Läst

Jag har läst..

Av
den
5 mars 2013

Livet efter dig av Jojo Moyes

moyes

Lou Clark och Will Traynor är så olika man kan vara. Lou bor hemma och försörjer sina föräldrar med lönen från kaféet där hon jobbar. Hon har inga ambitioner utanför den lilla stad där hon bott i hela sitt liv.
Will var en atletisk A-personlighet, framgångsrik affärsman med toppjobb i London och en ändlös räcka blonda flickvänner. Ända tills en motorcykelolycka tog ifrån honom allt.
När Lou blir arbetslös tar hon jobbet som den totalförlamade Wills sällskapsdam. Hon har ingen aning om hur hon ska hantera den dystre, oförskämde man som hon anställts för att ta hand om. Och Will har bestämt sig – hans liv är trångt och glädjelöst, och han vet exakt hur han ska få slut på alltihop. Lou bestämmer sig i sin tur för att få Will att ändra sig.
Ingen av dem vet att de kommer att förändra varandra för alltid.

En gripande historia med ett viktigt och angeläget ämne – dödshjälp.
Karaktärerna är tydliga, språket enkelt, men berättelsen har blivit alldeles för surrig.
Författaren har blandat in helt ovidkommande personer, liksom ovidkommande händelser som inte tillför något utan bara har blivit sidutfyllnad.
En duktig redaktör hade skalat av alla dessa onödigheter för att få fram själva kärnan i berättelsen, som i sig är så annorlunda och livsbejakande i all sin eländighet.
Livsbejakande och varm, ärlig och uppriktig är de ord som kommer till mig när jag ska beskriva boken.
100 stycken färre sidor så hade romanen fått högre betyg, men den är trots allt högst läsvärd och får ***

A blow to the heart av Marcel Theroux

theroux

The violent death of Daisy´s husband leaves her a widow at thirty-two, obliterating everything she has lived for.
As she struggles to build a new life, a chance encounter with her husband´s killer becomes the starting point of a journey into obsessive hatred.
Daisy stalks the man, a small-time criminal and boxer called Joel Heath and pursues him in secret into the twilight world of professional boxing.
She befriends Tate, a boxing has-been, and his deaf protége Isaac, in order to strike back at Heath.
But Isaac´s disability and his once-in-a-lifetime talent present Daisy with harder choices and more dangerous opponents than se could ever have imagined.

Jag läser böcker på engelska lite då och då framför allt för att hålla språket levande och också för att jag tycker om engelska språket.
Som vanligt använder jag mig av bibliotekets romaner på engelska, då vet jag att jag får tag i kvalitetsförfattare.
Detta var en bra bok, en trovärdig berättelse om sorg och hat som till slut omvandlas till acceptans och vänskap. Handlingen rör sig i boxningskretsar, ändå är den lätt att läsa och förstå. Karaktärerna är mycket trovärdigt tecknade.
Mitt betyg ***

En egen plats av Robert Goolrick

goolrick

Sommaren 1948 anländer en främling till ett litet samhälle i Virginia med två resväskor. Den ena rymmer kläder och slaktknivar av högsta kvalitet. Den andra pengar. Massor av pengar.
Charlie Beale är stilig och karismatisk, och innan sommaren nått sitt slut är han en del av samhällets gemenskap.
Tillsammans med femårige Sam upptäcker Charlie traktens omgivningar.
Brownsburg verkar vara just den rofyllda plats han längtat efter.
Men när Charlie möter den vackra Sylvan Glass, hustru till traktens rikaste man, förändras hans lugna tillvaro på ett ögonblick.

Detta var en märklig historia. Varför längtar mannen efter en rofylld plats, vad har han varit med om? Inget belyses under hela historien. Var kommer alla hans pengar ifrån? Inget svar ges på det heller. Allt är gåtfullt gömt i ett dunkel. Kärlekshistorien är lättare att greppa men jag får inte fram personer av kött och blod utan de framstår mest som karikatyrer i en låtsasvärld.
Det är nyttigt att ibland lämna sin komfortzon och läsa böcker där man inte känner igen sig och får utmana sin fantasi, men denna tillförde inget spännande.
Mitt betyg blir därför **

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  5 mars 2013

  Trots dina recsensioner så verkar det vara två romaner i min stil, vi får väl se 😉
  Kram fina du!

 2. Svara

  Ragnvi

  6 mars 2013

  Morning i Pörtet! Länge sedan sist! Men jisses….prickiga korven! Stackars unge! Hoppas han mår bättre nu! Och att du inte blivit sjuk?! Kan man få bältros när man haft vattkoppor? Antar det…
  Har läst ikapp hos dig o njutit!
  Kramen!
  Ragnvi

 3. Svara

  Malin

  7 mars 2013

  Tråkigt att höra att Torsten inte mår bra 🙁 hoppas inte det är ngt allvarligt. Lycka till hos kattdoktorn.

  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 170
 • 363
 • 1 626 564
 • 5 069
 • 65 363
Sök här