Läst

Söndags-smakbit # 26

Av
den
2 juli 2023

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.
Jag läste idag klart romanen Rotlös av Tsitsi Dangarembga, en uppväxtskildring från det koloniala Rhodesia på60-talet. Boken tar upp afrikanens och kanske främst den afrikanse kvinnans dilemma. De är fångade mellan två världar – den västerländska, till vilken utbildning är den enda biljetten, och den traditionella världen där familjen betyder allt.
Författaren har i år utkommit med en ny bok som jag blev sugen på att läsa men då jag såg att den var en fortsättning på hennes debutroman så ville jag börja med den, huvudpersonen Tambu är i den här boken 13 år gammal.
Jag har länkat titeln till förlaget där du kan läsa mer om hennes böcker.

Smakbit sid 76
“När jag steg in i Babamukurus bil var jag en bondjänta. För att se det behövde man bara kasta en enda blick på min trånga, urblekta klänning, på mina breda fötter, tjockhudade genom daglig markkontakt i alla väder. Man såg det på hur hornämnet hade reagerat genom att först förtjockas och sedan hårdna och spricka sönder så att smutsen grävde sig in och inte gick att tvätta bort. Hos Babamukuru väntade jag mig att finna ett annat jag, en ren, välvårdad och förnäm person som inte kunde ha vuxit upp, inte skulle ha överlevt, på hemmanet.”

sid 114
“Babamukuru hade stoiskt accepterat sin egen gudomlighet. Vördnadsfullt accepterade vi den också. Babamukuru var god, Och inte nog med det: han hade alltid rätt. Det var därför mitt hjärta svällde av tacksamhet när han präntade in i mig vilken stor uppoffring han hade gjort genom att lämna sitt viktiga arbete för att hämta mig från hemmanet. Han var särskilt noga med att framhålla att det arbete han hade lämnat för min skull var det arbete som betalade för min skolgång och för den mat jag skulle äta i hans hus.”

sid 228
“Vi hade inga lektioner längre, läraren hade gått igenom hela kursplanen och nu var det vår sak att lägga kunskaperna på minnet. Mr Sanyati delade upp oss i grupper och skickade ut oss i omgivningarna med Anophelesmyggans livscykel, de viktigaste händelserna under boerkriget samt grundform, komparativ och superlativ av oregelbundet böjda adjektiv och väntade sig att vi skulle kunna allt som rinnande vatten när vi kom tillbaka till klassrummet.”

TAGS
9 kommentarer
 1. Svara

  Monika

  2 juli 2023

  Känns som en märklig sorts skola, om läraren bara berättar allt man ska kunna och sedan får lära sig allt själv.

 2. Svara

  Hanneles bokparadis

  2 juli 2023

  läst boken och tyckte om den, intressant uppväxtskildring.

 3. Svara

  Cinnamon

  2 juli 2023

  Tack för smakbiten! Den vill jag läsa.

 4. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  2 juli 2023

  Rotlös står sedan länge på min långa läslista. tack för smakebitarna!

 5. Svara

  znogge

  2 juli 2023

  Tack för smakbiten! En bok jag inte har hört talas om men som låter intressant. Boktips kan man aldrig få för många av.

  Önskar en fin söndagskväll!

 6. Svara

  Ditte

  2 juli 2023

  Tack för tipset! En bok jag hört talas om men inte mer, Nu blev jag än mer intresserad.
  Kram!

 7. Svara

  Åsa

  2 juli 2023

  Den boken var ny för mig. Tack för smakbiten!

 8. Svara

  Marie Eggimann

  2 juli 2023

  Den boken var ny för mig men säkert intressant. Udda skola.

 9. Svara

  Bokdivisionen

  3 juli 2023

  Jag har precis skaffat andra delen i den här trilogin så nu har jag alla men vet inte exakt när jag ska läsa dem!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 355
 • 559
 • 1 651 787
 • 5 116
 • 65 967
Sök här