Bloggen

I OS-bubblan!

Av
den
8 februari 2022

Ja vad säger man? Grattis Sverige till alla framgångar, hittills, det kommer mera…..
Det är bra när man kan snylta lite på svenska framgångarna när mitt fosterland inte är lika framgångsrikt…
Men det var det väl ingen som förväntade sig heller..

Jag har kommit in i rutinen att klockan ringer och innan teven sätts på gör jag inget annat än sätter på kaffet och går på toa…
Men, jag tror baske mig inte att jag kliver upp inatt klockan tre för att se damernas första slalomåk! Detta trots att vi har 4 svenska och 2 finska tjejer på startlinjen…
Jag tänker lite krasst att det får räcka med andra åket 06.45 även om det är lite skämmigt, det hade aldrig hänt för tio år sen!

Men nu är det så att livet inte bara är sport, inte ens under ett OS, vilket härmed ska bevisas!

Följande foton ska visa att ingen behöver kontakta hundombudsmannen!

För den här stolta svansen har allt fått vifta i friska luften

Nej, han håller sig inte alltid på vägen, är man en 4 kilos chihuahua så håller skaren nästan överallt

Och vi har kunnat njuta av soliga men ack så blåsiga dagar!

När jag skulle fota den knallblå himlen såg jag vilken mängd kottar som granen hade

Nu blir nog ekorrarna glada!
Det här fick mig osökt att fundera på detta med rönnbären.
Ni vet, talesättet om mycket rönnbär och hur vintern blir då?
I höstas hade vi rekordmycket rönnbär, träden fullkomligt bågnade under bärens tyngd.
Och då finns de som säger att det bådar en snörik vinter, medan andra säger att träden inte orkar bära dubbla bördor, dvs. både bär och snö…
Och nog tycker jag att här där jag bor stämmer det senare talesättet för mycket snö har vi inte haft!
Nu är förstås förhållandena olika beroende på landsdel, det finns rikligt med snö norröver, men var det rekordår för rönnbären där?
Det kanske jag får svar på i någon kommentar?

Visst ser detta lovande ut?
Men jag vill att Vasaloppet ska gå av stapeln och sportloven vara över innan jag tar farväl av vintern på riktigt!

Men solen, den gula, den får mer än gärna skina vareviga dag!

TAGS
19 kommentarer
 1. Svara

  Mirjam Halvarsson

  8 februari 2022

  Jag gillar verkligen den där tabellen 😉 Inte stiger jag heller upp i natt för att se slalom, där går gränsen för mig, kanske ska jag se andra åket….
  Vilket väder ni har! Här har det snöat igen idag och apropå snö, vi hade ganska mycket rönnbär i höstas men ovanligt mycket snö är det absolut inte! Det är svårt att avgöra eftersom det har drivit så mycket men gissningsvis 30-40 cm och i skogen går det inte att köra skoter pga snöbristen!
  Kram till dig och nospuss till finaste Daniel <3

  • Svara

   Paula

   10 februari 2022

   Nu har jag bestämt att rönnbären får leva sitt liv i fred utan att jag lägger näsan i blöt. Det finns mycket annat att fundilera på! Spännande dag imorgon igen! Kram

 2. Svara

  Minton

  8 februari 2022

  Daniel njuter av sol och snö. OS tittar jag inte på i år men kollar under dagen. Tjejerna var jätte duktiga idag. Vi hade mycket rönnbär och det har varit mer snö än vanligt så det stämmer.
  Kramar från oss

 3. Svara

  bpz3

  8 februari 2022

  Visst är det fantastiskt med svenskarnas framgångar i Kina. Men jag måste medge att jag inte går upp mitt i natten för att följa något lopp/curling/hopp/åk med mera. Hade inte gjort det heller om det varit friidrott. VM i fotboll – kanske, men inte ens det är säkert;-)
  Vi hade också massvis med rönnbär under hösten, och inte fick vi mycket snö här heller. Den lilla snön vi fick kom i omgångar. Däremot var det väldigt kallt i många långa omgångar, isigt och blåsigt också. Men snart är det vår. Solen värmde både igår och idag, så det blir nog sommar 2022 också;-)

  PS. Fantastiskt fina bilder:-)

 4. Svara

  ibod11 - Ingrid

  8 februari 2022

  Jag är visserligen en morgonmänniska men även jag nöjer mig med att se andra åket. Sömnen är viktig och det är många dagar kvar att orka titta.
  Det ser så härligt ut med snö och blå himmel och du har t o m lyckats hitta en väg som inte är jätteisig. Men visst vill vi ha mer vinter och jag instämmer i att den ska vara till efter Vasaloppet. Då kan vårvintern komma och så småningom även våren.
  Här har det varit lika dignande grenar på rönnarna men snön har inte varit särskilt riklig. Men vintern är inte slut än och vi vet inte än hur februari blir…
  Kram

 5. Svara

  Anna-Lena

  8 februari 2022

  Vore underbart att ta farväl av vintern! Här är det ömsom snö, ömsom barmark. Is däremellan. Tråkigt!
  Fint väder idag. Blå himmel. Lite blåsigt!
  Följer OS på avstånd. Lyssnar på radion oftast. Men fantastiskt att vi har så många duktiga killar och tjejer. Känner mig lite glad få Finland lyckas. Sur när Norge kammar hem en massa vinster. Förklara den känslan, den som kan.
  Fina Danilebilder.
  Det där med rönnbär stämmer inte längre. Är väl klimatförändringarna, som vi får skylla på
  Ha det gott ! Kram

  • Svara

   Paula

   10 februari 2022

   Jag unnar inte heller norrbaggarna att sno åt sig alla skidmedaljer, men detta OS har de ju inte rosat marknaden om man bortser från Johaug. Lite osmakligt mycket skrek hon efter sin 0.4 sekunds seger tyckte jag…men så är jag ju också blåvitfärgad, hihi
   Risken är att vintrarna blir så här, pendlar runt nollan med följd att det blir halt nästan hela tiden. Vi har fyra sparkar i vårt hus, har inte sett en enda åka för antingen är det nygrusat eller så är det hård isbark som inte går att sparka på..suck
   Ha en fin helg/Kram från pörtet

 6. Svara

  Ditte

  8 februari 2022

  Även här är det en hel del OS. Och så roligt att det gått så bra för Sverige. Heja! Och mer finns att hämta. Nej, jag går inte upp mitt i natten. Men på morgonkvisten så kan det nog bli en titt i morgon på andra åket.
  Finland kommer nog. Men Norge har en hel del att ge. Kläbo gjorde ju ett toppenlopp-
  Och visst kommer Daniel ut. Har aldrig tvivlat på det. Och skönt för er båda med lite sol och denna fina blå himmel. Fina bilder från er runda-
  kram

 7. Svara

  ElisabetR

  8 februari 2022

  Hundombudsmannen blir allt arbetslös om alla vore som du. Härliga bilder med Daniel i snölandskapet.
  Visst blir man glad när det stämmer för ungdomarna som slitit och äntligen får lön för mödan. Jag instämmer i alla hurran, jätteroligt, fast jag inte tittar.
  Vi hade väldigt mycket rönnbär, men obetydligt med snö än så länge. Samma förra året men sen kom en halv meter snö i andra halvan av februari.
  Kan ju vara så att när det är mycket bär så kommer snön sent för då är bären uppätna. Det var väll en smart ide :–).

  Appropå kottar. Läs nedanstående taget ur Folkbladet. Artileln är från Finland, men Skogsvårdsstyrelsen skriver också om att man kan få ihop lite fickpengar på detta trevliga sätt

  Nu när bärsäsongen är över finns det fortfarande chans att tjäna storkovan om man är flink med fingrarna och gillar att vistas i skogen.
  I Finland bedöms det vara ett bra kottår – det gör att skogsbranschen betalar fina pengar för kottar som man sedan utvinner frön ifrån, vilket garanterar att man kan sätta granplantor för flera år framöver.
  – Samlarpriset är bra, 0,75 euro per liter. Det har funnits gott om plockare på de avverkade områdena, säger frövårdsexpert Sakari Pönniö på fröcentralen Tapion Siemenkeskus till Vasabladet .
  Trots att jobbet är säsongbetonat kan det ge rejäla inkomster.
  – Någon har nog tjänat in priset på en ganska bra personbil under en vinter, säger Kari Lahtinen på Siemen Forelia Oy.
  De bästa plockarna kan tjäna 100–200 euro per dag. I Finland används omkring 2000 kilo granfrön och 8000 kilo tallfrön per år. För att få ut ett kilo frön krävs omkring 100 liter grankottar eller 150 liter kottar från tallar.
  Sedan gammalt är det tillåtet att ta nedfallna kottar. För att plocka kottar från träden krävs dock markägarens tillåtelse.

  Nu vet vi vad vi ska göra i skogen så ta med en påse.
  Önskar fortsatt fin vecka.

  • Svara

   Paula

   10 februari 2022

   När exet och jag bodde i Kölaråsen en bit utanför Fberg i slutet av 90-talet efter att vi fått stänga vår verksamhet i Kloten så hamnade vi i vedbrist och inga pengar fanns. Då var jag ute och plockade både pinnar och kottar att elda med. Vi kontaktade också skogsägarna och fick lov att gå o plocka på hyggena. Jag tyckte inte att det var så märkvärdigt, jag hade inget emot att plocka, hade hunden med mig och njöt av naturen, men min uppfattning är att inga svenskar skulle jobba som kottplockare, de plockar ju knappt bär för egen förbrukning längre, och att plantera trädplantor får också utlänningar numera göra. Samtidigt som de råder arbetslöshet…jag får liksom inte ihop ekvationen. Ja hur jag nu hamnade där i resonemanget, men jag hade aldrig hört talas om denna kottplockning överhuvudtaget. Synd att man inte är yngre och raskare, skulle gärna tjäna extra genom kottplockning om det gav så bra betalt.
   Tack för tips, ska ha det i åtanke! Önskar er en fin helg

 8. Svara

  Ninni

  9 februari 2022

  Jamen visst är det härligt med medaljer!
  Andra åket… ja om jag tar mig upp då. Har varit väldigt allergisk och fick astma. Har 24-timmars blodtrycksmätning nu och blodtrycksmanchetten luktar någon form av parfym som jag blir allergisk mot. Tur det är bara 24 timmar! Måste ner till sjukhuset och lämna tillbaka utrustningen i morgon fm och sen ska mor ha skjuts till sjukgymnasten och sen behöver jag hjälpa henne med lite grejer på datorn så det är tur att det inte är så många tävlingar att se i morgon.
  Ja det där med rönnbären måste då vara att rönnen inte orkar dubbla bördor . Åtminstone hänne för vi har då inte fått så mycket snö i vinter.
  Jag sitter och hoppas att Snoozen ska komma in. Han smet ut när jag skulle ta ut kattbajspåsen efter att ha rensat i sandlådan. Jag tycker inte om att ha honom ute på nätterna men jag skulle tro att jag får lämna honom ute i natt för det hjälper inte hur jag lockar. Jag får skaffa koppel åt honom. Hahaha.
  Kramen.

  • Svara

   Paula

   10 februari 2022

   Det går nog ingen nöd på Snoozen, brukar han inte var ute nattetid om sommaren heller? Mina katter brukade ofta vara utomhus, o Snoozen kan väl komma upp på altanen? Varför blodtrycksmätning? Krånglar det? Jag har aldrig ens blivit erbjuden något dylikt fast jag haft högt blodtryck i massor av år. Hoppas det visade på bra och jämnt tryck! Kramen

 9. Svara

  LillaSyster

  9 februari 2022

  Ja om vintern vet du ju vad jag tycker =) OS – inte lätt att följa allt i direkt sändning då jag lade vårens schema i augusti….Men igår såg jag Jonna och Maja! Synd att inte Emma hade krafter kvar. Nu 6.45 ska jag sätta mig i bilen, men som tur är visas ju dagens höjdpunkter på kvällen. Ha en bra dag i bubblan!

 10. Svara

  Anki

  9 februari 2022

  Daniel har det säkert så bra en hund kan ha … och lite till! 🙂 Härliga bilder på honom!
  Tittar bara sporadiskt på OS – lyssnar mer på radion. Hörde att Sverige tog en bronsmedalj i Big air i natt 🙂
  Angående rönnbären så tror jag absolut inte att mängden bär och hur vintern blir har något som helst samband. Rönnbärens mängd beror bara på att det var bra förutsättningar när trädet blommade 🙂
  Ha en fin onsdag!
  Kram

  • Svara

   Paula

   10 februari 2022

   Ja, jag lovar, jag har gett upp bondepraktikans slutsatser för nu. Det finns bättre sätt att förutsäga framtiden….
   Kram

 11. Svara

  Ama de casa

  9 februari 2022

  Visst är det kul att det går så bra för svenskarna! Jag har inte sett så mycket direktsändningar men lyckades pricka in både Sara Hectors guld och dubbeln i damsprinten. Guuu vad spännande!

  Härliga vinterbilder! 🙂

 12. Svara

  Primrose

  9 februari 2022

  Söt chiahuahua ,-))) Sverige gör verkligen bra ifrån sig ,-))) Tittar inte så mycket men det gör mannen, jo jag svarar inne hos dig för vill gärna vara lite anonym .-)
  Har en liten griffon, en portugisisk vattenhund och en whippet ,-) tre hundar ,-)
  Ha det fint Primrose ,-)

  • Svara

   Paula

   10 februari 2022

   Spännande hundraser och alla så olika. Jag har gått från stor till mindre, började med rottis, sedan basset, sedan papillon o nu chihuahua! Sen blir det inga fler…orken börjar tryta. Eller nej, kanske inte ännu, men en hund lever länge..Ha en fin helg

 13. Svara

  Susjos

  9 februari 2022

  Jag har i alla fall sett tjejerna i sprint som kammade hem både guld och silver, och så en spännande hockeymatch där de svenska tjejkronorna vann mot Danmark. Imponerad att du går upp så tidigt! Såklart får Daniel sina härliga promenader, och vilket ljuvligt väder på fotona! Ni har mer snö än här nere!
  Ha det gott!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 39
 • 172
 • 1 654 286
 • 5 125
 • 66 098
Sök här