Bloggen

Isigt och glatt ..

Av
den
4 december 2013

1a

Om du tittar noga till vänster på fotot så ser du en granruska, någon har redan varit ute på isen och pilkat ❗

1201e

Förståsigpåarna säger att isen redan är en decimeter tjock, och att den därmed håller att gå på, men si det litar inte jag på!

1201d

Här vet jag inte vad man använt för fortskaffningsmedel, spark är det i allafall inte..

1201f

När väl skotrarna börjar åka över isen då känner sig även finnkäringen på säkra sidan och tar sparken ut..

1201h

“Hur länge ska jag sitta här och uggla, tills rumpan fryser fast eller? Sluta fota nu så går vi!” 🙂

1201.14.25

Klockan är 14.25 när fotot är taget, hjärtskärande vackert, men ack, vart tog dagen vägen?
Hade jag inte min nya kamera att leka med så tror jag inte jag hade tagit så många kort denna trista årstid, jag behövde nog den extra inspirationskicken.

På min nästa promenad vid femsnåret hörde jag isen sjunga på sjön.
Ja så säger man tydligen, jag tycker uttrycket råmar eller brölar är mera passande, för särskilt melodiöst låter det nu inte.

Temperaturen håller på att sjunka och kall is tar mindre plats än varm is så avkylningen får isen att dra ihop sig och spricka varpå ljuden uppstår efter vibrationerna i sprickorna. Tänk vad mycket man kan googla på… 8)

svartsoppa

Dagens häftigaste upplevelse var dock utan tvekan detta: svartsoppa på slang!
I mörkaste Dalaskogarna hittade jag den i butikshyllan, det måste finnas några skåningar i förskingringen här..

Jag är inte kräsmagad, skulle förmodligen passa ypperligt i “Historieätarna” bara jag slipper fjädrar och fiskben.
Jag räknar inte med att någonsin få en inbjudan till en äkta gåsamiddag så detta ville jag prova!
Blod, buljong, fruktspad, hjärta, muskelmage, hals och vingar kryddade med vinäger, ingefära, nejlika, konjak, kryddpeppar, toppas med äpple, katrinplommon, gåslever och krås läser jag ska ingå. Håller skåningarna med om att detta är en delikatess?

Jag hoppade över all topping, jag gillar inte frukt i maten, men själva soppan var riktigt smaklig och god! Det var mycket julsmaker och ganska kraftig soppa som man inte direkt äter litervis av.
En alltigenom positiv smakupplevelse, våga och vinn 😆

Dagens pälskling

rambotittut

..hittas bakom ryggen på husse, tittut! :love:
Gokväll gott folk!

TAGS
14 kommentarer
 1. Svara

  "LillaSyster"

  4 december 2013

  Det är bra Paula, håll dig på fast mark. Isen är inte att lita på ännu. Svartsoppa, har jag aldrig testat men min gamla fysiklärare på högstadiet älskade denna rätt. Han kunde stå där framme vid katedern och klappa sig om magen och tala om att han ätit svartsoppa till lunch. Lilla pälsälsklingen då, så söt och go, min lilla Smula fyllde ett halvår igår. fullfart och då man öppnar skafferiet KRÄVER hon att få en makaron att leka med – att detta kan vara så kul. Jag undrar hur länge det ska hålla i sig? Här är ingen kyla utan +6 men ack så mörkt. Fint foto på solnedgången men det är tidigt för solen att gå ned. Men snart vänder det igen! Ha en skön kväll! Kram (ps fotokursen var ett tillfälle på 2,5 timme som följde med systemkameran – bara lite snabb genomgång av inställningar och funktioner med super duktig fotograf till lärare. Men jag har inte ställt in och testat ännu)

 2. Svara

  Mia

  4 december 2013

  Jamen huvva för att gå ut på isen!! Jag håller med dig, när skotrarna kör då kan det vara ok…. 😈
  Fantastisk solnedgång har du fångat i alla fall, helt otroligt!
  Kram på er i Pörtet!

 3. Svara

  Sigge Svamphund

  4 december 2013

  Uuuurk det vänder sej i magen på vegetariska matte bara vid tanken på den där sopan. Inte ens när hon ibland åt kött skulle nåt sånt ha kommit på bordet eller i hennes mage.
  Isen är fullkomligt onödig och beträds kanske av matte när snöskotrar och sånt kört

 4. Svara

  anki

  4 december 2013

  Is? här har ju knappt varit minusgrader ännu ❓
  Svartsoppa – har jag aldrig varken sett eller hört talas om. Vad du finner.
  fina foto – som alltid. Ja de e allt synd mörkret kommer så tidigt. fast så där tidigt kommer de inte här.

  Kramiz

 5. Svara

  Nette Cecilia

  4 december 2013

  😀 Så vackra isbilder du fångat ,jag håller med dig om isläget .Kanske du får snö nu när jag ska komma över påtten till er sida ,läs på min blogg ,kram Nette :party:

 6. Svara

  Marketta

  5 december 2013

  Ja, inte tusan skulle jag gå på några isar nu. Såg i helgen när jag var på väg hem från Rättvik att det var några som gick på isen där uppe. ❗ . Men jag är mer än nöjd med vädret alla fall. Kallt, så att det är torrt på backen. Och inge snö, me like 😉 . Då kanske inte vintern känns så lång och odräglig. Hoppas på sommar och ljus snart.

  Kramizzar
  Marketta

 7. Svara

  Anki

  5 december 2013

  Gissar att du gillar nya kameran 🙂 Solnedgången är helt fantastisk!
  Aldrig att jag heller skulle gå ut på den isen!
  Är inte kräsmagad och provar gärna “nya” maträtter… men svartsoppa… njaä… där går nog gränsen… men om jag någon gång skulle bli bjuden så… jo, då skulle jag nog smaka 🙂
  Kram

 8. Svara

  Gunnel

  5 december 2013

  Att ge sig ut på isen är något som jag aldrig skulle vågat. Kanske för att det så sällan ligger några isar här som man kan gå på. Fast jag är en äkta skåning så är jag ingen älskare av svartsoppa. Det går att äta, men det är också allt, tycker jag. Vi har gåsamiddag utan svartsoppa här, men med äppelkaka naturligtvis. Den får man inte missa. Ha det gott.

 9. Svara

  Saija (dotter ;)

  5 december 2013

  Jättefina kort mamma! :thumbsup:
  Såg du klippet på isen som jag la upp på FB? Skumt…

  Tur vi inte ska äta den där soppan på julbordet, för det ska vi inte va? Haha…
  Fast… kålrotslåda hade inte suttit fel! :love: :love: :love:

 10. Svara

  leila

  5 december 2013

  :mrgreen: jag hade aldrig gått ut på den isen. jag vågar knappt gå ut när den är jättetjock…bara tanken på att isen kanske spricker gör mig livrädd. Jättefina bilder på isen 🙂

 11. Svara

  susan

  5 december 2013

  Vad härligt när isen ligger spegelblank på sjön. Men jag vill ha många dm innan jag vågar mig ut på den….Modigt att smaka svartsoppa….Jag som också är en allätare kanske ska ta och testa någongång:)

 12. Svara

  Gun Wiik Pils

  6 december 2013

  Vilken härlig is, tänk att åka långfärdsskridskor eller bara spark på den ytan, även en antivinterperson som jag skulle gilla det.Underbara foton som vanligt!

 13. Svara

  Raija

  9 december 2013

  Tur för oss att du gillar att leka med kameran, annars hade vi inte fått njuta av dina fina bilder.

  Svartsoppa har jag aldrig smakat. Har inte sett det i affären heller och är inte rädd för att prova, för jag tycker allt sånt är spännande.

  Fin bild av en gosestund.

 14. Svara

  Kicki

  9 december 2013

  Jag ger mig inte heller ut på isen förrän nån som är tyngre än jag varit där.
  Brölar var ett bra ord, för isen som “sjunger”. Jag funderade på om det var en råbock på andra sidan sjön, när jag hörde ljudet förra veckan.
  Kramen

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 338
 • 552
 • 1 609 686
 • 5 042
 • 65 049
Sök här