Bloggen

Munskydd eller inte?

Av
den
11 augusti 2020

Mina väldresserade djur är duktiga på att….

..hålla avstånd!

..även om det ibland är det lätt att glömma bort…så här inom den egna flocken

..men Daniel ville ju bara se hur Astrid gjorde sina rullningar så han kan göra likadant!

Nu stundar återgång till arbete och skolor, men inget verkar bli sig likt.
Och vi vet ingenting om hur hösten kommer att se ut.
Fler och fler talar sig varma för munskydd som en säkerhetsåtgärd som redan är obligatoriskt i många länder.

Själv är jag skeptiker, eftersom munskyddet inte hjälper mig från att bli smittad utan bara hjälper mig att inte sprida smitta. Det är en stor skillnad, dessutom kan vi invagga oss i en falsk trygghet och glömma bort andra viktiga åtgärder som handtvätt och distans.
Men, nog kan jag ärligt säga att jag gärna skulle gömma mig bakom ett munskydd ombord på allmänna kommunikationer, på bussar och tåg. För om alla tvingas bära dem måste de väl ändå vara positivt i det stora hela???

Hur går dina tankar i ämnet?

I Finland förväntar man sig en rekommendation i slutet av veckan.

Men hörni, det går ju mode i allt, själv har jag inhandlat bebisblå engångsmasker, de enda som fanns när jag letade på nätet.
Hittills har de dock legat oanvända.
De som väljer skydd i tyg tror jag gör det mest för att de är betydligt snyggare och kan göras personliga!
Men det krävs många lager, minst 6-8 lager tyg för att vara effektiva enligt vad som sades ikväll på Rapport. Och sen ska de omedelbart tvättas i 90 grader efter användning, låter inte helt enkelt.

Här ger jag några exempel på snygga och annorlunda munskydd, vilken modell gillar du?

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

Jag tycker den sista är snyggast, vilket vackert leende.

Jag kan också bjuda på ett leende idag som avslutning på dagens inlägg,
det är dags för blogg-minnet

Nyklippt finnkäring 11 augusti 2015 utan munskydd!

TAGS
26 kommentarer
 1. Svara

  tanthuset

  11 augusti 2020

  Ohhh, det minns jag också när du klippte dig så kort <3
  Lazze håller också avståndet…han har varit borta sen i lördags när systers besök kom 🙁 I morron åker dom hem så då blir det att söka och efterlysa, måtte han komma hem! Han är ju väldigt skygg….
  Jag vet faktiskt inte vad jag ska tycka om munskydd, vi åker ju aldrig kollektivt heller och det är glest med folk på affärerna här. Men om jag ska välja vilket jag skulle ta, så blir det nog det med nosen 😉
  Kram fina du!

 2. Svara

  astridla.com

  11 augusti 2020

  Dottern pratade om det här för många år sedan hur pass dåligt det är för en själv
  Hon har dåligt immunförsvar och jag började prata om det
  Men nej det var inte alls bra hade hon fått lära sig
  Så när Corona dök upp så hade jag inte en tanke på att använda det
  Jag väljer nog blåbär som munskydd

 3. Svara

  BP

  11 augusti 2020

  Såååå fin du är kortklippt. Love it:-)
  Munskydd, ja det lär man diskutera i Sverige ett bra tag framöver. Håller helt med din argumentering för och emot.
  Köpte ju också munskydd som jag inte använt en enda gång. Nästan ingen här använder ansiktsmask och de man ser bärs av personer med asiatisk härkomst. Dom är ju vana, både kineser och japaner som bär munskydd året om just av hänsyn till sina medmänniskor.
  Sedan kan jag tycka att om man ska bära skydden, då kan de lika gärna bli modeaccessoarer, visserligen med ett x antal lager, men ändå. Gillar killen munskydd, tufft, det inger respekt;-)
  Det genomskinliga skyddet är också sött, men det skulle jag nog inte våga tvätta i 90 grader, inte killen ansiktsmask heller för den delen…

 4. Svara

  Minton

  11 augusti 2020

  Tror inte att munskydd hjälper och tänker inte anväda det. Gillar den lilla rosa nosen.
  Så fin du är i det korta håret.
  Daniel är så fin när han rullar på ryggen. Det gör Minton ofta och har han fått en tuggpinne skall den rullas en stund innan han tuggar.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   12 augusti 2020

   Nämen, ska tuggpinnen rullas runt, alltså rullar Minton runt med tuggisen i munnen innan han börjar tugga? Korta håret är från 2015, det var väldigt praktiskt. Kram till er

 5. Svara

  Tove Olberg

  12 augusti 2020

  Det där kortklippta Paula det minns jag på bild av dig bredvid ditt namn i kommentarfältet, kan det stämma? Jag tror att jag fann dig hos Anki först, och så vill jag minnas att du också skrev i Lördagstema? Stämmer det? Minns också att vi var rätt flitiga att besöka varann på bloggarna den tiden.
  Detta sagt utan munskydd, på avstånd 🙂
  Munskydd eller ansiktsmask?
  Falsk trygghet tänker jag som oftast om munskydd. Det råder ju dessutom osäkerhet om funktionen än så länge. Eftersom detta med munskydd har varit till diskussion så långt före corona så blir det spännande att se om det kommer mer enhetlig forskning – och framför allt munskydd som håller. vissa situationer inom områden ska det brukas, men då har de ju en annan funktion och är ändamålsenliga för bruket.
  Inget inköpt her hos mig. Om jag inte blir illa tvungen kommer jag inte vistas i överfull kollektiv trafik eller så, ej heller flyga.
  Trist ja, men men ..
  De kreativa munskydd som tillverkats i färglada tyger och med tillspetsade former är roliga och livar upp tillvaron som en accessoar:-)
  Kul bilder med din flock där; de klarar både avstånd och närhet 🙂

  • Svara

   Paula

   13 augusti 2020

   Jag har haft kortklippt i omgångar, trivts bra., just nu är det totalt vildvuxet o sitter mest i en hästsvans. Visst var jag med i lördagstemat, det var riktigt skoj. Och visst minns jag dig från den tiden även om jag inte på rak arm kan nämna årtal.

 6. Svara

  Eva

  12 augusti 2020

  Jättefin ny frisyr. Angående munskydd har jag också bebisblå som jag sällan använder. Jag sätter på mig det när jag behöver hålla folk på avstånd. För det är en påminnelse om att vi lever i en pandemi och inger lite respekt. Tycker det skall vara obligatoriskt att använda det i kollektivtrafiken (åtminstone där det lätt uppstår trängsel). Större delen av världen kan inte ha fel och Sverige helt rätt!

  • Svara

   Paula

   13 augusti 2020

   Frisyren är från anno 2015, numera vildvuxet rufs som tidigare var en snygg page…tänkte faktiskt boka frissa när jag åker till tandläkaren i september. något måste göras. Mina vänner som bor i Spanien och har använt obligatoriska munskydd längre tycker det är bra, för de påminner om att man ska vara försiktig,,,

 7. Svara

  Anki

  12 augusti 2020

  OM det nu är så att det är såå bra med munskydd, hur kommer det sig då att det är en ökad spridning i länder där munskyddet är obligatoriskt, som Spanien till exempel? Vi får se om det blir vidare forskning på det hela, men än så länge tänker jag inte ha något – och OM jag måste så ska jag ha en sån där svart taggig sak! 🙂
  Ha det gott tillsammans med din härliga flock!
  Kram

  • Svara

   Paula

   13 augusti 2020

   Vore häftigt att se dig i igelkottsmunskyddet, tihi. Jag fick väl kontra med volangerna!

 8. Svara

  Ama de casa

  12 augusti 2020

  Vilken superfin bild på dig! 🙂

  Här har vi inget val. Munskydd på i (nästan) alla lägen. Det är löjligt när det inte finns en människa (annat än den egna “flocken”) i närheten annars tycker jag det är bra. När man ser alla med munskydd tycker jag inte att man invaggas i falsk säkerhet, tvärtom. Man får en påminnelse om vad det är som pågår…

  Jag tycker det sista munskyddet är bäst 😀

 9. Svara

  Gun-San

  12 augusti 2020

  Under mina 23 år inom barnsjukvård har ja använt massor med munskydd, men för att skydda patienter mot bakterier från mig, ta brännskador som exempel där öppna sår givetvis är livsfarligt om bakterier sprids.
  Men virus är ca 100 ggr mindre än bakterier och det blir nog väldigt svårt att på ett säkert sätt använda munskydd i utemiljön
  Sett otaliga exempel på munskydd som åker upp och ner, inte täcker näsan, fingrarna som pillar på munskydd en och då är dom ju mer till skada än nytta.

  • Svara

   Paula

   13 augusti 2020

   Ja tyvärr tror jag också att användare av munskydd slarvar så mycket att de blir helt värdelösa…

 10. Svara

  Kicki

  12 augusti 2020

  Sista bilden bäst. En finnkärring med glimten i ögat.
  Om munskyddens vara eller inte vara så är jag kluven. Kanske lätt att folk inbillar sig nån sorts falsk säkerhet.
  Kram/Kicki

 11. Svara

  LillaSyster

  12 augusti 2020

  Jag är glad så länge vi slipper dem. Jag skulle nog ändå föredra engångs…..det blir jobbigt att få ihop en full 90 tvätt =)

  • Svara

   Paula

   13 augusti 2020

   Precis min tanke! Tvättar inte ens lakan i 90 grader utan nöjer mig med 60…

 12. Svara

  Ingrid

  12 augusti 2020

  Jag röstar på den där finnkärringen utan munskydd! Annars hade väl nr 1 lyckats matcha sina vackra rådjursögon på ett utmärkt sätt.
  Hälsningar, Ingrid

 13. Svara

  ibod11 - Ingrid

  12 augusti 2020

  Du har en så fin liten flock och ni är alla så gulliga mot varandra.
  Jag går på FHM:s linje och tror att den är den rätta. Men skulle jag vara tvungen att använda munskydd skulle det vara ett tråkigt utan mönster. Jag kan le åt alla fina munskydd men för min egen del vill jag helst vara så anonym som möjligt.
  Kram

  • Svara

   Paula

   13 augusti 2020

   Haha, där är vi helt olika, jag gillar att sticka ut, främst med glada färger och mönster. Skulle gärna ha ett med kurbitsmålning på, om jag nu var tvungen. Men jag får lite andnöd bara av tanken att ha något för munnen…Kram

 14. Svara

  Karin

  12 augusti 2020

  Oj, du vågar gå och klippa dig! För det ser ju inte ut som om det kökssaxen som varit i farten.

  Själv fick jag specialservice i början av sommaren, då min gulliga damfrisör fixade en tillfällig frisörsalong på sin gård och klippte mig utomhus. Börjar nog bli dags igen, känns det som …

  Ja du, det där med munskydd, det är svårt. Vill helst slippa, men kanske ändå om det handlar om trängsel? Jag läste någonstans att man – i stället för en massa tyglager – kan stoppa in ett speciellt dammsugarfilter för allergiker. Kanske något att kolla vidare på?

  • Svara

   Paula

   13 augusti 2020

   Nej nej Karin, korta frisyren är fem år gammalt, nu hänger det i ögonen hur jag än gör och tack o lov får jag ihop till en liten tofs. Men jag räknar med ett frisörbesök i början av september, står inte ut…
   Dammsugarfilter i munskyddet, det hade jag inte hört talas om. Ja uppfinningsrikedomen är stor nu, det bevisar om inte annat att människan är en kreativ varelse

 15. Svara

  Ditte

  12 augusti 2020

  Jag gillar ju inte munskydd alls och när jag ser hur folk tar och drar i dem med sina fingrar som är fyllda av bakterier ogillar jag det än mer. Om jag skulle tvingas bära något blev så får det bli det sista.
  Jag är inte alls orolig utan är försiktig och håller avstånd. Och ett munskydd i mitt sargade ansikte där svetten frodas skulle vara förödande.
  är så glad att vi här slipper men de som vill kan ju använda dem. SEr i princip inga här i Stockholm som bär dem-
  Tänkte också som Anki att de länder där man haft sträng karantän och tvång på munskydd också har många smittade.
  Så jättefin du blev i håret! Härlig bild!
  kram

 16. Svara

  Paula

  13 augusti 2020

  Jag väntar med spänning på vad Finland bestämmer om munskydden. Trodde vi skulle få besked idag men förhandlingar om olika strategier fortsätter i morgon bitti. Tack för komplimangen, men fotot på mig är fem år gammalt, trivdes bra i kort frisyr men vill nog ha tillbaka min pagefrisyr ett tag till när jag väl kommer iväg till frisören.
  Kram

 17. Svara

  Ninni

  30 augusti 2020

  Jag tror heller inte på munskydd om inte ALLA har det. Och var ska man få tag i såna i tillräcklig mängd? Och till ett vettigt pris?
  Nä, det blir handtvätt och avstånd även fortsättningsvis för oss.
  Jag tror vi kommer att få fira jul på avstånd också, åtminstone vi som hör till riskgrupperna. Vad tror du?
  Kram.

  • Svara

   Paula

   30 augusti 2020

   Jag följer ju hur man gör i Finland eftersom man valt en helt annan väg där, nu rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken men det är max hälften som använder. Tror nog det finns skydd att köpa, det måste det göra ifall man plötsligt ställer såna krav. Ja inte ser jag egentligen något slut på detta, men jag tänker absolut åka för att hälsa på mina småttingar under hösten. Förutsatt att jag själv och de är friska förstås. Då använder jag precis alla medel jag kan skydda mig med men iväg ska jag! Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 313
 • 380
 • 1 635 184
 • 5 092
 • 65 629
Sök här