Bloggen

I min egen lilla bubbla

Av
den
2 oktober 2019

Läktarna ekar tomma, inget tjo och tjim från publikhavet, istället reklamöverdrag på läktarplatserna så att det inte ska se så ödsligt ut.
Detta borde vara en folkfest av stora mått, VM i fri-idrott!

Tv-kamerorna fångar in några beduin-klädda (?) qatarer, även ett fåtal svartklädda kvinnor syns bland de nedre bänkraderna.
Nu försöker arrangörerna fylla arenan genom att locka folk in från gatan, gratis förstås.

Jag har sett tappra kvinnor från Qatar springa i försöksheat och vara ohjälpligt efter. Jag hade önskat att det fanns publik på plats för att heja fram dem!
Men ändå, det känns bra att se dem på startlinjen, kanske finns ändå ett gryende intresse för kvinnlig fri-idrott?

Varför man nu väljer att hålla VM här är inte ett dugg svårt att begripa, det är pengar som styr, och det har Qatar mer än de kan göra av med.Jag läste att varje qatarisk medborgare erhåller en medborgarlön på motsvarande 5000 euro i månaden.

Hur som helst, jag gillar fri-idrott, och när spelen nu går på bästa sändningstid på eftermiddag-kväll så vill jag självklart följa tävlingarna.
Och det har jag inte gjort förgäves, två svenska medaljer som värmer hjärtat!

Eftersom jag är en nörd så följer jag tävlingarna på IAAF:s officiella sida.
Där kan man nörda ner sig precis hur mycket som helst bland all statistik som finns tillgänglig.

Detta betyder förstås att jyckarna får sin långpromenad mitt på dagen, och idag inte alls..
Regn och rusk, mössa och vantar åkte på imorse. Då kan två små jyckar också få ta det lite lugnt, speciellt som matte lider av sin hälsporre.
Apropå det, hörde idag att en av medaljfavoriterna på kvinnornas 5.000 meter inte ställer upp, hon lider av….just det, hälsporre!
Kan dom inte fixa en toppidrottare då är det ganska kört för en finnkäring som nog får vänta på att tiden läker…

Idag åkte mina flickor hem till kalla Norden.
I helgen ska min kollohund återbördas till Falun, något som inte är det lättaste. Busstidtabellen visar kalla fakta: man kan inte åka Ludvika – Fredriksberg tur/retur på samma dag, det går bara en buss per dag…

Bussavgångarna är lika sällsynta som tallarna på myren

Men vad gör man när man är ohjälpligt förtjust i det karga landskapet…och vill fortsätta bo här!

Ska jag kanske skicka en liten bukett eterneller till Dalatrafik?

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  Mirjam Elisabet Halvarsson

  2 oktober 2019

  Måste säga, att det där med busstrafiken låter väldigt bekant…det är inte ovanligt nånstans i landet verkar det som, nu menar jag i det som kallas glesbygden förstås! Lite svårt att förstå för dom som bor där bussar och andra färdmedel går var tionde minut och blir irriterade om dom måste vänta till nästa tur 🙂
  Vad gäller VM så tycker jag det är synd att det är så lite publik, jag förstår inte riktigt varför…*Kram på’re

 2. Svara

  kersko

  2 oktober 2019

  Så höstigt det är här hos dig. men den kryper söderöver, hösten. Friidrotten lämnar jag till dig. Jag kan inte kläcka ut mig ett enda namn på någon deltagare. Tur att vi är olika vi människor. Det där med bussen låter bedrövligt men som jag förstår inte ovanligt. Hur tänker man att vi ska bli mindre beroende av bilden om där inte finns alternativ.
  Ha det så skönt med idrotten.
  Kram

 3. Svara

  BP

  2 oktober 2019

  Precis som du har jag också kollat de flesta sändningarna från friidrotts-VM. Igår skrev jag också om det obefintliga intresset på läktarna och Qatars förmodade “mutpengar”. Så himla trist, inte minst för de stackars kvinnorna från hemlandet utan för alla tävlande. Friidrotts-VM ska vara en folkfest. Å 2022 får landet fotbolls-VM. Jag vågar inte ens tänka på det…
  Kollade biljettpriserna och de är så löjligt låga att man med en garanterad medborgarlön på 5 000 Euro i månaden har mera än råd.

  Tycker ändå att det finns förvånansvärt många (rödklädda) kvinnor med småbarn på läktarna. Ja, deras män är med såklart…

  Inte ens när Qatars största medaljhopp Barshim i höjdhopp tävlade var det fullsatt.

  Hur ska det bli 2022 när det är fotbolls-VM i Qatar. Vågar inte ens tänka på det.

  PS. Skandal med endast en buss per dag åt ena, men inte åt andra hållet. DS.

 4. Svara

  Susjos

  2 oktober 2019

  Ja, skicka eterneller till Dalatrafik! Lite oftare kan väl bussarna gå!
  JAg skulle nog inte klara av att bo där…
  Friidrott är kul, har inte sett så mycket tyvärr, men hann se silverstavhoppet igår precis innan vi började jobba!
  Kram!

 5. Svara

  Carina Larsson

  2 oktober 2019

  Skicka eternellerna till Dalatrafik du! Det är de värda. Bedrövligt att ni inte ska kunna åka Falun t.o.r. på samma dag.
  Jag har inte tittat på så mycket VM men tv:n står på och sambon sitter som klistrad. Men även jag tittade då svenskarna tog medaljer. Det du! Andra program vi följer har vi tittat på efter att VM-sändningarna tagit slut så det har blivit lite sent några kvällar. Men det gör ingenting för oftast kan vi sova länge på morgonen.
  Jag håller med dig fullständigt vad gäller den uteblivna publiken. Det är ju synd och skam. Och vad tråkigt för de som tävlar när så få följer dem.
  Jag hade ingen aning om att alla invånare i Quatar har medborgarlön. Wow! ingen liten summa heller.
  Jag sitter och säkerhetssparar från datorn till en extern hårddisk just nu. Jag har haft den här datorn i 10 år nu och det börjar krångla så det är bäst att dra åt livremmen lite då och då för säkerhetsskull.
  Kramen.

 6. Svara

  Ditte

  3 oktober 2019

  Detta med att landsbygden inte ska kunna ha en vettig busstrafik eller andra kommunikationer är ju bedrövligt. Alla kan inte bo i storstäder.
  Fri idrott är jag också intresserad av men har inte kunnat se så mycket nu när jag är i Krakow på jobb-Men jag då Du Planits och Angelica Bengtsson (Hon hoppade innan jag reste)-
  Och detta med ett VM här är ju vansinne- Tänk de stackars maratonlöparna. GRRRR.
  Kram och natti

 7. Svara

  Anki

  3 oktober 2019

  Har inte sett så mycket av tävlingarna, men de två medaljörerna har jag sett … trist detta med att det är så lite publik – och ännu tristare när det är pengarna som styr …
  Dåligt med bussförbindelser även från mig, men inte riktigt så dåligt som hos dig, men jag har fyra km till närmaste busshållplats, så då kan jag ju lika gärna ta bilen hela vägen … En bukett eterneller kanske hjälper!
  Kram

 8. Svara

  Karin Eklund

  3 oktober 2019

  Jag tycker att du ska sända iväg en bukett eterneller och tacka för den täta busstrafiken! De borde skämmas som inte sköter om glesbygdsbefolkningen. Man vill att glesbygden ska blomstra men vad tusan gör man för det? Nej, centralisering jobbar man för lika väl. Dubbla budskap så det sjunger om det. Nu går jag igång som du kanske märker, men här har vi det likadant, man pratar strunt men håller tunt. Nu har vi valtider här och jag är så himlatrött på alla valfläskiga löften. Pust. Tur att man kan stänga av och göra annat klokt istället. Som att blogga t.ex.

  Jag kan förstå att du tillsammans med Blinka, Torsten och Astrid får lite ledsamt nu när Daniel ska förflytta sig till sina rätta mattar. Men fint är det att du kan vara mormor åt honom nu och då.

  Jag blev glad över att se att det fanns kvinnor från Qatar med i VM-tävlingarna. Visst låg de långt efter men de var med och det är alltid en bra början.
  5000 € per mån! Jag tror jag flyttar dit men kanske det inte gäller för invandrare?
  De kanske inte tar hand om sådana på samma sätt som vi gör ? Frågor som knappast får svar och jag stannar naturligtvis kvar här i alla fall.

  Ha det bra Paula! Hoppas du får ordning på din hälsporre!

 9. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  3 oktober 2019

  Ska inte klaga på våra bussar då med andra ord. En gång i timmen här. Jaja, jag ser inte vm alls. Tycker inte ens det skulle gå där nere. Men det är vad jag tycker.
  Härliga bilder. Kram.

 10. Svara

  ibod11 - Ingrid

  3 oktober 2019

  Jag har inte sett någonting från VM men jag förstår att för många är det en höjdpunkt och att man lever, äter och andas friidrott 😉 Jag blir så klart glad när jag hör att någon svensk har lyckats.
  Trist att det är så dåligt med kommunikationer till landsbygd. Det försämras på många platser. Man borde ju åtminstone kunna ta sig tur och retur samma dag.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 453
 • 559
 • 1 651 885
 • 5 116
 • 65 975
Sök här