Läst

Jag har läst..

Av
den
6 april 2012

Hungerspelen av Suzanne Collins

Varje år direktsänds Hungerspelen som en av de största mediala händelserna. Från varje distrikt väljs två ungdomar mellan tolv och arton ut att delta. De lottas fram, och skickas omedelbart till huvudstaden där de ska stajlas, tränas och visas upp i direktsända intervjuer. De måste se till att vinna folkets gunst för att få sponsorer. Varje år konstrueras en ny spelplats där ungdomarna släpps ut. Men bara den som överlever får åka hem!

Katniss Everdeen är fjorton år. Hon älskar sin lillasyster Prim över allt annat, och försöker skydda henne från allt hemskt i distrikt tolv, men mot Hungerspelen har hon inget skydd. Det namn som dras i lottningen i distrikt tolv är Primrose Everdeen, och Katniss ser ingen annan utväg än att själv ta Prims plats i spelen…

Ja då har man läst första delen i den omtalade ungdomstrilogin om de i TV direktsända dåkusåpan där bara en överlever.
Handlingen utspelar sig i en dyster framtid (dystopi) efter krig och elände som skördat offer och lämnat jorden med en äckligt rik huvudstad och 12 distrikt med olika status, huvudpersonen bor i det tolfte, dvs. fattigaste distriktet som heter koldistriktet.

Filmen hade premiär nyligen och vad jag förstått så är den en succé.
Men vad tyckte nu jag då om att läsa en ungdomsroman?
Njae, som vanligt blir jag besviken när jag har höga förväntningar.
“Och sen då?” undrar jag, för den är inte särskilt intelligent skriven, den är inte så gastkramande så man mister nattsömnen vilket Svenska Dagbladet påstod att man gör.
Men visst, det finns ändå ett flyt i historien även om jag inte kommer karaktärerna särskilt nära.
Som samhällskritik kan jag dock köpa hela kittet, det enda som i mediasamhället betyder något är tittarsiffror och här har man verkligen frossat i att utsätta de påtvingade deltagarna allt ont som står i deras makt, från svält, kyla, hetta, mutanter, vilda djur och framför allt den verkliga fienden, motståndaren!
Trots det måste jag tillstå att de övriga två böckerna i serien får stå kvar på biblioteket, så läsvärd tycker jag inte boken var.
Men om historier som denna får ungdomarna att läsa böcker, då får den full pott!
Mitt betyg en snäll ***

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  Astrid

  6 april 2012

  Jo fjällstugan vi har ligger mellan Stockholm och där vi bor så att dom ska åka förbi med barnbarnen är inte möjligt
  Däremot väldigt praktiskt att mötas där påsk och sommar

 2. Svara

  Paula´z

  6 april 2012

  Jag har inte läst den…men 15 åriga dottern J har läst.
  Den går ju på bio nu, men ingen av dom har sagt att dom skulle vilja se den heller. Jag vet inte vad J tyckte om den…

  Glad Påsk!

  kram

 3. Svara

  Eva-Lena

  6 april 2012

  Det var trendigt och aktuellt att ha läst den:) Jag är inte så sugen på att läsa boken eller se filmen, det verkar ju vara ett riktigt skräckscenario, huvvaligen!

  Glöm inte yllebyxorna i påsk, det gjorde jag i dag, liksom mössa och vinterjacka, gissa om jag frös!? Men nya varma dagar ska komma…

  Glad Påsk!

 4. Svara

  Mia

  7 april 2012

  Jag har ju bara hört talas om filmen, som ska vara sååå bra….det är ju sällan filmerna är bättre än böckerna, så då är det nog inte nåt som är aktuellt för mig… 😮

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 353
 • 450
 • 1 638 520
 • 5 097
 • 65 701
Sök här