Läst

Jag har läst..

Av
den
6 augusti 2012

I tystnaden begravd av Tove Alsterdal

Lars-Erkki Svanberg, en gång Sveriges snabbaste skidåkare, slås ihjäl med sin egen yxa på gården Rauhala hemma i Tornedalen.
I ett trapphus i Sankt Petersburg skjuter en rysk gangsterledare sin närmaste vän, och flyr sedan mot gränsen.
Katrine, som just har fått sparken från Sveriges Radio, upptäcker att hennes mamma inte är den människa hon trodde.
I byn Kivikangas långt uppe i norr finner hon sanningar som tystats ner i generationer.
Medan midvintern långsamt släpper sitt järngrepp över Nordkalotten dras deras historier allt närmare varandra, tills allting slutligen löper samman i den utkylda mangårdsbyggnaden på Rauhala – ett namn som betyder lugnet.

En storslagen och svart släktkrönika som sträcker sig tillbaka genom nästan hela 1900-talet, från Tornedalen och österut, in i det mytomspunna Karelen och fallna Sovjetimperiet. Den skildrar människans längtan efter ett liv som är värt att leva.

Boken är skriven i en fantastisk miljö, den är ordkarg liksom naturen däruppe, vacker i språket och intressant och gastkramande som bara en riktigt bra historia är.
Det enda jag hade svårt för var KGB-gubbarna i ryska maffian, men de utgjorde inte så stor del av handlingen att det direkt störde.
Jag läser inte många deckare men denna är jag glad att jag tog mig an
Mitt betyg ***

En sannolik historia av Karin Alvtegen

Helena uppfyller en gammal dröm när hon och hennes man köper en liten gård i Norrland för att driva ett hotell.
Men äktenskapet knakar i fogarna och snart är skilsmässan ett faktum.
Kvar står Helena med hotellet, en förlorad tillvaro och en olycklig tonårsdotter.
Finansmannen Anders karriär har varit framgångsrik. Men i takt med att pengarna har strömmat in har tillvaron känts alltmer meningslös.
På en raksträcka i Norrland utmanar han ödet, blundar, gasar och tänker att nu får det gå som det vill.
Han vaknar upp på sjukhus. Efter sjukhusvistelsen tar han in på ett litet hotell i en norrländsk by.

I den här romanen möts två olyckliga människor som upptäcker att vi faktiskt kan ändra vårt sätt att se på tillvaron och att det finns helt andra val att göra i livet än de vi kanske först tror.
Jag har bara läst Alvtegen en gång tidigare, i en deckare för några år sedan.
Denna bok är på biblioteket klassad som en deckare men det är en vanlig roman för inget kriminellt förekommer i hela boken.
Om man nu med kriminellt avser enligt lagen, annars kan man nog tycka att flera av karaktärerna är kriminella i den mening att de misshandlar sina egna liv!
Storyn är mycket trovärd, hur man vill rätt och gör fel, om missförstånd, om hur pengar inte automatiskt betyder lycka. Alla de rätta ingredienserna finns i denna välskrivna relationshistoria.
Mitt betyg blir en ****

När börjar det riktiga livet av Fredrik Lindström

Fredrik är förutom författare en av våra mest folkkära underhållare. Han har tidigare haft framgångar med både böcker och tv-program om svenska språket, svenska dialekter, svensk historia och mentalitet. Han har varit programledare för “På spåret”, och gjort succé med showen “Ljust och fräscht” tillsammans med Henrik Schyffert

Denna bok är en novellsamling.
Man utnyttjar transportsträckorna för att familjen ska få sin kvalitetstid. Man har en väska packad för att kunna ge sig av om något oväntat händer, fast man aldrig skulle våga. Man försöker förtvivlat hitta den soffa som är mest “vi”.
Med road och medkännande blick ser författaren på våra ansträngningar, drömmar och förberedelser inför den dag då det riktiga livet börjar.

Jag älskar denna bok. Om du har hamnat i en “läs-svacka” eller anser dig ha för lite tid för läsning är denna bok helt perfekt. Liten och nätt med ett dussintal gripande, roande, skrämmande och träffsäkra noveller!

Här några utdrag ur boken för att få dig riktigt lässugen:

-Ni vet hur det är att vara runt åttio. Det händer inte mycket, man har lite ont i en höft, går runt och letar efter saker, hittar inte de bra läsglasögonen, försöker läsa tidningen i alla fall, prata lite med en granne, sitter en stund i parken och glor, försöker förstå sig på den nya dosan för tevekanalerna eller sopsorteringsanvisningarna, besvarar en felringning. Man försöker köpa en kvällstidning ibland men förstår inte längre vad det står, det är kändisar man aldrig hört talas om, massor är på engelska som man aldrig läst i skolan eller också är det någon bilaga med sextips – vill du lära din partner att stimulera anus med ett finger?
Hon kände sig inte riktigt som sig själv, allt var avigt, hon visste aldrig i vilken ända hon skulle börja med något. När hon steg upp på morgnarna visste hon inte om hon först skulle äta frukost och sedan bädda sängen, och när hon gick och lade sig visste hon inte om hon först skulle sätta på nattlinnet och sedan borsta tänderna, eller tvärtom.

– Människors arbete är en del av transportsträckorna. Annars hade man ju inte råd att göra någonting meningsfullt på kvalitetstiden.
Man kan knapra in lite nästan överallt. Man kan passa på att svara på mejl när man åker buss, man kan sitta på ytterplats på bio så att man kommer först ut till garderoben efteråt, man kan skruva på duschen innan man kliver in i kabinen så den hinner bli varm innan man börjar duscha.
Det kan bara bli full pott ****

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Sigge Svamphund

  6 augusti 2012

  Den där Tove Alsterdal var ju äckligt seg.
  Tror jag till och med avslutade den innan den var klar, inte alls nåt som passade mej. De andra har jag inte läst, har varit ganska dåligt med läsande denna sommar. Svårt att koncentera mej

 2. Svara

  Barbro Z

  6 augusti 2012

  Har – efter många, många alltför många års lästorka – äntligen hittat min läslust igen. Och jag gillar deckare och spänning, så jag har haft en hel del “nya” (för mig) författare att sätta tänderna i. (Hm – ser mig sätta tänderna i Guillos… – inte bra, inte bra – kan bli dyrt!)
  Just nu “betar jag av” Camilla Läckberg.
  Härligt när läslusten infinner sig!

 3. Svara

  Kicki

  7 augusti 2012

  Karin Alvtegens bok har jag läst, jag gillade också den.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 213
 • 363
 • 1 626 607
 • 5 069
 • 65 363
Sök här