Söndags-smakbit # 28

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Jag läser Karolina Ramqvists roman Bröd och mjölk där författaren spårar en flickas barndom och uppväxt i minnena av maten, den som kan fylla hela hennes sinne och samtidigt hota att förtära henne.
Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer om boken.

Smakbit sid. 78-79
“Jag minns att jag försökte att inte bli arg. Det var det jag gjorde hela dagarna, det var nog det jag alltid hade gjort. Jag hade alltid försökt hålla inne min ilska och trycka ner den så att den inte skulle komma ut och nu försökte jag hindra den från att ta sig ut till henne. -Har du smakat? frågade jag med en röst som redan hade spår av något hårt och obehagligt, den lät inte riktigt som min egen, och när hon sa ja igen märkte jag att jag inte längre andades. Det kändes som om jag inte fick någon luft. Jag sa till henne att hon inte alls hade smakat och när hon än en gånghävdade att hon hade det öppnade jag munnen och hörde mig själv skrika ut frågan igen. Det var som att släppa på en spärr. Har du smakat? skrek jag Har du det?”

1

11 Comments:

 1. Den här boken tycker jag har “synts överallt” nu.

 2. FrökenChristina

  Jag har läst annat av Ramqvist men jag tycker om hennes sätt att skriva. Tack för smakebit.

 3. tänk att ha sånt minne för detaljer, lite sorglig bok, ensamhet.

 4. Låter lite sorglig och tungviktare. Men sådant behövs också… jag som mest läser “feelgood” och deckare.

 5. Ibland förlorar man tålamodet med ett barn, trots att man vet att man inte borde.

 6. Tack för smakbiten. Din bok verkar bra.

 7. Tack för smakbiten! Har läst flera andra böcker av författaren men inte denna än.

 8. Hört gott om denna, inte läst något av författaren. Tack för smakbiten!

 9. har läst boken och jag tyckte att den var bra. minns den här scenen väldigt väl. tack för smakebit och påminnelse

 10. Jag tyckte boken var sådär men den växte när jag hört henne prata om den.

 11. Den boken har ju synts lite överallt den senaste tiden. Än så länge har jag inte blivit sugen på att läsa den.

Kommentera