Bloggen

Små grubblerier i vinterkylan

Av
den
15 december 2022

Det är nu några dagar sedan jag träffade min nya husläkare.
Jag funderar lite på vad vi resonerade om och vad vi eventuellt kom fram till.
Han hade ögnat igenom min sjukjournal innan mitt besök men han frågade hur länge jag haft kännedom om mitt igentäppta halskärl.
När han hörde hur många år sedan det var så såg han väldigt förvånad ut, något som i efterhan har fått mig fundersam.
Jag har en känsla av att han kanske inte trodde att man överlever såpass länge med en såpass allvarlig åkomma.

Jag tycker ju själv inte att jag har särskilt mycket sämre livskvalitet, visst, hjärnan funkar inte som förut, minnet sviktar och det råder allmän röra i mitt huvud.
Jag påbörjar saker som jag ska göra, får ett plötsligt infall som gör att jag avbryter det jag håller på med och sen glömmer jag bort vad jag egentligen höll på med.
Mycket är sånt man kan skoja om och skylla på ålderdomen, men jag vet ju själv att när jag jämför mig med andra i min ålder så finns det funktioner där jag är mycket sämre än andra.

Nåväl, jag klagade för doktorn om min yrsel som blivit värre, det känns lite som att jag går omkring på ett gungande båtdäck. Ibland gör yrseln att jag måste ta extrasteg åt något håll för att liksom räta upp mig.
På senare tid har jag blivit yr när jag lagt mig ner på kvällen och när jag stigit upp ur sängen på morgonen.
Detta föranledde doktorn att tro att jag kanske led av kristallsjukan.
Jag har hört talas om det men inte alls kopplat ihop det med mina besvär.
Jag fick ligga ner på britsen och doktorn svängde på mitt huvud, gjorde vissa manöver som skulle hjälpa till att flytta kristallerna tillbaka till rätt läge.
Sen satt jag rätt ordentligt yr resten av besöket, för oj så det snurrade…

Ett annat problem jag tog upp var mina domningar i händer och fingrar. När det sker så värker vissa fingrar eller delar av fingrar rejält och jag tappar känseln och får svårt att greppa saker. Otaliga är gångerna jag tappar något i golvet utan att begripa hur det gick till.
Nu trodde doktorn att det kunde vara karpaltunnelsyndrom. Jag hade liknande besvär när jag tillsammans med min exmake drev värdshus och jobbade mycket fysiskt i restaurangköket. Då fick jag skenor som jag skulle ha på händerna när jag sov för att förhindra att senan i handen klämdes åt. Det hjälpte inte ett dugg och jag är övertygad om att det inte skulle hjälpa nu heller.
Doktorn undrade om jag upplevde domningar i alla fingrar eller alla utom lillfingren! Vid karpaltunnelsyndrom domnar nämligen inte lillfingren, men si på mig domnar alla….

Anledningen till att jag äntligen tog mig i kragen och beställde tid hos läkaren var mitt tandproblem.
En tappad krona som jag bara trodde var att klistra på igen, men ack inte. En inflammation i roten hittades på röntgen och tanden måste bort. Tandläkaren ville dock att jag tillfrågade min läkare om riskerna vid ett sådant ingrepp med tanke på att jag äter blodförtunnande och andra mediciner som kan påverka.
Här fick min doktor leta länge efter vilka riktlinjer som gäller vid en operationsåtgärd kombinerad med min blodförtunnande medicin.
Men slutsatsen var att jag skulle vara tvungen att avstå en vecka från min medicin och det vill min läkare inte att jag gör.
Nu måste en remiss skickas från tandläkaren till tandkirurgen på lasarettet där man lättare kan ta hand om lite mer riskfyllda åtgärder…suck

Såja, nu har jag tömt ur mig mina funderingar angående hälsan, nu kan vi avhandla andra ämnen:

..som till exempel vilken märklig känsla det är att känna sig nästan som fånge i sitt hem samtidigt som världen utanför är så hjärtknipande vacker!

Det är helt enkelt på tok för kallt för både vovve och mig att kunna njuta av vyerna

Kameran ligger i bröstfickan på insidan av jackan där den håller sig varm, jag tar fram den och knäpper snabbt som ögat några bilder och så in med den tillbaka i värmen.

Nu vet jag att köldknäppen går mot sitt slut, både djuren och vi människor är nog tacksamma över lite humanare temperaturer.
Jag ser rävspår, harspår och rådjursspår (okej, jag har fått lite hjälp med att identifiera spåren av en snäll granngubbe..) alla letar de efter mat och jag är rädd för att många djur dukar under.

Daniel hatar fortfarande sina varma täcken, det går inte att resonera med honom utan man får helt enkelt använda milt våld…ler

Efter våra snabba kissrundor kurar han ihop sig till en liten boll på min varmaste fleecetröja…

…medan jag värmer mig med en ljuvlig gulaschsoppa!

TAGS
28 kommentarer
 1. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  15 december 2022

  Godeftermiddag.
  Så glad jag är att du verkar ha fått en knallbra läkare! Det är så viktigt. Jag är så tacksam för att vi har världens bästa fastlege. Hoppas nu din läkare finner ut vad ni ska göra och framför allt hur.
  Vackra bilder du bjuder på. Har inte velat gått ut och ner till sjön ännu, men måste nog det. Vi har nu 17 minus, men det är sagt att det ska bli plussgrader och det vill jag inte ha. Då försvinner ju allt det fina med frost och glitter.
  Var nu rädd om dig Paula. Kram från nabolandet.

  • Svara

   Paula

   17 december 2022

   Nu har det vänt med kölden här, så skönt att kunna vistas ute mer än tio minuter åt gången. Tänk, om en vecka är det jul, Hoppas vi har lite vitt kvar då, men det är inte säkert. Trevlig fjärde advent, tänd belysningen i er julby och bara njuut.
   Kram från pörtet

 2. Svara

  Minton

  15 december 2022

  Hoppas din nya läkare kan hitta vad som är fel. Bilderna är fantastiska men inte kylan. Ler när jag tänker på Daniel och klädsel. Minton kommer direkt och kör in huvudet och sen får jag pussar.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   17 december 2022

   Ha en skön fjärde advent med tända ljus och pepparkakor! Kram

 3. Svara

  Anna-Lena

  15 december 2022

  Mycket att fundera över. Och en helt annan diagnos i grunden, än vad jag har för mina små krämpor… snett bäcken.. Inget jag behöver fundera över så mycket. “Farlgt” är det ju inte…
  Bra läkare tycks du ha fått. Gissar att det är privat. Har ju för egen del väldigt bra erfarenhet av privat vårdcentral.
  Superläckra bilder.
  Väldigt vackert här utanför Värnamo idag… då luciatisdagen byttes mot “mormorstorsdag”.
  Här har de säkert två dm snö. Hemma i Grimsås har vi en halv dm.
  Ta hand om dej och Daniel. Stor kram!

  • Svara

   Paula

   17 december 2022

   Ja det var läkare som tidigare jobbat på en av landstingets vårdcentralen som öppnade privat mottagning, dock med samma priser och samarbete med regionen. Så inget blir fördyrande. Ja jag hoppas jag håller mig flytande med huvudet ovanför vattenytan ett tag till, inte mycket jag kan påverka. Adventskram

 4. Svara

  LillaSyster

  15 december 2022

  I mina öron ringer varningsklockor om hjärtfel /hjärtrytmrubbning med de domningarna du beskriver, inte för att skrämma upp dig – men hade doktorn inga funderingar de banorna? Om du nu inte syresätter dig ordentligt så kommer nog yrseln av hjärtat också. Men som sagt jag är massör – inte läkare.
  Väldigt vackra bilder du bjuder på=)
  Hoppas att du får hjälp snarast, att gå runt och var yrslig är inget kul. Kram

  • Svara

   Paula

   17 december 2022

   Hej, EKG var iaf helt okej på mig, och inte blir jag andfådd ens vid ansträngning, inte värre än förut iaf. Men tack för omtanken, min käre doktor ringde inte som han skulle igår så nu hoppas jag att han hör av sig i början av veckan. Vem vet, han kanske också blivit sjuk, så många som faller som käglor nu, inte minst inom sjukvården.
   Varm adventskram från pörtet

 5. Svara

  Anki

  15 december 2022

  Din nya läkare verkar intresserad och klok … bra så!
  Fantastiska bilder, men hu så kallt det ser ut! Vi har haft det kallt här också, men jag antar att det är ännu kallare hos dig. Muffin gillar inte att ha täcke på sig, så jag har inte tvingat honom och han verkar inte frysa …
  Önskar dig en bra torsdag!
  Kram

  • Svara

   Paula

   17 december 2022

   Nej man ska inte tvinga på djuren täcke om de inte behöver! Men Daniel har så lite päls och är så mager numera stackarn (går ju på sträng diet) så han är en fryslort (som inte begriper sitt eget bästa! Kram

 6. Svara

  Äventyret framtiden

  15 december 2022

  Du har tydligen fått en bra läkare, som har tid att lyssna och som verkar genuint intresserad av att kunna hjälpa dig på rätt.
  Hoppas att du snart får den rätta hjälpen så du slipper yrsel och domningar i händerna. Jag tänker inte säga varken bä eller bu om något av detta, jag kan inte ens. Jag kan bara önska dig att du snart får den hjälp du behöver för att må bättre, få det bättre. Tandinflammationen måste du ju få snar hjälp med, sånt kan påverka kroppen på det mest konstiga sätt.

  Jag är så glad för att du snabba ryck tar fram din kamera, knäpper till och lägger undan den igen, laddad med dessa underbart vackra foton. Du är en sann fotokonstnär Paula.
  Njut av kylans vackerhet, var rädd om dig och om Daniel.
  Många varma tankar och kramar!
  Karin på gränden

  • Svara

   Paula

   17 december 2022

   Tack snälla du för alla vänliga ord. Kram!

 7. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  15 december 2022

  Alldeles fantastiskt ljuvliga bilder och det är så vackert att det nästan gör ont. Men det är nog kallare hos dig än här om jag tyder väderkartorna rätt. Jag hoppas att det blir lite mildare men att det fortsätter att vara vackert ändå.
  Men fick du inget besked från läkaren om något ska göras med ditt igentäppta halskärl? Han kan väl inte bara se förvånad ut och sedan byta samtalsämne. Och vad händer med dina domnande och värkande händer? Jag vet inte om du fick några svar men jag är full av följdfrågor om det mesta du pratade med läkaren om. Var det kristallsjuka och varför fick han i så fall ingen ordning på kristallerna. En väninna här har också haft kristallsjuka men det gick över av sig själv efter några veckor. I alla fall har jag inte hört att den kom tillbaka. Vad frustrerande att det ska bli så krångligt med tanden pga medicin. Eller så blir det bättre gjort när du får komma till en specialist och kanske ingår det då i högkostnadsskyddet. Då är det ju faktiskt en fördel. Jag hoppas att du inte behöver vänta länge och att allt går bra.
  Nu får du och Daniel ta hand om varandra och kanske ge varandra lite värme och förhoppningsvis blir både temperaturen och hälsan lite bättre framöver.
  Kramar

  • Svara

   Paula

   17 december 2022

   Det går inte att åtgärda mitt täppta halskärl, För att kunna operera måste det finna liiite genomsläppighet men det finns inte. Därför anser man inte att det är värt risken att operera, det bästa är att fortsätta äta blodförtunnande, kolesterolsänkande osv. för att inte blodproppar ska kunna bildas. Och det är där problemet med tanden kommer in, jag kan inte vara utan blodförtunnande en vecka vilket krävs för att blödningsrisken ska försvinna. Därför måste jag till lasarettet där de har bättre resurser om läget skulle bli kritiskt. Man vill alls inte söva mig heller, därför opererades inte min trasiga armbåge för några år sen heller. Jag får helt enkelt inse att läget är som det är, och det är ju ändå en del som fungerar bra! Domningar och yrsel ska vi utreda vidare. Kramiz

 8. Svara

  Susjos

  15 december 2022

  Bra med en läkare som undersöker ordentligt! Få se hur det utvecklar sig alltså?
  Ljuvliga foton, och jag förstår att det blir korta rundor nu med Daniel.
  Mums med varm mat när man varit ute.
  Och ja..ni har det verkligen kallare än här hos oss i 08-land, ser fram emot lite mildare väder!
  Sköt om dej!
  Varm Kram

 9. Svara

  BP

  15 december 2022

  Börjar bakifrån – gulaschsoppan är perfekt mat när det är svinkallt ute. Överlag är soppor bästa födan vid minustemperaturer.
  Sedan är dina bilder helt fantastiska. Väl värd att titta på inifrån en varm lägenhet.

  Vad gäller ditt läkarbesök, så verkar din nya doktor vara kunnig och bry sig. Det igentäppta halskärlet är ju nåt som låter skrämmande, men med tanke på att du “överlevt” det under så många år, så skulle jag inte oroa mig för det.
  Alla dina “konstiga” åkommor… alltså ärligt talat har jag liknande bekymmer. Jag intalar mig själv och är helt övertygad att det är “normala” åldersskavanker. Roliga är dom inte, men man vänjer sig. Dessutom tror jag att de hänger samman med att man lever ensam. Hade man en partner tror jag att man inte skulle uppmärksamma besvären på samma sätt.
  Kristallsjukan verkar vara bekräftad. Känner fler i vår ålder som fått den. Den brukar gå över efter cirka 6 veckor har jag fått berättat för mig. Men det är inte roligt med yrsel säger det, oavsett om de står upp eller ligger ned. Det känns som om man är bakfull dygnet runt.
  Det där med tanden… ja, du vet ju vad jag tyckte. Om du går på blodförtunnande i form av sprutor räcker det med en tag före och en dag efter då du måste sätta ut medicinen. Så var de för mig inför fjolårets operation i alla fall. Men som sagt – tanden fick ramla ut när den var redo…

  • Svara

   Paula

   17 december 2022

   Nej jag tar inga sprutor, men mitt blodförtunnande är starkare än Waran o andra eftersom jag behöver det. Får lite näsblod ibland och så, annars går det bra. Men jag förstår att tandis inte vill stå där med en käft som det blöder floder av blod ur. Bättre jag är på sjukan då så dom vet vad dom ska göra…
   Jag hade ju många av mina krämpor redan när jag var gift, fick ju mycket hjälp med fysiska sysslor, så jag slapp bära och kånka o så. Men j ag reder mig bra. Vi är ju oövervinnerliga, eller hur?

 10. Svara

  Mia

  15 december 2022

  Vilken fantastisk läkare du fått träffa, hoppas du får behålla honom länge! Han verkar ju sannerligen ta dig på allvar….
  Ja fy 17 vad kallt det är, idag hade som mest 26 minus och bilen som vi lämnat hos min chaufför för dagen var lite svårstartad men det gick! 🙂 Vackra vinterbilder lyckas du alltid med i alla fall, kram på’re

  • Svara

   Paula

   17 december 2022

   Min fantastiska doktor skulle ringt mig i eftermiddags, men poff, så var han borta…
   Nåväl, han ska få en chans i början av veckan, annars får jag väl börja efterlysa honom.
   Vet du, plus 1 grad i skrivande stund! Det är inte klokt så det svänger på väderfronten! Men ack så skönt med promenad utan att huttra med tänderna.
   Adventskram

 11. Svara

  Anna-Lena

  15 december 2022

  Alltså, om jag var du så skulle jag begära ny undersökning av halskärlen. Inte för att jag vet om det ger något, men om det var länge sedan det konstaterades att de var trånga, så kan det väl vara dags för uppföljning.

  • Svara

   Paula

   17 december 2022

   Det ena är inte trångt, utan helt täppt, går ej att åtgärda. Har frågat flera gånger genom åren, man anser inte att läget på något vis kan förändras. Så det är bara att gilla läget och se till att medicinerna gör så att det andra halskärlet orkar hålla sig öppet o fint. annars är det finito.
   ADVENTSKRAM

 12. Svara

  Ditte

  15 december 2022

  Så bra att din läkare kunde gå igenom allt och att få veta att tandläkaren ska skicka en remiss till tandkirurgen. Men kanske vore det önskvärt att på nytt gå igenom dina halskärl. Nog så viktigt. Hoppas också att du överlag nu kan få adekvat hjälp-
  Dina bilder är helt fantastiska och jag öfrstår att du måste ha kameran i bröstfickan så att den inte “somnar”.
  Rejält kallt och jag som tyckte att -12 hos oss idag var mycket,
  Hade gärna gått med dig på din runda.
  Kram

  • Svara

   Paula

   17 december 2022

   Tyvärr tjänar det inget till, det ena är för alltid kört och det andra ska förhoppningsvis hållas öppet med hjälp av mediciner. Finns inga alternativ har jag förstått. Det går så länge det går. Jag är inte särskilt orolig men vet förstås att livet kan ta slut snabbt men det gäller ju oss alla. Adventskram

 13. Svara

  Ditte

  15 december 2022

  PS. Din soppa såg verkligen god ut!
  Kram

 14. Svara

  Birgit

  16 december 2022

  Du får krya på dig, hoppas de hittar felet. Tråkigt med yrsel och annat.
  Jo, det är vackert med kyla. Då brukar solen oftast skina.

 15. Svara

  Karin

  16 december 2022

  Men OJ vilka fantastiska bilder! Tack för att du faktiskt fotograferar trots kylan! Jag var uppe i min stuga i början av veckan för att rädda den från att frysa sönder och eftersom det var 20 minusgrader ute lyckade jag bara få upp värmen till 12 plusgrader i sovrummet. Det går att sova ändå, med hjälp av varmvattenflaska och varma täcken, men hur vackert det än var därute på dagen efter kom jag min inte för med att fotografera.

  Hoppas din kloka och (som det verkar) grundliga läkare kommer fram till bra lösningar, men ack och oj med tandeländet dessutom. Verkar ju kunna räcka ändå, tycker jag.

 16. Svara

  Gun+Wiik+Pils+

  16 december 2022

  Så trist med dessa krämpor, yrsel är ju obehagligt, minns en gång för många år sedan då jag drabbades av sån yrsel att jag inte kunde gå, fick hålla mej intill en vägg eller krypa till toan eftersom yrseln gjorde så jag kräktes så fort jag inte låg på rygg och stirrade i taket. Tog ett par veckor innan jag blev normal igen.
  Min man hade mycket problem med tänderna, åt också blodförtunnande men ingen stor cirkus om jag minns rätt avstod han att äta med två dar innan operationen.
  Så magiskt vackra bilder Paula, du har verkligen öga för det sköna.
  Hoppas du kommer tillrätta med dina krämpor och får fira en skön jul med de dina.

  • Svara

   Paula

   17 december 2022

   Vad fick du för diagnos när du var så yrslig. Jag skulle bli vettskrämd om jag var så yr så jag kräktes. Jag tror nog att det är en släng av kristallsjukan, gör lite övningar hemma och hoppas att det hjälper. Domningarna tycker jag är jobbigare nästan för jag tappar allt jag har i händerna och känner liksom inte att jag har grepp om t.ex kaffemuggen. Det är lite läskigt. Min blodförtunnande medicin är en riktig bomb, Jag måste vara utan den en vecka för att verkan ska minska, o den risken vill min läkare inte ta, så illa är läget. Men det fixar sig, jag litar på läkarna. Jag hoppas vi får vara friska i jul, det härjar så mycket nu så man kan inte vara säker. Hoppas du också får en finfin jul med familjen. Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 350
 • 559
 • 1 651 782
 • 5 116
 • 65 967
Sök här