillaSyster

  25 februari 2023

  Den röda flaggan med gult kors är väl Skånes flagga??
  Visst är flaggan en symbol- helt rätt tolkat=) Ha en bra lördag jag har bänkat mig i soffan nu för att följa skidorna.

 3. Svara

  Mia

  25 februari 2023

  Jamen det där är ju perfekta symboler och jag hade inte en susning om vilka de där flaggorna var, så tack för info 🙂 Kram på’re

 4. Svara

  en vanlig man

  25 februari 2023

  Så bra och tydlig symbol att jag inte ens tänkte på det.

 5. Svara

  Äventyret framtiden

  25 februari 2023

  Även jag tänkte flaggor till en början men så blev det en tupp i alla fall.
  Personligen har jag ju tre flaggor, egentligen fyra nu för tiden om jag räknar med att Åland fladdrar högst upp, Finlands sen, Madeiras och så Portugals. Flaggrik har jag blivit på gamla dar. Borde kanske ha fyra flaggstänger. Har ingen, inte ens flaggor. Men i hjärtat flaggas det för alla berörda som berör mig. Den svenska flaggan får också plats där innerst inne.
  Månne inte den norska också och och.. ja, den ukrainska i all synnerhet.
  Tack Paula för ett fint bidrag till dagens ord symbol!
  Kram från gränden.

 6. Svara

  Märtha

  25 februari 2023

  Jag har aldrig haft flaggstång, Den finlandssvenska flaggan är till färgen som den skånska, men proportionerna är olika. Hur, ja det vet jag inte. Jag tror att det är ytterst, ytterst få som använder den. Den blåvita finländska har tillräckligt vackra färger. Rödgul vimpel, den vanligaste finländska symbolen, har jag nånstans i en låda. Helt oanvänd, ett arv. Borde ge den till någon med flaggstång.

 7. Svara

  Anna i Portugal

  25 februari 2023

  Jag trodde den röd/gula var Skånes flagga. Men googlade lite och lärde mig att det är olika proportioner. Det tycker jag var lite lurigt, och en ganska dålig symbol om den lätt kan förväxlas 🙂

 8. Svara

  Susjos

  25 februari 2023

  Är inte den rödgula flaggan Skånes flagga?
  Snyggt tolkat av ordet “symbol”!
  Svar: Ja, sista avsnittet av “Händelser vid vatten” var verkligen bra!
  Ha en fin lördag!
  Kram

 9. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  25 februari 2023

  Inte visste jag att det finns en sverigefinsk flagga men kul att den faktiskt finns och firas 😀 Skånska flaggan känner jag igen och den svenska så klart. Men du har ju glömt den fina jämtländska flaggan. Nåja, den kan ju inte vara med överallt jämt. Bra symboler är de allihop så det var en fin tolkning 😀
  Kram

 10. Svara

  znogge

  25 februari 2023

  Flaggor är verkligen bra exempel på symboler så det var ett bra val. Som skåning fick jag dessutom lära mig något nytt för inte visste jag att det finns en finlandssvensk flagga som nästan är identisk med den skånska. Lätt förvirrande måste jag säga men jag är en vetskap rikare nu tack vare dig 😀

 11. Svara

  Ditte

  25 februari 2023

  Tack! Vilken fin tolkning! Och väldigt intressant att få veta mer om flaggorna och tillhörigheten. För en flagga är ju verkligen en symbol. Den sverige.- finska flaggan kände jag inte till. Men nu så. Och visst är det fint att ha dubbla identiteter. Pappa hade tre; svensk, men i själ och hjärta var jan finsk och norska. Dock utan att kunna mer än 20 ord på finska. Här var den finska själen viktig, Norska talade han.
  Kram

 12. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  25 februari 2023

  Fina Flaggor. Själv är jag ju född i Sverige, Norrköping men numera bor jag i Norge och är norsk medborgare. Så även jag har två flaggor.

 13. Svara

  BP

  25 februari 2023

  Så många olika tolkningar av ordet “symbol”. Riktigt roligt och framförallt lärorikt. För inte visste jag att det fanns Sverigefinska flagga och även en finlandssvensk flagga. Bloggar är rena rama kunskapsbanken och databasen. Tack Paula:-)

 14. Svara

  Åke

  25 februari 2023

  Fint med flaggor här 🙂 En fd arbetskamrat till mig (mkt hetsig) sa en gång då han blev retat för sitt humör: Stick härifrån din j**la båtflykting! M svarade: Jag inte åka båt hit jak flyka.

 15. Svara

  åsa

  25 februari 2023

  Flaggor är bra symboler ??
  Hade ingen aning om att det finns sverigefinnar och finlandssvenskar med olika flaggor.
  Lärorikt att läsa bloggar ?

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 270
 • 405
 • 1 717 613
 • 4 907
 • 63 154
Sök här