Bloggen

Insupit lite kultur

Av
den
13 juli 2021

Man kan ju inte bara ägna sig åt blommor och blader (tror det är malva och kungsljus på bilden?)

..och skinande blanka kossor i hagen..

..och hästrumpor med viftande svansar

Så vi tog en promenad längs ån

..ner till sjön Toftan, där var det full aktivitet, kanotister, surfare, seglare, simmare men ingen trängsel som synes, sjön är stor…

Men mitt mål för dagen var detta, porträttsamlingen.

Carl Larsson förevigar i början av 1900-talet en rad präktiga byamän som engagerar sig i byns liv och utveckling.
Här porträtteras bland andra prosten, överstelöjtnanten, en målare, en jordbrukare och en smed.
Inga kvinnfolk förstås, även om det säkert fanns en förvånad kvinna bakom varje framgångsrik man även på den tiden…

Jag fick en högst personlig guidning av ingen mindre än fd. landstingsrådet Ingalill Persson. Hon var entusiastisk och kunnig, såg mig i ögonen när hon pratade och fick mig att känna att hon verkligen talade till mig personligen. Hon gick i pension för några år sedan från sin post och är vad jag förstår numera engagerad inom kyrkan.

Porträttsamlingen överlämnades av Carl Larsson till socknen 1916 och har numera sin hemvist i församlingshemmet i Sundborn.

En eftermiddag i Dalabygdens kulturmiljö blev det, ett litet avbrott i den vanliga lunken.

Idag har det varit ännu varmare och inte ens jycken har velat gå ut, och det är jag tacksam över.
Inga bad har det blivit, även den korta promenaden till åkanten kändes för lång, då är det riktigt illa!
Nej duschen fick duga idag!

Så här tycker jag om värmen, känner mig lika torr och med alla taggarna utåt, reta mig inte, kom inte nära, haha

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  Mirjam Halvarsson

  13 juli 2021

  Äntligen har jag fått tillbaka mitt internet det är så mycket enklare att kolla din blogg och kommentera via datorn! Rackarns Åskar vad han kan ställa till’et…
  Dina strövtåg i hembygden är verkligen trevliga att följa, det är ju onekligen en speciell kulturbygd 🙂
  Som du vet så har jag äntligen badat första gången i år, det gick helt enkelt inte att låta bli i värmen. Helst hade jag legat kvar i det 25-gradiga vattnet men syster med son skulle ju ha mat idag också 🙂
  Funderar på att dra ner på sessans promenader, inte för att hon inte vill gå ut utan för att hon inte vill gå in igen! När vi närmar oss hemmet, 10-20 meter ifrån, så lägger hon sig platt på marken och stenvägrar gå! Senaste dagarna har hon hämtats i skottkärra (!), åkt elmoppe med grannen, åkt i min cykelkorg…. Inne vägrar hon lämna mig, jag trodde att det var kattungarna hon inte gillade, tror väl fortfarande det, men samtidigt börjar jag undra om det är nåt annat som är fel. Brist på uppmärksamhet är det inte, hon får mer nu bara för att hon inte ska känna sig åsidosatt. Knepigt är det i alla fall
  Ha det så gott nu Paula, kram på’re

  • Svara

   Paula

   14 juli 2021

   Jag har aldrig hört om något liknande! Nog för att taxar är envisa men…löper hon? Kattungarna ja, jag har bara haft hundar som har gillat att busa med kattungar och sovit med dem. Vad knepigt hördu, du har inte hört om någon med liknande erfarenheter? Det ligger förstås nära tillhands att hon är sotis…att hon får dela uppmärksamheten. Men nog låter det knäppt! Tur att ingen av kattungarna ska bo kvar? eller? Det är väl inga problem mellan sessan och kattmamma?
   Mysko hörrududu, hoppas det löser sig med tiden, snarast/Kramen

 2. Svara

  Ditte

  13 juli 2021

  Vad trevligt med en sväng hit till den fina porträttsamlingen och även en givande guidad visning.
  En fin runda blev det också. Jag tycker det är jätteroligt att hänga med och njuter av de vackra bilderna. .Kankse hade jag även tagit mig ett dopp. Testad ju i helgen i Indalsälven.
  Men idag hade jag nog tvärvägrat. Alltför varmt och fuktigt och min rygg krånglar mer än vanligt. Förhoppningsvis är i alla fall ryggen piggare i morgon.
  Kram!

 3. Svara

  LillaSyster

  13 juli 2021

  Tänkte på dig och Daniel idag i värmen. Tur att duschen är nära varma dagar. Själv har jag åkt jeep mest hela dagen, tur och retu Småland- det svalkande bra. Dimma på morgonen och även ett par regnskurar fick jag vara med om. Titta in hos BP så kan du svalka dig med lite snö =) kramen

 4. Svara

  Minton

  13 juli 2021

  Så trevligt med lite kultur. Idag har jag bytt 4 gånger för denna hemska värme. Minton vill gå ut trots att det är 28 grader i skuggan. När vi kommer hem skall han duschas på magen och tassarna sedan sover han.
  Kramar från oss

 5. Svara

  bpz3

  13 juli 2021

  Med tanke på att du inte har bott på din nya adress mera än två månader har du hunnit med en himla massa fint. Nästan så att du verkligen lever upp till din nya miljö. Jag menar du är ju en “vetgirig” och nyfiken person, så jag förstår knappast att du kunnat trivas i Fredriksberg i så många år.
  Helt underbart med din kulturella “promenad” med en landshövding idag. Är mäkta impad måste jag säga. Det händer mera hos dig än hos mig kan jag säga;-)
  26-28 grader här – helt okej! Men på torsdag “hotas” det med 31 grader. Men som sagt – tänk på vintern! För den är ju rätt så sträng även i Falun. Ladda batterierna nu. Det lär behövas när de mörka och kalla vintermånaderna kommer. Å de gör dom ju, varje år…

  • Svara

   Paula

   14 juli 2021

   Haha, jag tror jag ska flytta med en kompis till Svappavaara, hon som jag älskar vinter och snö o kyla. Hon har hittat ett lärarjobb, jag har ju min pension. J¨äkligt långt till familjen bara…Mina batterier är urladdade, det har åskat och blixtrat i två timmar nu, hunden sitter o skakar som ett asplöv i knäet, ändå är det 23 grader ute ! Alla människor i Fberg var fantastiska, liksom naturen. Då är det lätt att trivas även om det inte händer så mycket…Tror det blir lugna gatan här också när hösten kommer. Natti

 6. Svara

  ElisabetR

  14 juli 2021

  Härliga svalkande bilder men jag förstår att det är annat i luften. Här är också vansinnigt varmt ska nog bli en 35 idag. Om det blåste åtminståne men men det är kav lungt och 24 grader nu kl 07.
  Måste ha varit toppen med en sånn guidning.
  Måste berätta. På alla fält som är nedanför oss samlas hundratals gäss, spec morgon och kväll. Kl 23 på kvällen fruktansvärt irriterande kacklande när de bråkar om sovplats. Jag funderade på hur jag skulle skrämma dom. Kom på att jag slår ihop två böcker så det smäller. Efter tredje smällen lyfte dom med ett himla oväsen! Tyst ett tag iaf. Böcker är bra till mycket ;-).
  Tistlar har en taggig förpackning men är fina innuti………

  • Svara

   Paula

   14 juli 2021

   Alltså menar du att de är så lättskrämda fåglar att de reagerar på smällen från böckerna? Associerar dom det med gevärsskott eller?Förstår att det är enerverande, vi har ju ett gäng även på åkern här och de gör gärna visiter inne på villatomterna i jakt på mat. Hur vet du att tistlar är fina inuti?

   • Svara

    ElisabetR

    15 juli 2021

    Gäss är ena riktiga fegisar. Riktigt roligt att observera dom. De har alltid nån som står vakt när de äter, den vaktande byts med jämna mellanrum. Förmodligen trodde dom i skumrasket att det var skott som small. Det hjälpte iaf. Varit lungt några kvällar nu. Tyvärr tycker jaf dessa vackra fåglar är lite äckliga, skiter ner överallt.
    När dottern och jag var i Skottland berättade dom om gässen att de är väldigt misstänksamma. Där vi var ställde de upp en traktor på gärdet och flyttade ibland, då kom inte gässen. Trodde väll det var nått farligt i.
    Du har väll sett att tistlar slår ut i full blom med vackra färger, de är inte bara taggiga. Kronärtsskocka är ju en tistel som är god också. Man kan faktiskt äta nån sort av våra tistlar minns inte vilken.
    Ha en bra torsdag. Vi smälter bort 22 grader ute nu kl 06. Jag har satt timer för att komma ihåg att dricka vatten, ett glas minst i timmen.

 7. Svara

  Anna-Lena Larsson

  14 juli 2021

  Krämpor och hästaslängor är inte fel. Men visst är det intressant med lite kultur emellanåt. Speciellt om det är svalare inomhus. Gillar heller inte värmen! Har kommit fram till att vår och höst är favoritårstider då man är gammal . Kram!

 8. Svara

  Anna-Lena Larsson

  14 juli 2021

  Korumpor ska det förstås va!

 9. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  14 juli 2021

  Motiven i dina bilder ser så svala och skön ut, speciellt din header där man bara skulle vilja kasta sig i ån…..
  Men det är nästan olidligt nu, igår var det 36 grader på altanen i skugga och 43 grader i växthuset där man måste in för att vattna. Så det är bara att sänka sig i svalt vatten eller duscha som gäller!
  KRAM/Susie

 10. Svara

  Ama de casa

  14 juli 2021

  Perfekt att få en sån kunnig och personlig guidning bland porträtten!
  Hoppas temperaturen lugnar ned sig snart hos dig. Jag skulle inte heller tacka nej till lite svalare väder, men här lär det dröja ett bra tag…

  Ha det fortsatt gott!

 11. Svara

  ibod11 - Ingrid

  16 juli 2021

  Jag är glad för att jag slapp undan den hetta som tydligen har invaderat landet söderifrån. Visst var det varmt när vi reste norrut längs kusten men då fanns ju havet nära och de senaste dagarna har temperaturen varit mer behaglig, nästan kylig.
  Vad roligt att få så fin guidning.
  Jättefina bilder på vatten, kossor, hästrumpor och annat 😀
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 499
 • 520
 • 1 640 691
 • 5 101
 • 65 737
Sök här