Bloggen

Ingen rök utan eld

Av
den
12 augusti 2020

Förra helgen gick jag en kvällspromenad genom byn

Över vattnet framför mig syntes ett stråk av dimma eller dis. Minns att jag tyckte det var konstigt då det var torrt och varmt i luften.

När jag kommit närmare ser jag att det inte alls handlar om någon dimma, utan om rök…

Och visst fanns det en eld som pyrde.
Vackert var det, och stämningsfullt.

Perseidernas meteorregn kommer jag knappast att se. Dels har jag inte så fri sikt och vi har en del ljuskällor här i byn även nattetid som kanske gör att visibiliteten inte är så hög.
Sen kanske det kan hända att jag nannar på kudden innan fenomenet visar sig…

Jag hade faktiskt hellre önskat mig ett skyfall bestående av vatten, något som min dotter fick uppleva i Falun idag.
Då skulle svamparna få lite näring och växa till sig. De få jag plockade idag var torra och skrumpna.

Imorgon skulle jag åkt till stan för ett kontrollbesök hos tandläkaren.
Men si det blir inget av med det.
Som tur var kollade jag busstidtabellen och konstaterade att man inte räknar med många passagerare under sommarmånaderna…Det gick bara en buss jag kunde ta, klockan sex på morgonen! Och då hade jag fått traska omkring i en öde och tom stad när ingenting var öppet i över två timmar…
Nå, det var inga problem att ändra på tiden, jag väntar tills den ordinarie tidtabellen är igång efter skolstarten.

Undrar om min tandläkare också visar upp ett vackert leende??

Så till blogg-minnet

Det var flera som trodde jag varit och klippt mig efter att ha sett gårdagens foto, men det var ju taget för fem år sedan!

Idag skuttar jag tillbaka nio år, ända till 2011 då tillgången på KarlJohan-svamp var helt galen!
Jag bodde i Björsjö och gick samma runda dagligen med Blinka i skogen, och kom inte hem tomhänt en enda dag under svampens högsäsong!
Till sist åt jag de minsta och finaste exemplaren råa, tunnskivade, med en god olivolja och flingsalt. De var magiskt goda, så vill italienarna äta sina porcini

P.S
Det finns några svamprecept under rubriken Matnyttigt strax under headern.
Kanske hittar du något nytt sätt att tillaga dina svampfynd på?

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  bpz3

  12 augusti 2020

  Dregel, dregel över porcinin alltså – yummie, yummie:-)
  Röken över sjön såg magisk ut, riktigt läckert, som dimmoln. Var det folk som grillade? Tänkte på att en eld när det är så torrt kan ju vara farligt också.
  Läste hos Orsakullan som ju också bor i Falun att kranen öppnades rejält där idag. Här har det som vanligt bara varit sol och värme. Lider jag med dig och Anki som inte får sina älskade svampar.
  Stjärnfallet ska jag kolla, men jag tror knappast att jag kommer att se det. Dessutom ligger ett stort moln över Täby just nu…

  • Svara

   Paula

   13 augusti 2020

   Igår inget regn över Fredriksberg, idag retades det bara, två åskknallar o fem minuters skur…Såg du något stjärnfall, det gjorde inte jag.

 2. Svara

  Anki

  13 augusti 2020

  Magiska bilder med röken över vattnet … hoppas de släckte ordentligt innan de gick därifrån.
  Det är många, många är sen vi hade ett sånt karljohanår här … minns att vi fyllde korgarna med perfekta svampar! Vi följde en skogsbilväg genom skogen och när vi gick tillbaka fanns det lika mycket till på andra sidan vägen … viken lycka!
  Ja, nu behövs regn, annars är svampsäsongen över innan den kom igång på allvar – men än lever hoppet!
  Kram

  • Svara

   Paula

   13 augusti 2020

   Nog vore det skoj om vi fick ett kalle-år, men det är nog att hoppas på för mycket. Vi fick fem minuter regn idag inklusive två åskknallar..

 3. Svara

  LillaSyster

  13 augusti 2020

  Så bra att du kunde ändra tiden. Ser mysigt ut över sjön. Jag skulle inte våga tända en eld nu. Dags att börja jobba. Ha en härlig dag!

 4. Svara

  Minton

  13 augusti 2020

  Så vacker med röken över sjön och hoppas de släckte ordentligt. Karl Johan året minns jag för det var så mycket så vi gick flera dag och plockade. Vi fick en del regn i måndags och fått massor i juli så det är inte torrt.
  Kramar från oss

 5. Svara

  Kicki

  13 augusti 2020

  Jag har aldrig testat att äta Karl-Johan rå och i år lär jag väl inte få chansen att prova. Det är ont om dom tyvärr. Gårdagen regnskur räcker väl knappast till.
  Kram/Kicki

 6. Svara

  Karin

  13 augusti 2020

  Aha, inte nyklippt alltså, förstår jag nu.

  Vi fick ett rejält skyfall här i Rumpdalarna i går kväll. Välkommet, inte minst av svamp-skäl. Idag är allt genomblött, även stolsdynorna, dessvärre, eftersom jag glömde att ta in i dem går eftermiddag. Med så många soldagar i rad tappar man rutinerna att kolla att allt är intaget till kvällen.

 7. Svara

  Ama de casa

  13 augusti 2020

  Jättefin “dimma”! Fast kanske lite dumdristigt att elda nu när det är så torrt i markerna. Hoppas du får regn snart du med!

  Ha det gott!

  • Svara

   Paula

   13 augusti 2020

   Dom eldade precis vid vattenbrynet, så det var nog ofarligt.

 8. Svara

  tanthuset

  13 augusti 2020

  Oj, eld när det är så torrt?? Men jag gissar att det fanns folk som hade koll….
  Här har det regnat i natt och det var bra för de svampar jag sett har varit torra! Det trodde jag inte faktiskt….
  Kram på dig Paula <3

 9. Svara

  Herr Nilssons Fru

  13 augusti 2020

  Vilka läckra munskydd du hade i förra inlägget. Så snygga så man blev redigt glad av dem. Jag var på jobbet igår och fick prova på munskydd. De kändes lite olustigt, varmt o klibbigt men säkert nyttigt. Men de var vitt och tråkigt.
  Dimma, har vi haft två morna nu, trots den intensiva värmen. Men de är säkert lite fuktigt på natten, för de inte så varmt när vi går vid 6. Jag trodde de var älvor som dansade hos dig men de var brandrök 🙂
  Tandläkaren ska jag också till i slutet på månaden.
  Ha en fortsatt fin torsdag.
  Kramiz

 10. Svara

  Ditte

  13 augusti 2020

  Vackra bilder. Och fint att du fick uppleva fenomenet. Tänk att det var rök.
  Vad gäller svamp så bor vi nmmer på fel plats. När jag under många år 1970-2002 bodde i Upplands Väsby var svampskogarna många och det blev den hel del- Nu testade vi i Högbo men det var ingen lycka. Lingon fick vi ju.
  Porcini. den italienska varianten av Karl Johan har jag ätit med pasta och tryffel några gånger i Italien. Så gott. Ska absolut läsa på om svampar och recept hos dig.
  Vad gäller bilden på dig så trodde jag den var nytagen. Men fin var den hur som.
  Skönt att du kunde ändra tandläkartiden tiden. Att resa mitt i natten är ju ingen hit.
  Kram och trevlig torsdag.

 11. Svara

  ibod11 - Ingrid

  13 augusti 2020

  Jag tycker att det är vackert med dimma som långsamt lättar och efterlämnar svaga skyar över en sjö. Det här var väldigt likt det och en mysig brasa är inte heller så dumt 😀 Det var ju tur att du inte behövde komma akut till tandläkaren och att det gick lätt att boka om. Två timmar i en tom och stängd stad låter inte så kul. Kanske hade det blivit lika stort glapp när du skulle ta dig hem också. Här regnar det just nu fast det inte skulle bli något i dag. Det är bra för naturen så det gör ingenting.
  Kul att få se dina minnen 😀
  Kram

 12. Svara

  Tove Olberg

  14 augusti 2020

  Nämen så ljuvliga bilder det blev av dimmadisrök! Och den där fyrklövern av svampbilderna…

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 149
 • 447
 • 1 575 984
 • 4 984
 • 64 198
Sök här