Läst

Jag har läst..

Av
den
1 februari 2012

Järnladies – Från arvtagerskan till kolarhustrun

Vår Bergslagshistoria handlar mycket om industrihistoria,om stålmän och kraftkarlar, om gruvarbetare och bergsmän.
Kvinnorna hör vi inte talas om så mycket, de skymtar här och där i historien.
Men det har funnits många “järnkvinnor” överallt – på järnbruken, i byarna och i finnmarkerna.
I boken får några av dem stiga fram och bli huvudpersoner i egna berättelser.
Det handlar om arvtagerskor, änkor, brukspatronessor, husjungfrur, mjölkerskor, kolarhustrur, författare, konstnärer och några till.
Järnladies kan också användas som en resehandbok längs Järnrutten,
Den gör turen runt våra besöksmål mer givande.
Platserna ligger därute i landskapet och väntar. De kan nu laddas med fler berättelser så besökaren känner att just här på denna plats levde en formidabel järnkvinna, som födde elva barn, styrde som änka över flera järnbruk, var driftig i järnhandel och ägde både järnhälsa och sunt förnuft.
Eller läs berättelsen om hon som var en utfattig änka med fem barn och ändå lyckades lösa vardagslivets svåra problem och undkomma en hård bruksägare.

Ta boken i handen och gör en tur i Bergslagen längs Järnrutten, där de tre nätverken Järnriket, Husbyringen och Ekomuseum Bergslagen ingår.

Denna bok kan i min mening inte recenseras för sitt litterära värde, men däremot vill jag ändå lyfta fram att den gör vår del av Sverige mer intressant. Jag njöt av att läsa om alla dessa duktiga kvinnor som annar inte fick ägna sig åt företagande förutom då de blev änkor och plötsligt stod där som ägare till stora bruk och företag!
Jag slås av häpnad över hur många av dessa kvinnor som levde till en mycket hög ålder, över 80 är inte ovanligt ens för de som levde på 1700-talet! Anmärkningsvärt kan nog tyckas, tyvärr kan man samtidigt läsa om de stora barnkullarna som ofta slutade med att knappt ens hälften fick leva till vuxen ålder.
Gå gärna in på hemsidan och se vilka sevärdheter som lurar i vassen och kanske tar du dig en biltur i Bergslagen i sommar!

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  Menageriet

  1 februari 2012

  Detta verkar vara en bok i min smak! Tycker bäst om såna som har sina rötter i verkligheten och då speciellt i vår historia. Mina farföräldrar kom ju från hälsingland och det var väl ungefär lika levnadsvillkor där, antar jag?
  Skall komma ihåg den.
  Hoppas att Du har lika fint väder som mig idag?
  Haa Dee! 🙂

 2. Svara

  britten

  1 februari 2012

  Spännande…och Kram till dig …för mycket….

 3. Svara

  Nilla

  1 februari 2012

  Det verkar spännande och intressant. Har just läst din kommentar i “Harrys inlägg” och skrattat gott 🙂
  Kram

 4. Svara

  Mia

  2 februari 2012

  Jag gillar också såna böcker…så tack för tipset!
  Nja, om jag ska köra på LCHF vet jag inte, men jag ska åtminstone dra ner på mjölprodukter, så får jag se…. Det tar väl lite tid innan det ger nåt resultat, men jag kan vänta… *L*
  Kram på dig!

 5. Svara

  Anki

  2 februari 2012

  Vet du vad Paula?? Håll i dig nu ska jag berätta!!
  Jag läser också en bok nu – tänk va visst är de fantastiskt, äntligen har jag lite tid för mina böcker. Just nu läser jag Ödets Lek – redigt fångande!!

  Nu skulle du bott här, för nu är de vinter redigt på ostkusten 😆

  Kramiz

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 397
 • 369
 • 1 608 625
 • 5 041
 • 65 037
Sök här