Bloggen

I grevens tid!

Av
den
22 juli 2022

Min väderapp visade igår vid lunch att kvicksilvret ännu ej nått de fruktade 30 graderna…

Vi är på väg till “vårt” badställe, grannen, jag och våra jyckar, när vi ser febril aktivitet på fältet

Höet har legat på tork några dagar och nu är det hög tid att bärga det innan det utlovade ovädret kommer över oss!

Ibland behövs manuell arbetskraft när maskinerna strejkar, en jobbar, de andra ser på, en ganska vanlig syn, “ler”

Jyckarna springer direkt ner till vattnet och dricker sig otörstiga och svalkar av sig.

Vi kopplar sedan upp dem i var sitt träd medan vi själva ligger och guppar i vattnet, och bara njuuuter, lääänge!
När vi simmat klart tar vi var sin jycke under armen och bär ut dem en bit i ån, släpper ner dem och de får simma iland.
Sen blir det livat när hundarna rullar sig i sanden, bland barr och smuts! Våra nej-rop skallar helt för döva öron…

På hemvägen ser vi att man fått med det mesta av höet men ett lass till blir det nog
Väl hemma blir det en lätt dusch för Daniel så att han kan tillåtas vistas i möblerade rum…tssss

Vid niotiden beger sig halva kvarteret ner till badbryggan, för värmen är pressande och luften står helt still.
Jag ligger nog i vattnet minst en kvart innan vi åter traskar hemåt. Daniel väljer att avstå bad, “ler”

Vid elvasnåret gör så Tor entré, mullrar allt han orkar och blixtarna klyver himlen i ett sällan skådat ljusspel

Har kontakt med mina tjejer som sitter på varsin balkong i stan och tittar på skådespelet, bägge är otroligt fascinerade av blixtar och dunder, och tydligen har generna gått vidare till lilltjejen Noelle som var vaken någon timme och tyckte det var jättehäftigt…
Flera av mina grannar stod liksom jag på uteplatsen medan ovädret pågick, att gå och lägga sig var liksom inget alternativ

Så här såg blixtkartan ut, över 1100 blixtnedslag har rapporterats i Dalarna! Inga bränder men strömavbrott har rapporterats.
Jag har nu laddat ner appen BLIXTVAKT som talar om exakt var blixten slår ner.

Idag regnar det, och det behövs, utrustad i regnjacka och stövlar finns inget dåligt väder, fast det begriper inte Daniel som stretade emot allt vad han orkade.
Hur ser det ut på väderfronten hos dig? Fick du också besök av Tor och hans kumpaner?

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  22 juli 2022

  Tyvärr inget regn eller åska. Väldigt kvavt inatt och Minton var orolig. Vi gick ut vid 3 tiden sedan somnade vi. Minton skall inte bada för pälsen torkar så långsamt men duscha mage och tassar är ok. Det är så torrt i trädgården men jag vattnar bara enstaka växter för vi har väldigt lågt grundvatten.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   25 juli 2022

   Hej, idag har vi en lite regnig dag, ganska skönt för det är ändå 18 grader. Har Minton så tjock päls? Du kan inte föna honom torr ? Fast han kanske inte själv är så förtjust, i många fall vet jyckarna själva vad som passar dem. Och en dusch är aldrig fel. Har inte läst om grundvattnet här men både sjön och ån är långt under normala. Ni får ha en skön måndag, kram från pörtet

 2. Svara

  Mirjam Halvarsson

  22 juli 2022

  Vi hade tur med vädret, dvs det blev inga rekordtemperaturer även om jag tyckte det var tillräckligt varmt, dessvärre heller inget regn eller åska (fast den klarar jag mig utan)! Idag normal sommartemperatur, så skönt! Kram på’re

 3. Svara

  eklundk14gmailcom

  22 juli 2022

  Grattis till Tor och ovädret, som säkert var väldigt välbehövligt.
  Är glad att bönderna hann få in så mycket hö som de förmodligen fick. Kanske allting.
  Nu är säkert badvattnet någon grad svalare men skönt ändå.
  Här är det 28-30 grader varmt varje dag, även om det är molnigt nu och då. Regnet som kommer faller i bergen, det hör vi när vattnet rusar ner för ribeirorna /floderna mot havet.
  Njut och ha det gott!

 4. Svara

  Anna-Lena

  22 juli 2022

  Varmt var det, men ingrn Tor på besök. Lite lätt regn på förmiddagen, men i eftermiddag, på medeltidsmarknaden, så var det mulet och omkring 20 grader. Perfekt marknadsvärdet.
  Känner igen den typen av höbalar från min barndom. Fast då fick man hiva upp varje vältorkad bal för sig, för hand. Och jag stod ofta i lasset och plockade i ordning. På den tiden hade man styrketräning så det räckte, hemma på gården. Kram!

  • Svara

   Paula

   25 juli 2022

   Som stadsbarn missade jag alla roliga sommarsysslor som man gör på landet. Som att hoppa i höskullar och hjälpa till med skörden. Uppskattar dock att som åskådare få vara med på ett hörn ute på vischan på gamla dar! Detta är ju livet/Kram

 5. Svara

  bpz3

  22 juli 2022

  Läste om ovädret på Orsakullans blogg. Själv är jag lika förtjust i åska som du och dina tjejer. Okej, i blixtarnas form och spridning alltså. Ytterst sällan att vi drabbas av ett riktigt åskoväder, och den här sommaren har det hänt en enda gång.
  Gårdagens som mest 36 grader ersattes med iskalla 20 grader idag, men inte en droppe regn – inte än i alla fall.
  Dina bilder med höbalarna påminner även mig om min ungdom. För alla ungar över 12 år i byn där jag är född fick hjälpa till såväl med höet som med veteskörden. Fick vi betalt? Nej, det fick vi inte. Bonden bjöd dock på dricka och smörgåsar i värmen.

  • Svara

   Paula

   25 juli 2022

   Nu kryper det fram minsann, du har en barndom a´la Astrid Lindgrens värld! Bonden var snål, men han kanske inte heller hade det så välställt. Bara storbönderna som är/var rika. Själv idealiserar jag ju lantlivet lite grann, men har ju faktiskt bott i många år på landet nu som vuxen, så nog vet jag att det är mer slit än romantik…

 6. Svara

  Ditte

  22 juli 2022

  Såg på nyheterna och väderkartorna att ni haft ett rejält oväder . Vda gäller åska tycker jag inte alls om det. Var med om ett blixtnedslag när hemma när jag var liten och det har satt sina spår- Här har vi haft ganska fint idag och med +27 grader. I skrivandets stund är det +18- Inget regn ännu men en hel del moln.
  Skönt att ni har så nära till bad och kan tänka mig att hundarna både uppskattade badet och att rulla runt efteråt i sand och barr.
  När jag ser allt hö som ska in påminns jag om livet på landet i Västergötland när jag växte upp. Bara att hugga i.
  Önskar dig nu en lugnare kväll och natt.
  Kram

 7. Svara

  Susjos

  22 juli 2022

  Så skönt med ett svalkande bad, förstår att ni hojtade för döva öron när Daniel och hans kompis rullade sig i allsköns härlighet efter badet!
  Oj sånt åskväder ni råkade ut för, här skulle det behövas lite regn, precis som hos BP i Täby och Ditte på söder så har vi här i Solna inte heller fått något regn, eller blixt och dunder….ännu i alla fall!
  Ha en fin helg!
  Kram!

 8. Svara

  ibod11 - Ingrid

  23 juli 2022

  Här har det varken varit blixt och dunder eller hetta och det är jag innerligt glad för. Visst är det ett häftigt skådespel när blixtarna lyser upp natthimlen men jag sover hellre och det i ett ganska svalt sovrum 😀 Stackars de som måste jobba utomhus när det är så varmt. Men nu hoppas jag att det dröjer innan nästa värmebölja dyker upp.
  Kram

 9. Svara

  Ninni

  23 juli 2022

  Varmt var det under dan. Min väderstation visade 33º som högsta temperatur både onsdag och torsdag. Jodå, jag såg blixtar och hörde liite dunder men något skådespel blev det inte här. Snopet. Det gick mest ute vid kusten.
  Fredagen regnade bort men det blev inte mer än 27mm så inga mängder som det kom på vissa andra ställen i landet.
  Kramen.

 10. Svara

  bigganz

  24 juli 2022

  Nej, här uppe regnade det inte igår, men vi laddar för 3 dagar med regn. (enligt klart-appen, får se vad som stämmer)
  Låter som en varm och skön dag, härligt med bad och ja, det är häftigt med blixtar och dunder 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 456
 • 559
 • 1 651 888
 • 5 116
 • 65 975
Sök här